Майчинството счетоводно - 94

• 37 019
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Какво да правя ако работодателят не е коректенен и не ми предаде болничният, който ми е последният за майчинството?

# 406
  • В полите на Пирин планина
Какво да правя ако работодателят не е коректенен и не ми предаде болничният, който ми е последният за майчинството?

Не мисля, че който и да е работодател ще рискува актове и глоби и няма да подаде болничен лист. Просто потърсете входящ номер от ТРЗ или счетоводството, когато го предавате. Иначе жалба до НОИ, евентуално.

# 407
Може да се изпрати на работодателя от този, който го издава.

# 408
Здравейте имам въпрос.
Ще стане ли втората година майчинство 780лв с увеличението на мин.работна заплата?
Също така знаете ли мога ли да получавам помощи за деца и какви са те при развод?
Едното е на 5 и половина, другото година и половина.
Благодаря ви!

# 409
  • Sofia
Увеличават само минималната работна заплата.
Нищо не са спомвнавали за втората година майчинство, така че най-вероятно си остава 710 лв.

# 410
  • София
Нищо не са спомвнавали за втората година майчинство, така че най-вероятно си остава 710 лв.
Нали втората година е МРЗ, т. Е тя скача и майчинството също?

# 411
Майчинството до края на 2021 беше 380 лева, двете не са обвързани.

# 412
  • София
Майчинството до края на 2021 беше 380 лева, двете не са обвързани.

Но нали за втората година става колкото е МРЗ?

# 413
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Сумата за първата година не може да е под МРЗ и става 780лв.
Втората година остава 710лв.Тази сума не зависи от МРЗ.

# 414
  • Sofia
Нали втората година е МРЗ, т. Е тя скача и майчинството също?
Когато вдигнаха втората година майчинство на 710 лв, колкото МРЗ, не са казвали, че ги обвързват и занапред.

# 415
  • София-Младост
Здравейте имам въпрос.
Ще стане ли втората година майчинство 780лв с увеличението на мин.работна заплата?
Също така знаете ли мога ли да получавам помощи за деца и какви са те при развод?
Едното е на 5 и половина, другото година и половина.
Благодаря ви!
Можете, стига доходите ви на член от семейството да отговарят на изискванията на ЗСПД и правилника.
И децата да са присъдени на вас, разбира се при развода.
Сумата е еднаква за всички, без значение обвързаността на родителите.

За обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. възраст ще повторя и аз, няма връзка с МРЗ.
Ако има промяна ще е вписана в закона за бюджета на ДОО за 2023. За момента важи все още този за 2022.

# 416
И аз щях да питам за майчинството сега  защото по едно време говореха и нещо бяха гласували да се обвърже с МРЗ... Явно нищо не са направили там.

Да попитам друго нещо. Началото на март ми свършва майчинство 2ра година. Бременна съм в 3м в момента, тогава ще съм 5м. Връщане няма как да стане защото и огромно натоварването и чакам вече ЖК да ме запишат тези седмици и казаха, че заради тромбофилия/ гестационен диабет най-вероятно ще ме водят и рискова бременност. Въпроса ми е може ли от датата веднага слез 2 РД на детето за изляза болнични или по-рано е по-добър варианта, за да не ме задължат да си я взема? Няма да ми се изгърми отпуската от предните 2 години нали? Другото което е, ако пусна отпуската и само 1 ден се водя на работа (имам през тези 2г подписвани актуализации на РЗ), заплатата ще се актуализира автоматично нали? После ако изляза болничен месеците до раждането на сумата,която ще взимам от болничния ли ще  се смятат при изчисляване на майчинството или сумата,на която ме осигурява работодател?

# 417
Здравейте! В начална бременност съм, но съм безработна на този етап. Предстои ми назначаване на работа, като ще си плащам осигуровките сама (около 300лв). Понеже четох по темата разбрах, че по време на болничен и майчинство се заплащат само здравните осигуровки. Не разбрах за първите 3 дни, който са от работодателя, ще трябва ли да заплащам осигуровка? Тоест ако след месец изляза в болничен пълна или само здравна осигуровка ще трябва да си заплатя?

# 418
Здравейте! В начална бременност съм, но съм безработна на този етап. Предстои ми назначаване на работа, като ще си плащам осигуровките сама (около 300лв). Понеже четох по темата разбрах, че по време на болничен и майчинство се заплащат само здравните осигуровки. Не разбрах за първите 3 дни, който са от работодателя, ще трябва ли да заплащам осигуровка? Тоест ако след месец изляза в болничен пълна или само здравна осигуровка ще трябва да си заплатя?

Първите три дни си ги плащаш ти, след това само здравни ако след 3 тия излезеш в болничен. Здравните са 38

# 419
И аз щях да питам за майчинството сега  защото по едно време говореха и нещо бяха гласували да се обвърже с МРЗ... Явно нищо не са направили там.

Да попитам друго нещо. Началото на март ми свършва майчинство 2ра година. Бременна съм в 3м в момента, тогава ще съм 5м. Връщане няма как да стане защото и огромно натоварването и чакам вече ЖК да ме запишат тези седмици и казаха, че заради тромбофилия/ гестационен диабет най-вероятно ще ме водят и рискова бременност. Въпроса ми е може ли от датата веднага слез 2 РД на детето за изляза болнични или по-рано е по-добър варианта, за да не ме задължат да си я взема? Няма да ми се изгърми отпуската от предните 2 години нали? Другото което е, ако пусна отпуската и само 1 ден се водя на работа (имам през тези 2г подписвани актуализации на РЗ), заплатата ще се актуализира автоматично нали? После ако изляза болничен месеците до раждането на сумата,която ще взимам от болничния ли ще  се смятат при изчисляване на майчинството или сумата,на която ме осигурява работодател?
Няма такова нещо като "изгърмяване" на отпуска.
Какви са тези актуализации на заплатата?
Отпуската се изчислява на база месец с 10 отработени дни.
Така, че за да се възползвате от актуализациите трябва да работите 10 дни.
Не числя, че от някъде ще може да се формира сума, на която да осигурява работодател, освен ако не се ползва платен годишен отпуск. Но това няма да е за много месеци и не знам дали ще окаже значително влияние върху последващия размер на сумите от НОИ.
С ПИК на НОИ може да си сметнете сумите от НОИ.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 19:24 от FB590525BGM

Общи условия

Активация на акаунт