Майчинството счетоводно - 94

• 37 045
  • 746
  •   1
Отговори
# 330
Скоро приятелка ми каза, че има и за дете на висшисти облекчение (600 лв и че скорът е 3 г. от раждането на детето). Знаете ли къде се подава молбя за тях и въобще какво друго изпускам...
Alaskata, толкова взех аз, но това е помощта от общината. Различна е от другата и не всяка община я отпуска.
А дали и в София отпускат помощта за висшисти? Знам, че по едно време се обсъждаше. Търсих, но не намирам. Най-вероятно не са го приели, но аз да си попитам.
Не. За София няма такава помощ.

# 331
Здравейте ,
В 45дневен болничен съм от 13.11 до 27.12.
Утре ще получа сумата за ноември , но въпроса ми е кога ще ми преведат останалите дни ?

# 332
Момичета, онзи ден моят мъж се прибра и ми каза, че най-вероятно ще изпуснем срока за подаване на декларация за данъчно облекчение в работата. Simple Smile)) Накрая все пак е успял да я подаде, но са му казали, че ако има задължения към НАП, ще може чак април с данъчната декларация да си получи парите. Та въпросът ми е към вас, вещите, от какво друго облекчение можем да се възползваме (без детски)? Не знам как все разбираме в последния момент или от някой си за такива важни неща, не знам откъде се информира човек за тях..
 Скоро приятелка ми каза, че има и за дете на висшисти облекчение (600 лв и че скорът е 3 г. от раждането на детето). Знаете ли къде се подава молбя за тях и въобще какво друго изпускам... С едно дете на 1 година сме. БЛАГОДАРЯ!
Трябва много четене и интересуване за да стоите над нещата що се късае до българските закони за помощи и обезщетения и то от рано. Обикновенно са направени така че да са максимално ограничаващи откъм покритие. Моята приятелка щеше да е в подобна ситуация ако не бях започнал да я натискам всячески да чете, пита и проверява 6 месеца преди да забременее дали покрива изисквания, колко ще взема и може ли да се направи нещо за да вземе повече. Колкото до вашия въпрос, от десетките помощи за дете, аз не знам да има такава която да се дава само защото родителите са завършили висше. В масовия случай подлежите на три вида обезщетения - майчинство, 250лв еднократно за раждане на дете и 600лв. данъчно облекчение на година. Всички останали помощи са за специфични ситуации като социално слаби семейства, дете с увреждания или майка която все още учи в университета.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 10:10 от atom3

# 333
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте ,
Утре ще получа сумата за ноември , но въпроса ми е кога ще ми преведат останалите дни ?

До седмица след 27.12.2022г

# 334
Това е помощ за община Стара Загора и има значение, какво образование имат родителите:

1. На родителите/осиновилите със завършено средно образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:

1.1. за първо дете – 400 лева.

1.2. за второ дете – 450 лева;

1.3. за трето дете – 500 лева.

2. На родителите/осиновители, поне единият от които е със завършено висше образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:

2.1. за първо дете – 500 лева;

2.2. за второ дете – 550 лева;

2.3. за трето дете – 600 лева;

# 335
Това е помощ за община Стара Загора и има значение, какво образование имат родителите:

1. На родителите/осиновилите със завършено средно образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:

2. На родителите/осиновители, поне единият от които е със завършено висше образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:

Добре, уточнявам, че моя отговор горе касаеше държавните помощи само, общинските не ги знам, те са 300 общини не бих се и наел да ги проверявам всичките. А иначе кой може да го получи това от Стара Загора, какво искат да видят, постоянен адрес, настоящ етк.?

# 336
Трябва да си с постоянен и настоящ адрес в Стара Загора от минимум 3г(не е необходимо документ да се представя), копия от дипломите и на двамата родители, заявление- декларация, която може да се изтегли от сайта на общината, удостоверение за банкова сметка на единия родител. Става бързо подаването, изплащането става в рамките на 3 месеца от подаването. Тази помощ може да се поиска в рамките на 6 месеца от раждането на детето.

# 337
Здравейте ,

До седмица след 27.12.2022г

Благодаря , аз мислих , че ще искат да приключат годината и ще ми ги преведат до края на месеца.

# 338
Здравейте , майчинството счита ли се за стаж при калкулация за продължителност на обезщетение за безработица ?

# 339
Здравейте , майчинството счита ли се за стаж при калкулация за продължителност на обезщетение за безработица ?

Да, майчинството е период, който се счита за трудов и осигурителен стаж.

# 340
Здравейте, на минимално майчинство съм, 710 лв, ще се увеличи ли майчинството от януари, след като се вдига МРЗ?

# 341
Здравейте, на минимално майчинство съм, 710 лв, ще се увеличи ли майчинството от януари, след като се вдига МРЗ?
Да.

# 342
МРЗ на 850лв е приета само на първо четене, та още не е сигурно, че това ще е сумата.
Второ, ако се приеме нова МРЗ, то промяната ще касае само първата година.Втората година засега остава 710лв.

# 343

Добре, уточнявам, че моя отговор горе касаеше държавните помощи само, общинските не ги знам, те са 300 общини не бих се и наел да ги проверявам всичките. А иначе кой може да го получи това от Стара Загора, какво искат да видят, постоянен адрес, настоящ етк.?

Допълвам си отговора за да касае и общините. Видях, че някой е свършил тежката работа да систематизира всичките помощи за новородени от всички общини в държавата към 2021г., аз само предоставям линк към труда му. https://mamalesson.com/pomosht-rajdane-osinovqvane/

В този ред на мисли, смятате ли, че ще е полезно ако пусна една нова тема - финансови облаги от майчинството, и да систематизирам в първия пост всяка една помощ която произтича от раждане на дете с по три точки: цел, размер, условия за получаване?

# 344
Здравейте, съвсем в началото на разузнаването на майчинството съм.
Искам да попитам кога най -рано мога да се върна при настоящия си работодател след раждане?
Четох че се дават 45 дни преди термин,но те приспадат ли се от 135?те?
Ако се върна след 135 дни, имам ли право на 50% от обезщетението и само за първата или и за втората година?

Общи условия

Активация на акаунт