Майчинството счетоводно - 94

• 37 069
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Сигурно е питано десетки пъти, но..
Задължително ли е ползването на 45 дневния болничен преди раждане в случай, когато все още тече майчинство за първото дете.
Може ли да не се взима болничен, а да си тече майчинството за първото дете и след раждане директно отново да се продължи с второто майчинство?

Така губите.
Като ползвате болничен за бременност и раждане, имате право на 1/2 от обезщетението за гледане на 1-вото дете.
Освен това такова "автоматично" ползване на новото майчинство няма. Подават се нови декларации, след БЛ-ве  за 135 дни.

# 316
Здравейте, искам да ви питам за детските надбавки кой доход трябва да си сметна осигурителен доход или начислен месечен осигурителен доход

# 317
Здравейте, искам да ви питам за детските надбавки кой доход трябва да си сметна осигурителен доход или начислен месечен осигурителен доход

Брутното трудово възнаграждение.

# 318
Здравейте, през тази година 2022 съм ползвала болнични 40 дни от личен лекар.Но след тези болнични от 27 Ноември съм в болничен от ЛКК за бременност от заплашващ аборт.Бихте ли ми казали в 180 дни полагащи ми се болничен те за календарна година ли се дават влизат ли тези 40 дни от лл? И аз ще продължа да съм болничен също от края на Декември също,но бихте ли ми казали тези 180 дни ако са без прекъсване от година в година как се броят точно? Благодаря предварително

# 319
Имам въпрос относно данъчните облекчения за първо дете. От 02.03 работя на трудов договор към настоящата фирма, преди това към друг работодател, без прекъсване. От 12.08 до 12.10 излязох в болничен, а от 12.10 съм в майчинство (45 дни преди термина). На 21.11 родих. Как да разбера имам ли право на данъчно облекчение и как да изчисля каква ще бъде сумата?

# 320
Здравейте, през тази година 2022 съм ползвала болнични 40 дни от личен лекар.Но след тези болнични от 27 Ноември съм в болничен от ЛКК за бременност от заплашващ аборт.Бихте ли ми казали в 180 дни полагащи ми се болничен те за календарна година ли се дават влизат ли тези 40 дни от лл? И аз ще продължа да съм болничен също от края на Декември също,но бихте ли ми казали тези 180 дни ако са без прекъсване от година в година как се броят точно? Благодаря предварително

180 календарни дни болничен може да се ползва, издадени БЛ-ве от ЛКК. Без прекъсване.
С прекъсване в рамките на 2 години - до 360 календарни дни. Издадени еднолично от ЛЛ и/или специалист за извън тях.

Имам въпрос относно данъчните облекчения за първо дете. От 02.03 работя на трудов договор към настоящата фирма, преди това към друг работодател, без прекъсване. От 12.08 до 12.10 излязох в болничен, а от 12.10 съм в майчинство (45 дни преди термина). На 21.11 родих. Как да разбера имам ли право на данъчно облекчение и как да изчисля каква ще бъде сумата?

Имате право. Размерът на внесения данък зависи от облагаемия Ви доход. Това може да се провери при работодателя Ви. Облекчението може да се ползва от бащата на детето.

# 321
Момичета, онзи ден моят мъж се прибра и ми каза, че най-вероятно ще изпуснем срока за подаване на декларация за данъчно облекчение в работата. Simple Smile)) Накрая все пак е успял да я подаде, но са му казали, че ако има задължения към НАП, ще може чак април с данъчната декларация да си получи парите. Та въпросът ми е към вас, вещите, от какво друго облекчение можем да се възползваме (без детски)? Не знам как все разбираме в последния момент или от някой си за такива важни неща, не знам откъде се информира човек за тях..
 Скоро приятелка ми каза, че има и за дете на висшисти облекчение (600 лв и че скорът е 3 г. от раждането на детето). Знаете ли къде се подава молбя за тях и въобще какво друго изпускам... С едно дете на 1 година сме. БЛАГОДАРЯ!

# 322
Момичета, на 1.12 получих превод, предполагам за болничния до 29.11 включително. Имам от ЛКК още един, вече фигурира в НОИ, от 30.11 до 11.11. От 12.12 излезнах в 45 дневния. Кога да очаквам следващ превод?

# 323
Здравейте! Искам да попитам мамчетата, които са назначени фиктивно в някоя фирма, за да взимате и болничен и излезете после по майчинство. Какво плащате на месец, само здравните си осигуровки ли?

# 324
Alaskata, точно пък такова за "вишисти" за сефте чувам... Simple Smile След раждането има еднократна помощ за раждане, според поредността на детето.

Момичета, на 1.12 получих превод, предполагам за болничния до 29.11 включително. Имам от ЛКК още един, вече фигурира в НОИ, от 30.11 до 11.11. От 12.12 излезнах в 45 дневния. Кога да очаквам следващ превод?

Този, който е до 12.11. вероятно скоро ще го платят. Другият вече в първите дни на януари 2023

# 325
Alaskata, толкова взех аз, но това е помощта от общината. Различна е от другата и не всяка община я отпуска.

# 326
  • Sofia
Скоро приятелка ми каза, че има и за дете на висшисти облекчение (600 лв и че скорът е 3 г. от раждането на детето). Знаете ли къде се подава молбя за тях и въобще какво друго изпускам...
Alaskata, толкова взех аз, но това е помощта от общината. Различна е от другата и не всяка община я отпуска.
А дали и в София отпускат помощта за висшисти? Знам, че по едно време се обсъждаше. Търсих, но не намирам. Най-вероятно не са го приели, но аз да си попитам.

# 327
Здравейте!Искам да попитам следното.Юли месец ми изтече двугодишното майчинство и до 30 септември си ползвах платения отпуск.От 1.10 до 20.10 бях болничен понеже детето ми се разболя,после се върнах на работа до сега,когато детето ми пак се разболя и пак съм болничен,в същото време разбрах че пак съм бременна.В този случай какво майчинство ще получа,понеже не съм работила кой знае колко време.Брутната ми заплата в момента е 1000 лв ,и дали работодателя има право да ме освободи от работа,защото пак съм бременна

# 328
Може ли бащата на детето да ползва данъчното облекчение, но да бъде преведено на моята банкова сметка или трябва да е лична, негова?

# 329
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Може ли бащата на детето да ползва данъчното облекчение, но да бъде преведено на моята банкова сметка или трябва да е лична, негова?

Ако бащата ползва облекчението при работодател, то се превежда заедно със заплатата и няма как да е по чужда сметка.Ако се ползва с ГДД при НАП, ти се посочва сметка, по която да бъде преведено.

Общи условия

Активация на акаунт