Майчинството счетоводно - 94

• 37 075
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Кодекс на труда

Чл. 176а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Благодаря! Ако правилно разбирам - за натрупан отпуск от 2021 и 2022, при връщане на работа през 2022, служителят има право да го използва до края на 2024 ?

Да, за този от 2021г.Отпускът от 2022г според мен е със стандартна 2 годишна давност.

# 301
Позовавам се на закона за защита от дискриминация, там има описан такъв член, аз съм с висше образование и 10 годишен стаж в професията си, не смятам, че е редно да получавам старата си заплата, която след 3 години е равна на минималната, за мен би било по-добре да напусна в такъв случай. Смятам, че всеки трябва да оценява труда си, а не да му се подиграват. В отдела са вдигали 4 пъти заплати досега, така че ако не с лошо, то ще напусна въпреки добрия социален пакет.Ако има някой запознат нека се изкаже, но според вас какво е и какво е всъщност...не е релевантно в случая.

Добре, права сте, няма значение личното ми мнение. Но ето влизам в ролята на работодателя ви и ще ви говоря напълно открито без политическа коректност каквато щеше да има ако бях наистина работодателя ви. Вие казвате дискриминация, аз казвам правото ми на избор и разпореждане със собствеността и ресурса които са ми поверени. Аз смятам моя аргумент за по-силен от вашия, а и освен ако не ви се води дело, то аз съм в силната позиция в момента и вие трябва да се съобразите. За мен има по-малко значение колко опит имате и какво сте учила и много по-голямо какво сте свършила за мен вчера и онзи ден и т.н. Имам основателни съмнения, че за три години сте загубила значителна част от уменията си и желая да се докажете в рамките на един до три месеца, че сте поне равносилна на останалите служители за да ви изравня заплатата. Естествено вие имате пълното право да напуснете и аз го имам в предвид когато ви давам този отговор.

Следващия път когато отидете да говорите за увеличение, при условие че е минало да кажем месец от последното ходене, занесете и лист на който сте написала всичко по-важно което сте свършила за фирмата за този месец и го дайте на работодателя, ако пак откаже смятам трябва да търсите нова работа.
Много се радвам, че не послушах "компетентните" съвети тук, а се консултирах с адвокат, ,а щастие дори няма да се стигне до дело, защото както казах основание има. Пожелавам на всички успех с майчинството и всичко свързано с него и нека си търсим правата, преди да констатираме кой какви компетентности има и как следва да се доказва и дали трябвало да напуска или не, благодаря. Казус имаше и моя приятелка, която се върна в голяма банка...казали и, че ще и вдигнат заплатата след 6 месеца....точно на база същото основание, са и вдигнали заплатата с 400лв равносилно на останалите и съм и много благодарна, че ме свърза с лице компетентно по темата. Извинявам се, ако развитието по моя казус ви е създало някакъв дискомфорт и нека всеки си търси правата по законен начин.

# 302
По време на болничен може ли да се пусне заявление за платен отпуск?

# 303

Да си пуснете заявление за последващ период - да. Да прекратите Вие болничен с отпуск - не. Само лекар има право да прекрати болничен (анулира се и се издава с нова крайна дата), като работодателят няма право да Ви допуска на работа, ако имате издаден болничен лист.

# 304
Здравейте!
Имам един бърз въпрос за документът, който се предоставя пред работодател за бременност. АГ ми каза, че е достатъчно да се представи копие от амб. лист от последният преглед - там е описана конкретна седмица, термин и т.н.

Срещнах мнения из групите, че някои доктори подготвят и друг вид документ/бележка за работодателя. На някого да се е случвала подобна ситуация да представи само амб. лист?

Фирмата е с външно счетоводство, т.е. служителите комуникират само с HR (ЧР) и те предвижват документацията, така че предполагам от тях трябва да се потвърди последващият входящ номер?

Благодаря.

# 305
Здравейте!
Имам един бърз въпрос за документът, който се предоставя пред работодател за бременност. АГ ми каза, че е достатъчно да се представи копие от амб. лист от последният преглед - там е описана конкретна седмица, термин и т.н.

Срещнах мнения из групите, че някои доктори подготвят и друг вид документ/бележка за работодателя. На някого да се е случвала подобна ситуация да представи само амб. лист?

Фирмата е с външно счетоводство, т.е. служителите комуникират само с HR (ЧР) и те предвижват документацията, така че предполагам от тях трябва да се потвърди последващият входящ номер?

Благодаря.

2 копия на амбулаторен лист. Оригиналът си е за Вас. Едното копие остава за тях, на другото Ви пишат входящ номер и Ви го връщат. Щом само HR комуникира с тях - той да Ви върне копието с номера от входираната документация.

# 306
Здравейте, имам следния казус. Бременна съм с второ дете и доскоро бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. В момента съм в болничен като реално нямам отработени дни между майчинството и болничния. На каква база ще се изчислява болничният и в последствие майчинството за първата година?

През калкулатора на НОИ ми излизат стойности, но не съм сигурна дали системата има предвид, че тези пари са от майчинство а не са реално изработени месеци.

# 307
Здравейте!

Благодаря.

2 копия на амбулаторен лист. Оригиналът си е за Вас. Едното копие остава за тях, на другото Ви пишат входящ номер и Ви го връщат. Щом само HR комуникира с тях - той да Ви върне копието с номера от входираната документация.

Благодаря много за разясненията!
А запознати ли сте в какъв срок трябва да се върне към мен копието с входираната документация?
Не мисля, че работодателят ще се отнесе некоректно, но ако умишлено се забави отговор от счетоводство (примерно 1-2 седмици), то работодателят няма ли право в този срок да действа както прецени за угодно за него? Или считаме, че сме ги известили в момента на връчването на амб. лист?
Благодаря.

# 308
  • В полите на Пирин планина
CollinsLilly474
Накарайте работодателя да Ви сложи един подпис и печат с някакъв текст от рода на "приет на ..." и дата.
Чак входящ номер не е нужен. Уведомен е от момента, в който сте му дали копието от амбулаторния лист.

Здравейте, имам следния казус. Бременна съм с второ дете и доскоро бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. В момента съм в болничен като реално нямам отработени дни между майчинството и болничния. На каква база ще се изчислява болничният и в последствие майчинството за първата година?

През калкулатора на НОИ ми излизат стойности, но не съм сигурна дали системата има предвид, че тези пари са от майчинство а не са реално изработени месеци.

НОИ "знае всичко" за обезщетенията за болничен, бременност, раждане и гледане на дете, а и за всички други, които плаща... Simple Smile
Иначе БЛ ще се изчисли на база осигурителните доходи от предходните 18 месеца. За месеците в отпуск за гледане на дете се взема МРЗ, която е действала тогава.

# 309

Да си пуснете заявление за последващ период - да. Да прекратите Вие болничен с отпуск - не. Само лекар има право да прекрати болничен (анулира се и се издава с нова крайна дата), като работодателят няма право да Ви допуска на работа, ако имате издаден болничен лист.

Да, точно така за последващ период. Не бях уточнила😔 Благодаря ви за отговора 🙂

# 310
Здравейте.

Бихте ли казали от кога се започва исплащането на самото майчинство?
От 45 дневния болничен?

Сума която ще исплащат за майчинството първа година (лева за работен ден) дали ще е същата като в този болничен?

Не разбирам как да ползвам калкулатора за майчинството.

Осигурителен доход спрямо заплата се взима от фиша със заплата? При мене = 0 в тези месеци когато бях в болничен с ЛКК.

Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 00:58 от SlanteNSt

# 311
На колежка и е изтекла втората година от майчинството на 20 декември 2021 г и съответно от същата дата тя се е върнала на работа. Подала е заявление за индексация на заплатата и от януари 2022 г е станало факт. В средата на 2022 г при увеличаване на заплатите (на всички) на нея и други жени, също върнали се от майчинството им е отказано такова с обяснението, че в една календарна година не може да се увеличи два пъти заплатата.
Това вярно ли е? И, ако да къде може да се провери?
Благодаря предварително за отговорите 🙂

# 312
На колежка и е изтекла втората година от майчинството на 20 декември 2021 г и съответно от същата дата тя се е върнала на работа. Подала е заявление за индексация на заплатата и от януари 2022 г е станало факт. В средата на 2022 г при увеличаване на заплатите (на всички) на нея и други жени, също върнали се от майчинството им е отказано такова с обяснението, че в една календарна година не може да се увеличи два пъти заплатата.

Фирмата трябва да има вътрешен правилник за работна заплата - него може да прочетете. Както и в колективния трудов договор, ако има такъв.

# 313

Фирмата трябва да има вътрешен правилник за работна заплата - него може да прочетете. Както и в колективния трудов договор, ако има такъв.
Държавна институция е, благодаря 🙂

# 314
Здравейте! Сигурно е питано десетки пъти, но..
Задължително ли е ползването на 45 дневния болничен преди раждане в случай, когато все още тече майчинство за първото дете.
Може ли да не се взима болничен, а да си тече майчинството за първото дете и след раждане директно отново да се продължи с второто майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт