Майчинството счетоводно - 94

• 36 943
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Ако след края на втората година си взема полагащия се отпуск и после изляза болничен до 45дневния, ясно ми е , че болничния ще бъде изплатен на база 18м назад. Обаче,  това значи ли че работодател ще почне да му осигурява на сумата на заплатата (неактуализирана, няма да имам работни дни)? И ако да, получената сума от болничния ли се смята за прогнозно майчинство или дохода на който съм осигурена от работодател? Извинявам се, малко ми е оплетен въпроса.

# 511
  • Велико Търново
Hinari, не могат еднолично да ти намалят заплатата. Трябва да се подпишеш под ново споразумение, лично аз не бих го направила, ще си отстоявам стажа.
Благодаря Ви!

# 512
Здравейте незнам дали въпроса ми е за тук, но ще го задам. До 10.12 ми беше последния болничен след него вече ми е изплатено майчинство за 12 дни от 10.12 до 29.12. Въпроса ми е кога ще получа следващо плащане? Февруари за януари или? Благодаря предварително Simple Smile

# 513
Кое точно не разбра, че всеки месец ще плащате здравно към работодателя, а не като безработна?!Това се случва на всички в майчинство.Не само преди болничните.Трябва да има период, който да се води ефективно на работа преди да вземе болничен и тогава плащате всички осигуровки.
След това всеки месец плащаш здравното във фирмата, където е назначена и е повече от това за безработен.
Болничен от следящия бремеността.

Сега разбрах , всичко , да виждам ,че са 8 процента общите здравни от заплатата , ще ги плащаме , няма избор , благодаря много за информацията

Аз съм назначена фиктивно, трябва само два дни да се води на работа, а после може да излеЕ в болничен. Умишлено изчаках да минат 3 месеца за да ми стигнат болничните до края на бременноста. Платих осигуровки само за тия два дни социални. Сега всеки месец си плащам само здравни 38 лв. Когато има болничен предоставен жена ви не е нужно да плаща други осигуровки. Моя съвет изчакайте 3 месеца. И след това да я назначат, взима си болничен плащате 38 лв. И това е!

# 514
На Кирил жена му е с термин май месец, няма за кога да чакат.

# 515
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Аз съм назначена фиктивно, трябва само два дни да се води на работа, а после може да излеЕ в болничен. Умишлено изчаках да минат 3 месеца за да ми стигнат болничните до края на бременноста. Платих осигуровки само за тия два дни социални. Сега всеки месец си плащам само здравни 38 лв. Когато има болничен предоставен жена ви не е нужно да плаща други осигуровки. Моя съвет изчакайте 3 месеца. И след това да я назначат, взима си болничен плащате 38 лв. И това е!

Радвам се, че само от личния си опит знаете всичко и смятате да отговаряте на всеки въпрос в темата.Успех после с проверката от ИТ при прекратяване и ефективно отработени 2 работни дни.

# 516
Здравейте! На 18ти ми беше термина,съответно и първата ми година майчинство е до днес. Подала съм декларация за втората година,та въпроса ми е,кога ще имам превод?

# 517
Здравейте.
Това е плащане по болничния, издаден от болницата след раждането. За дните от януари да очаквам ли превод след 25ти, или чак февруари? И след 25.01 болничен от ЛЛ на детето ли следва, или документи за майчинство,че нещо се омотах..

# 518
Здравейте! На 18ти ми беше термина,съответно и първата ми година майчинство е до днес. Подала съм декларация за втората година,та въпроса ми е,кога ще имам превод?
Първи пост от темата.

Здравейте.
Това е плащане по болничния, издаден от болницата след раждането. За дните от януари да очаквам ли превод след 25ти, или чак февруари? И след 25.01 болничен от ЛЛ на детето ли следва, или документи за майчинство,че нещо се омотах..

За дните от януари превод седмицата след 25.01, което пак е началото на февруари.След този болничен за раждането трябва да вземеш болничен от ЛЛ на детето, за да изравни дните до 135.

# 519
Здравейте, момичета! Имам въпрос свързан с болничния преди майчинството, имам осигурителен стаж 7 месеца не мога да намеря точна информация дали са нужни 6 месеца, за да мога да използвам болнични или както е и за майчинството 12 месеца ?

# 520
Можеш да ползваш болничен и преди да имаш 6 месеца стаж, просто той няма да ти бъде заплатена от НОИ.
За да ти е платено майчинство трябва да имаш 12 месеца трудов стаж. Ще започнат да ти изплащат след като ги навършиш.

# 521
Можеш да ползваш болничен и преди да имаш 6 месеца стаж, просто той няма да ти бъде заплатена от НОИ.
За да ти е платено майчинство трябва да имаш 12 месеца трудов стаж. Ще започнат да ти изплащат след като ги навършиш.
А в случая щом има 7 се бъде заплатено нали така, не е нужно да са 12 за да бъде платено?

# 522
За болничен за Общо заболяване (каквито са масовите болнични) е необходимо да има 6 месеца осигурителен стаж, за да бъде изплащан от НОИ.За 45-дневния болничен за бременност и раждане и последващите е необходим 12 месеца стаж.

# 523
  • София
Здравейте! Имам два въпроса, ще съм много благодарна, ако някой знае отговорите, да ме ориентира.

След няколко месеца приключва и втората година от майчинството ми. Междувременно позицията, на която бях, вече не съществува, а и самата фирма в момента е съдена от кредитори за обявяване на фалит; доколкото знам, не извършва дейност, но и не е обявила официално фалит.
Въпросите ми са:
- Ще мога ли да се запиша на трудовата борса за обезщетение?
- Имам фирма на мое име, която отдавна няма дейност - трябва ли да я закрия, за да мога да се запиша в бюрото?

Питах една счетоводителка, но не съм сигурна колко е наясно, та според нея, след майчинство няма да имам право на обезщетение от бюрото, а само ще ме запишат да ми търсят работа. Аз, обаче, няма как да започна (да си търся) работа, тъй като няма кой да гледа детето ми и нямам представа дали ще я приемат на ясла (София), а дори да я приемат - се започва септември.

Благодаря, че прочетохте!

# 524
Първо трябва да има кой да ти прекрати трудовия договор и да ти приключи трудовата книжка.Имаш право на обезщетение от БТ, но периодът и сумата зависи от начина на прекратяване.На твоя място не бих се съгласила по взаимно съгласие.

По въпросът за фирмата бих препоръчала да я закриеш или прехвърлиш на друг.Закриването е дълга и тромава процедура за съжаление.Влизала съм в спор с БТ, точно по този казус, но реално отказват обезщетние, ако лицето има фирма, макар да не упражнява дейност.

Общи условия

Активация на акаунт