Майчинството счетоводно - 94

• 36 677
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Много благодаря за отговора! Ще настоявам да ме съкратят от фирмата, защото иначе оставам без доходи.

За фирмата ми - точно това ми дойде на ум, че може да се окаже спънка. Ако прехвърлянето се случва по-лесно, ще я прехвърля тогава. Кой знае дали няма да ми потрябва отново в някакво по-позитивно бъдеще.

Отново благодаря!

# 526
Здравейте,

При излизане по майчинство през 2023, останала натрупана отпуска от 2022 и 2023 губи ли се, т.е. пак ли важи това, че трябва да се ползва до 2 години (например, от 2022 изтича декември 2024) иначе се губи по давност?
Т.е. само отпуската натрупана по време на майчинството ли се запазва и може да се ползва и след неговото изтичане?

Благодаря 🍀

# 527
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

При излизане по майчинство през 2023, останала натрупана отпуска от 2022 и 2023 губи ли се, т.е. пак ли важи това, че трябва да се ползва до 2 години (например, от 2022 изтича декември 2024) иначе се губи по давност?
Т.е. само отпуската натрупана по време на майчинството ли се запазва и може да се ползва и след неговото изтичане?

Благодаря 🍀

Не се губи, ако е ползван друг вид отпуск.

# 528
Аз също съм с въпрос за отпуската след майчинство. Детето ми е на година и половина /родено 2021г./
В момента съм в болничен и използвам половината обезщетение за отглеждане на дете до 2г възраст. Второто ми дете ще се роди преди първото да е навършило 2, като до тогава ще съм в болничен. В такъв случай губят ли ми се дните платен отпуск, натрупани за първото дете, докато се върна на работа /2025г/. Знам, че ако не бях прекъснала отпуска за отглеждане на дете до 2г щеше да се запази, а в случая като съм в непрекъснат болничен?

# 529
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Аз също съм с въпрос за отпуската след майчинство. Детето ми е на година и половина /родено 2021г./
В момента съм в болничен и използвам половината обезщетение за отглеждане на дете до 2г възраст. Второто ми дете ще се роди преди първото да е навършило 2, като до тогава ще съм в болничен. В такъв случай губят ли ми се дните платен отпуск, натрупани за първото дете, докато се върна на работа /2025г/. Знам, че ако не бях прекъснала отпуска за отглеждане на дете до 2г щеше да се запази, а в случая като съм в непрекъснат болничен?

Не се губи, тъй като си в болничен и не можеш да я ползваш отново.

# 530
Здравейте, имам следния въпрос, може и да е коментирано вече,но все пак да питам. Като се роди преждевременно бебчето преди термина,трябва ли да има някакъв изравнителен болничен или са си стандартните 3 -45 дневния,от болницата и от педиатъра?
Благодаря ви предварително!

# 531
Lady, до колкото си спомням последният болничен от педиатъра изравнява разликата.

# 532
  • София-Младост
Те пак са си три болнични, но последния ще е за повече дни. 135 дни са от първия ден на първия болничен, общо. Дефакто ти ще имаш застъпване на 45 дневния и този за 42 дни от болницата.
"Неизползваните" дни от първия, ще се прибавят в третия.

# 533
Момичета, здравейте. 45 дневния ми болничен преди термин започна в края на декември и имам 3 дни, които не ми се изплатиха в заплатата за декември от фирмата. Доколкото знам, болничните се изплащат до 21 число на следващ месец. Това означава ли, че днес трябва да получа самата от въпросните 3 дни или аз се обърквам нещо?

# 534
  • София
Здравейте, когато изтекат 180 дни болничен преди тези 45 дни, преди термин, разбирам че трябва да се явя ня ТЕЛК за да ми издадат още дни, как става тази процедура някой знае ли? 180 смятам календарни дни нали така?

# 535
Момичета, здравейте. 45 дневния ми болничен преди термин започна в края на декември и имам 3 дни, които не ми се изплатиха в заплатата за декември от фирмата. Доколкото знам, болничните се изплащат до 21 число на следващ месец. Това означава ли, че днес трябва да получа самата от въпросните 3 дни или аз се обърквам нещо?

45-дневния изцяло се изплаща от НОИ.Няма дни от работодател.

Здравейте, когато изтекат 180 дни болничен преди тези 45 дни, преди термин, разбирам че трябва да се явя ня ТЕЛК за да ми издадат още дни, как става тази процедура някой знае ли? 180 смятам календарни дни нали така?

Да, след изтичане на 180 календарни дни непрекъснат болничен се явяваш на ТЕЛК, за да получиш още болнични.Следящия АГ ще те насочи.

# 536
Пантера, благодаря! А кога да го очаквам? Имам предвид - тези 3 дни от 45 дневния за декември, не трябва ли да ги получа днес (поне така се ориентирам, след като прочетох първия пост), а вече останалите дни от 45 дневния, които са през януари реално - да получа през февруари?

# 537
Пантера, благодаря! А кога да го очаквам? Имам предвид - тези 3 дни от 45 дневния за декември, не трябва ли да ги получа днес (поне така се ориентирам, след като прочетох първия пост), а вече останалите дни от 45 дневния, които са през януари реално - да получа през февруари?

Нямам представа, защото не знам кога е подаден болничният в НОИ.Няма такова нещо като изплащане след 21-во число на месеца.От много години не се засича с плащането на осигуровките.Ако си предала болничният през декември на счетоводство/работодател, то тяхния срок за входиране в НОИ е 10.01.2023г.От подаването текат 10 работни дни за изплащане.

# 538
Да да, аз го казах до 21, защото реално те до 10то число са го подали и 10 работни дни приключват днес реално. Ще почакам просто..

А по принцип така ли се случват нещата и след това - болничен/майчинство за предходния месец се изплаща през следващия (до 10 работни дни, след като е подаден болничния)?

# 539
Да да, аз го казах до 21, защото реално те до 10то число са го подали и 10 работни дни приключват днес реално. Ще почакам просто..

А по принцип така ли се случват нещата и след това - болничен/майчинство за предходния месец се изплаща през следващия (до 10 работни дни, след като е подаден болничния)?

Да, принципът е такъв.Извади си ПИК от НОИ и следи дали всичко е подадено и обработено в срок.

Общи условия

Активация на акаунт