Майчинството счетоводно - 94

• 36 670
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря много за отговорите! Simple Smile

# 541
  • София-Младост
Daisy1, като гледам термина ти имаш да получаваш 2 работни дни от м.12.

# 542
Здравейте, искам да попитам колко време отнема обработката на декларацията по чл.50 и 51? Вече минаха 2 седмици от крайния срок за подаване и все още пише обработва се. Възможно ли е да не е предадена? Защото точно счетоводителката ми я поиска и сега се чудя да не се е случило нещо с тази декларация.

# 543
Здравейте! Ще съм благодарна за съвет по следния казус- дъщеря ми е родена на 07.02, с термин 14.02. Разбирам, че първата година изтича на 14.02. Бих искала след това да прехвърля отпуска за гледане на дете на майката на бащата. Тя е пенсионерка от 03.2021, като преди това се е самоосигурявала в собствена фирма. Все още работи във фирмата си, но по съвет на счетоводителката си след пенсионирането е спряла да се самоосигурява. За да й прехвърля гледането на дете предполагам, че пак трябва да започне да се осигурява? От кога трябва да стане това? В оптималния вариант бих искала да й прехвърля майчинството от 14.02, но не знам дали не сме изпуснали някакви срокове. Благодаря предварително!

# 544
Здравейте,
В болничен съм от 27.12.2022 до 06.02.2023.
Дните за декември ги получих. Кога да очаквам превод за януари ?

# 545
Здравейте, за да ми изплатят 45-дневния болничен нужно ли е да имам 12 месеца стаж или 6 като при другия?

# 546
Трябва да имаш 12 месеца стаж.

# 547
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам колко време отнема обработката на декларацията по чл.50 и 51? Вече минаха 2 седмици от крайния срок за подаване и все още пише обработва се. Възможно ли е да не е предадена? Защото точно счетоводителката ми я поиска и сега се чудя да не се е случило нещо с тази декларация.
Зависи понякога...Щом пише обработва се, значи е подадена. Ако напишеш някакви дати, може да сме по-полезни.
Здравейте,
В болничен съм от 27.12.2022 до 06.02.2023.
Дните за декември ги получих. Кога да очаквам превод за януари ?
Началото на февруари.

# 548
Здравейте.На 06.01 2021 започнах работа като личен асистент към бюрото по труда,но месец след това разбрах,че съм бременна и на 23.08.2021 родих излязох по майчинство всичко беше наред,но на 10.08.2022 ме извикаха в бюрото по труда и ми казаха,че на 23 ми изтича майчинството и че трябва да изляза по болничен за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.Попълних документите всичко окей,но днес ми звънят,че на 01.02.2023 ми свършва договора и трябва да отида с трудовата ми книжка да го прекратят попитах дали не може да се удължи казаха ми не! Попитах ги дали ще продължат да ми изплащат обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст казаха ми,че трябва да попитам в НОИ.Звъннах в НОИ казах им каква е ситуацията а те ми казаха,че щом ми прекратяват договора и вече няма да се водя на работа няма да ми плащат нищо.
Въпросът ми е някоя от вас била ли е в такава нелепа ситуация?
Какво да правя аз сега?
Имат ли право да ми прекратяват договора без месец предизвестие?
Не трябва ли да ми плащат докато малкия навърши  2години?

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:27 от Emiliq1997

# 549
Разбира се че не.Щом договорът ви е бил със срок или човекът на който сте асистент почине се прекратява без предизвестие.Не сте си чели договора при подписване явно.Търсете някъде да ви назначат фиктивно и там си подайте документи за втората година майчинство.

# 550
Разбира се че не.Щом договорът ви е бил със срок или човекът на който сте асистент почине се прекратява без предизвестие.Не сте си чели договора при подписване явно.Търсете някъде да ви назначат фиктивно и там си подайте документи за втората година майчинство.

Ясно,но аз вече съм попълнила заявление за  обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст,и не трябва ли точно за това да продължат да ми плащат? Това обезщетение докато малкия стане на 2 години кой ще ми го плати?

# 551
Emiliq1997, прочетете чл. 164 от КТ. Обезщетение се дължи на служителка/работничка, не се полага на безработни:
Чл. 164. (1) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

# 552
Най-общо казано майчинството се плаща на лица, които имат работодател.
Така е по законите.
Т.е по горния цитат трябва да си работничка/служителка на работодател.

# 553
Това че сте били на срочен договор по никакъв начин не ви пази дори и в майчинство.Ако искате да си го ползвате,търсете да ви назначат някъде.

# 554
Срокът за подаване беше до 10ти. Изплатени са ми работните дни до 10ти януари всъщност, може би е рано да ми изплащат останалите.
Зависи понякога...Щом пише обработва се, значи е подадена. Ако напишеш някакви дати, може да сме по-полезни.

Общи условия

Активация на акаунт