Великобритания - тема 93 Есенно Хелуинска....

• 34 349
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, един скандал набира сила със секъндърито в града и искам да ви питам как е по другите училища. Моите още са малки, но пък и това е горе-долу единственото секундъри тук.
Обвиняват ги относно правилата за тоалетна, не пускат децата да ходят,
само в почивките,а сега са въвели и някаква червена карта за момичета, да я показват ако са в цикъл и да ходят до тоалетна. Родителите наскачаха и се надявам да се промени това, но как е по другите места?
Чета че, по време на КОВИД са ги карали да ядат навън, независимо от времето и една майка каза, че ако тя изкара детето си в дъжда да яде, ще се намесят социалните, но за училището е ок. Не им дават да носят якета в коридорите и по врме на пандемията са били на отворени прозорци без якета, защото било против правилата за униформа.

# 646
  • nowhere
Страхотни кокичета сте показали, момичета 🌷

Ronka, това звучи ужасно, в кой град си?

И аз малко съм набрала на училището. Дъщеря ми вече два пъти се напишква в последните дни докато играят на двора, като казва, че вратата за тоалетната е заключена. Не знам дали е това или нещо на психична основа. Никога досега не го е правила. Освен това казва, че им забраняват да се смеят в училище. Новата им учителка не ми харесва, много е студена и пише с правописни грешки, а учи децата да четат и пишат...добре че е бременна и скоро ще я сменят. Но аз се замислих за смяна на училището вече, макар че ни е буквално на две крачки.

Иначе само 3 класа в училището ходиха на 1ви февруари, дъщеря ми включително, за останалите беше почивен ден.

И при нас всички пътища са в ремонти, но няма задръствания.
И аз нямам търпение вече всичко да разцъфне и да се затопли.

# 647
Merry, бг паспортите са само за 5г валидни, тъкмо правих 2019та, гледам че догодина изтича. Не знам защо не ги направят по 10г, като английските. Това с предплатения плик не знам дали още е възможно? Изобщо не ми се разхожда два пъти до Лондон..
Ронка, много лошо звучи това за училището, червени карти за цикъл, тези в час ли са.. да не е някакъв затвор там и да са на режим.

# 648
Това за якетата и тук съм го чувала, но слагаха термо бельо под ризите и/или жилетка, която от сакото не се вижда и така оцеляваха на отворените прозорци.
Иначе да се ходи в тоалетната през междучасието не е нищо ново. Напълно логично изискване. Дори в праймъри в KS2 важи. Ма това с червените карти...не знам как да се изразя по-деликатно, но нечий миниатурен мозък го родил.

Ако още работи системата за онлайн подаване след 2г,ще се възползвам определено. Дори посолството в Дъблин ми е по-близо от това в Лондон. Имам самолет за 15£ сутрин и следобед до там и ще си спестя двата дни шофиране и преспиване в Лондон 😁

# 649
  • Bristol
Ронка, масово е това със секъндарите. Правилата за Ковид мисля, че им бяха спуснати отгоре за отворените прозорци и почивка навън. Те и в други страни са ги практикували. Якетата в час беше според учител. По принцип нямат право да носят яке в час и заради Ковид не промениха това, а някои учители по инерция следваха правилата. Дъщерята от същото се оплакваше.

За тоалетните, да, само през междучасията ги ползват. Тинейджърите злоупотребяват, крият се там по време на час, пушат, вече не само цигари и затова за тоалетните са толкова стриктни, периодично ги проверяват и като диверсанти ги гонят. Момичетата по принцип им дават да отидат, ако кажат че май им започва периода, но пак имало едно подозрение от страна на учителите. Това с червената карта го нямаше в нашето училище, но съм чувала за подобни методи в други училища.
Ако се повдигне дискусия с ръководството на училището, те ще обяснят причините си, родителите техните и дано се стигне до компромис. Да не обезкуражавам, но училищата масово спазват еднакви правила, базирани на дългогодишния им опит и много трудно ги променят 😔 Аз лично и при сина и при дъщерята се борих с училищния транспорт. Все едно в бетонна стена се удрях. Дъщерята сама извоюва накрая да е изключение от правилото за училищния транспорт, но психически ме побърка, докато течеше процеса, защото непрекъснато ме заливаха с имейли, включително и детеншънс, на които тя категорично отказваше да ходи, защото считала че не е виновна. Но тези странни правила ги правят, защото като ги удари хормона и дечурлигата се побъркват. Какво ли не измислят. Със синът някак по-спокойно мина, имах късмет, но дъщерята беше голямо предизвикателство в този период.

# 650
  • Великобритания
на мен това ми звучи много зле, ама мойта и без това почти не ходи до тоалетна в училище , Не знам как издържа това дете честно. Като си е вкъщи ходи през половин час , а като е на училище отива сутрин 2 пъти преди да тръгнем и после чак като е приберем. Трябва да е на много зор, че да иде там. Не искала, не можела , и така вече 4 години. А иначе има мокри и сухи кърпички в чантата, не знам , не я разбирам , карахме се , обяснявам , че е вредно за нея.. едно си баба знае , едно си баба бае е у нас положението

# 651
Мими, обсъждала ли си това с персонала? Моят имаше такъв период и учител го придружаваше известно време, говореха с него и намериха проблема.

# 652
На мен ми се струва, че дете на 11+ и без здравословен проблем не би трябвало да се затруднява да спазва правилото за тоалетни. Дъщеря ми си има някаква система спрямо дневната ѝ програма и разположението на тоалетните в сградата. Разбира се, важно е състоянието и особено броя на тоалетните спрамо броя на децата. В училището на дъщеря ми също не позволяват ползване на тоалетни по време на час, но тя казва, че някои учители пускат деца. Възможно е обаче това да са деца с медицински проблем и затова ги пускат. Зависи много и колко пътува или върви детето до училище. А това с червените карти ми звучи по-скоро като начин да откажат децата да ходят до тоалетна в час, нищо, че официално го представят като начин за разрешение за ходене.
В училището на дъщеря ми дебели връхни дрехи не са позволени дори по коридорите, но пък в униформата има (неудобен) пуловер с дълъг ръкав, който може да се носи под сакото.  Под ризата пък спокойно могат да се носят термални тениски. Момичетата могат да носят термални чорапогащници, и изобщо чорапогащници. Не е чак толкова страшно и студено.
За транспорта не знам какво е правилото, училището е на пешеходно разстояние от нас.
Та, с някои политики бих казала, че съм съгласна, но пък в други намирам кусури на училището.

Още лятото на 2018, когато подновявахме бг паспорти, вече говореха за 10-годишни такива. Ще дойде време и тези да подновяваме и още няма да тръгнала системата за 10-годишни паспорти. Не разбирам кое му е толкова сложното, бяха останала с впечатлението, че ще са просто с повече страници и малко по-скъпи.

# 653
За паспортите: миналото лято, като си ходих, изрично питах дали мога да извадя паспорт, валиден за 10 години, тъй като бях прочела, че има такава възможност, но трябва да се заяви при подаването и съответно да се заплати повече. Категорично служителката ме отряза, че не можело. Computer says “No”! Това в Пловдив, на “Волга”.

# 654
  • До хладилника, който обичам
Колко интересно. А даже в сайта на МВР пише за новия срок. Ще разбера след няколко месеца, като трябва да подновя, нашите изтичат след година

# 655
Това за тоалетна е вярно,детето казва някои пускат ,други не.Защото си мислят,че бягат от час в тоалетната.Детето такава фобия разви,че в онези дни бе иска да ходи на училище.

# 656
  • Великобритания
мойта е на 8 , говорили сме много и всеки ден и казвам ако и се доходи да попита учителката или ако я е срам да изчака почивката и тогава да отиде. Те си имат и външни тоалетни , които не се заключват и може да се ползват постоянно. Просто не иска и това е , забелязала съм я , че и ако сме на път някъде пак си държи, ако не я накарам да иде -хич няма да се сети ..

# 657
Бу, линка ти е към МВнР. МВР засега не дават различни цени според валидността на паспортите, което ме кара да мисля, че все още не е пусната услугата за 10-годишни такива.

# 658
  • До хладилника, който обичам
Да, ходих после и аз да погледна цените и установих същото.
Нищо де, още десетина години и кой знае, може да го пуснат.

# 659
Здравейте момичета Blush Не знам как точно да си оформя въпроса. Синът ми е на 13 години.Мислите ли,че е късно вече да научи английски.Страх ме е ,че няма да свикне.Страх ме е от много неща.В днешно време децата не са особено мили,особено на тази възраст.Чудя се дали не рискувам много като го отделя от средата и приятелите му в България. Той има голямо желание да се преместим и казва,че е готов да си намери нови приятели.Знае,че ще има и езикова барирера.Не е малък и много говорим по тези въпроси.
Ако имате мнение ще се радвам да се включите,ако смятате че въпроса ми не е за тук-съжелявам 🙂

Общи условия

Активация на акаунт