Великобритания - тема 93 Есенно Хелуинска....

• 34 319
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Истински се вижда само със сърцето.
Моята дъщеря няма българско гражданство все още, лятото когато ходихме ме попитаха къде е българския и паспорт, отговорих че няма и няма и гражданство, изгледаха ме лошо, попитаха за акта за раждане, показахме и приключихме въпроса. После на влизане и излизане от Гърция ни помолиха пак за акта за раждане и поискаха копие и това беше. Като цяло не мисля, че биха правили проблем, нищо, че закона изисква да влвзеш с бългаския документ.

Бонка, макар че моята дъщеря е родена тук и не съм била в твоята ситуация бих ти дала същия съвет както и момичетата по-горе и наистина запиши го сега, до края на учебната година има много време и ще му е много полезна тази адаптация макар и за няколко месеца.

# 676
А как се пътува до друга държава от ЕС с български и британски паспорт, не до България?
Пътуваш с който от двата си избереш - няма значение, освен ако не оставаш повече от колкото там месеца е изискването за британски граждани, сега след Брекзит. За кратък престой не виждам да има разлика.

# 677
  • Великобритания
Мойта дъщеря също няма бг паспорт, само английски . Всеки път на влизане в Бг ни питат има ли бг паспорт , казвам не и точка. Не смятам да се обяснявам , тя влиза в страната като член от семейството на бг гражданин , показвам английския акт за раждане. Знам много случай , в  които служителите се заяждат, ама не ни се е налагало да се разправяме.

# 678
Всеки път питат и гледат лошо 😁 Ама кога ще направите, ама защо не сте направили..

# 679
  • Великобритания
оф изобщо нямам намерение да се обяснявам честно казано
А и между другото знам , че в такъв случай може да се обадим на британското посолство ( в случай , че решат да се заяждат ) - много бързо им минават всекви мераци

# 680
  • Манчестър
По Закона за личните документи БГ граждани са длъжни да се легитимират с валидни БГ документи.

Наскоро пътувах с една позната, от тези дето много обичат да размахват Британския паспорт.
Ами не я пуснаха на Гранична, докато не извади личната карта.

Аз лично вече пътувам навсякъде само с БГ документи, британския паспорт е изтекъл и доволно пенсиониран.

# 681
  • Истински се вижда само със сърцето.
Аве тук изобщо не става въпрос за размахване на паспорти. Аз пътувам с бг документи, британско гражданство нямам, щото не ми се изсипват пари за това, от друга страна детето още няма бг такова, защото и с това не ми се занимава. Единствено могат да ми наложат глоба, а да се правят на интересни граничните служители го умеят.
Между другото специално за бг паспортите питай изгорелите с почивки в мексико, депортирани щото са български граждани
Няма лошо да сме родолюбци отдалече.

# 682
В случая не става дума за бг граждани.
Ако улеснят процесът, с кеф ще им извадя на моите. Ама разходки до посолство, после чакане с месеци, после лично присъствие с бащата, ама това, ама онова..не, мерси.
Иначе, че нашите митничари са запечени кокички спор няма, груби и арогантни и заядливи. Говорят, сякаш са някаква висша класа.

# 683
Не е късно и да дойде и да научи езика.Моето дойде тук на 6 и каквото знаеше по английски беше от курса в предучилищна,един час седмично,но тя си беше самоука,гледаше английски детски канали, започна направо в 2 кл,не е ходила на училище в България.Свикна много бързо с училището и децата навремето

# 684
Е точно за такава ситуация, когато нямаше бг документ на малката, само английският паспорт. А за нас, обикновено съм с двата. Но на влизане в Англия, не ме карат да ги показвам, единият е достатъчен и само ме питат дали имам и другият.

# 685
  • UK
Да, оплела съм постовете на Дорет и Блу, извинявам се.

# 686
  • Великобритания
аз не смятам мойта за бг гражданин , не сме и вадили ЕГН или паспорт , тя си е само с английско гражданство , за това написах, че влиза в страната като член от моето семейство
Трябва да си знаем правата и да не се оставяме на кисели служители (особено тия на летище Варна ) да ни размотават и правят на маймуни

# 687
Да, чисто заяждане си е понякога от страна на граничните служители, уж под предлог сигурно да не би някой да изведе дете без съгласието на другия родител или пък трафик на деца. Аз имах такъв случай на излизане от България - бяхме семейно, малкият ми син на 13г. тогава и без лична карта. Показваме британските си паспорти ( аз и не бях си вадила български от много време и нямах така или иначе, съпругът ми е англичанин - само с такъв паспорт, другият ми син също беше само с английски), питат къде е на малкия българския документ. Казвам има ЕГН, но лична карта няма, още не е на 14, а за пътуване има друг паспорт. Искаха ми моята лична карта и провериха по нея данните на децата - за да видят да не го извеждам незаконно. Казвам им ето бащата на детето, с еднаква фамилия сме всички, попитайте синът ми това ли са родителите му. Да, ама не. Оня се намуси и дори не ме удостои с поглед. Чакахме 10-тина минути пред кабинката му, защото нещо системата им бавно реагира. Разбира се, междувременно бяхме подробно огледани от всички други пътуващи, чак съпругът ми се ядоса ( а той е с волско търпение и толерантност! ). Разбирам децата да са бебета или малки на възраст, че да проверяват толкова стриктно, но случаят не беше такъв. Беше си чисто заяждане, непредизвикано. А job’s worth!

# 688
  • ENGLAND
E, как на мен веднъж не ми се случи намусен служител или да се заяжда. Да, и това размахване на чужбински паспорти много често се случва.
Писала съм и преди, изваждането на ЕГН и български паспорт е работа за 2 часа. И в момента българския паспорт е по -добре приет в Европа от английския. А и нищо не се знае , може да дойде време да съжаляват децата ви за това.
Миналата седмица дойде в София мой втори братовчед, живее в Русия, баща му е българин, почина миналата година и не му е извадил ЕГН и българско гражданство. Сега му се налага да ходи по мъките, да пилее сумати пари и време да е български гражданин. Сменял е три полета да дойде в България. И колко пъти споменава тази грешка на баща си. 
Не знаеш какво ще ти поднесе живота.

# 689
Не е работа за два часа. Английския акт се праща за апостил, превод и заверка, после се  ходи в общината в Бг, чака се на опашка, после в МВР, пак чакане. Пари за полети, отпуск, две малки, ревящи деца. Баща, който също трябва да е там, или трябва да има пълномощно от него. ( пак пари и разхождане). Егн може друг човек да извади, чрез пълномощно, но паспорт - не.

Ако пък е от посолството - пак апостил, превод, заверка, пътуване до Лондон, чакане, чакане, чакане…малки деца рев, опашки. После ходиш да го вземеш.
Английският паспорт на малкия ни отне 20 дни от пращане до получаване, всичко онлайн.
Имат до 18г възраст да подадат за гражданство, нищо не изпускат в момента .

Общи условия

Активация на акаунт