Виена тема 13

• 41 482
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Здравейте, можете ли да ме посъветвате откъде тръгват автобусите за Виена, кацаме в Братислава и искаме веднага да тръгнем. И евентуално цени къде да видя, този сайт намерих https://shop.flixbus.bg/search?departureCity=40de54de-8646-11e6- … b9bb-30945ba3ebfc
Има ли автобуси, които стигат някъде по-близо до центъра?
 Както и вариант с корабче искам да проверя.

Благодаря!

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 23:29 от петъчно

# 556
  • Варна
корабче най - интересно , особено с деца
пристига на доста централно място - става и пеша по гезмето до
Stephansplatz
Schiffsstation Wien / Wien-Bratislava
https://www.google.bg/maps/place/Schiffsstation+Wien+%2F+Wien-Br … 0467,17.75z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x476d079e5136ca9f:0xfdc2e58a51a25b46!2z0JLQuNC10L3QsCwg0JDQstGB0YLRgNC40Y8!3b1!8m2!3d48.2081743!4d16.3738189!16zL20vMGZocDk!3m5!1s0x476d07a0ff2c0f33:0xf6ace4faee127158!8m2!3d48.2122611!4d16.3770959!16s%2Fg%2F11ggskyzz2?hl=bg

# 557
Здравейте,  дали ще работят музеите и атракциите на католическия Великден. Искаше ми се да ида до Будапеща и Виена по техните праници, ама дали ще има смисъл ?

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 12:01 от мама_съни

# 558
  • Разград
Здравейте, моля да споделите апартаменти, в които сте отсядали и сте останали доволни.

# 559
  • varna
https://www.booking.com/hotel/at/checkvienna-erdberg.bg.html?aid … ucfs=1&#hotelTmpl
Местоположението на апартамента е много добро спрямо доста от забележителностите.

# 560
  • София
Апартаменти Ferchergasse - много точни домакини, чудесно местоположение на 15 мин. с трамвай от центъра.

# 561
  • СОФИЯ
В момента съм тук. Трети бецирк, точно до спирка на U3. Имат 4 апартамента, две студио и два по-големи.

# 562
Здравейте,
имам особено питане Simple Smile
Как стои въпросът с тютюнопушенето? Ди колкото разбрах е забранено в местата за хранене, но само на закрито ли? В кафенета и ресторанти на открито може ли да се пуши, както и по улиците, докато си ходиш, примерно. Пристрастени сме, но не искаме да отнесем някоя глоба...
Благодаря предварително!

# 563
Не мога да отговоря дали има забрани, но докато бяхме там октомври месец не съм видяла нито един човек пушещ на улицата.

# 564
  • СОФИЯ
Пуши се на открито. И в кафенета и по улицата. В центъра през няколко метра има кофи за отпадъци. Горната част е за фасове и често е пълна.

# 565
Супер, много благодаря за информацията Simple Smile

# 566
  • София
Съпругът ми е страстен пушач, но вътре в заведения по принцип не пуши. Не сме имали проблеми никъде конкретно във Виена. Извън нея той ходеше на дълги командировки на различни места в Австрия, никога не е имал проблем, но пуши и хвърля фасовете само на определените за целта места.

# 567
Как стои въпросът с тютюнопушенето?
Във Виена хората си пушат, не се тревожи. Забраната за пушене в заведения влезе няколко месеца преди пандемията, тоест в сравнение с други държави в Европа - късно. Пушенето се случва само навън - например на масите на заведенията, пред самото заведение прав или прав до някой пепелник на алея, в парка или на спирката.

Скрит текст:
Много от заведнията имат маси отвън и даже печки. Скоро сложиха даже на едно и печки, и палатка - пет-десет минути пеша от Volkstheater Flowers Four Leaf Clover

Хвърлянето на фас е скъпо (има глоба) и като цяло грозно нещо, което носи лоши погледи и мъмрене, но културното "пафкане" се приема толерантно (далеч от деца и бебешки колички). Има два варианта за пушене в движение - да пушите и задържите фаса в ръка, докато стигнете до кофа с пепелник или да си купите от Trafik малък метален джобен пепелник, който се затваря.

ПП Спирките на метрото дори и да са отворени са със забрана за пушене. Понякога съм виждала разни хора да я нарушават, не се подвеждайте, защото струва до сто евро.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 15:46 от Анонимен

# 568
Много благодаря на всички за изчерпателната информация.
Ние сме отговорни пушачи, винаги се съобразяваме и не хвърляме фасове по земята. Просто за момент се приетсних да не би да е забранено на открито и да се окажем неподготвени.
Още веднъж благодаря Simple Smile

# 569

За транспортните карти според мен, както беше писала дама преди няколко страници, е най-удобна е тази за седем дни. Тук може да се видят различните карти, на английски промених за по-лесно. Цената е 17,10 евро. Да не се бърка с "една седмица Виена/ weekly pass", тя е от понеделник до понеделник. Ето тук е "7 дни" - същата цена, но може да се избират дните с начало след понеделник.

Здравейте отново,
понеже ще сме двама възрастни за пет дни,  от събота до сряда, смятам да ползваме цитираните карти, но дали могат да се закупя намясто или са налични само онлайн? Не ги намирам на сайта на транспорта https://www.wienerlinien.at/web/wl-en/tickets,  а уиклито го виждам и пише, че може да се купи отвсякъде.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт