Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 140
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Виж сега…
Данни не публикуваш, единственото, което правиш е долнокачествен вариант на ЕЖК.
Долнокачествен защото даже не е от първо лице.
ПП - това няма никакво отношение към производствената цена на м2 за голям строител, напълно приемливо е да е 500€ и без да… “публикуваш”.
А е продължение на въпроса ми - какво точно искаш от темата и пишещите?

Хронологията също ме изненадва:
10 поста от епос защо няма каквото искам
10 поста от глава защо това, което искам е скъпо
Преди да стигнеш до сагата, която в развитието си стига до заветните 500евро, които публикуваш като секретна информация от извора.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 22:51 от kodbg

# 391
Печалбата на инвеститора какво общо има с пазара? Те и писателите получават милиони за това че са си купили машина за 25лв и стек хартия за 2.50, така е устроена икономиката.

# 392
  • Бургас
Предлагам да го построят за 500Е и после да ги продадат за 2600. А после да си построят пак, явно вече са вещи в занаята Simple Smile
Смятай колко пара ще изкарат, ще им стигнат за още три кооперации с "който каквито апартаменти иска" (макар че туй не го разбрах много, щото аз може да искам четиристаен, пък аверът - петстаен и всички да са изцяло южни, ама РЗП на етаж да позволява само два четиристайни, и някой ще е прекаран, и жена му ще му пили цял живот или докато се разведат).

# 393
daizy, имота е техен
инвеститорите строят на чуждо и имат голям процент обезщетение, който се разпределя на несобствениците на имота

# 394
Печалбата на инвеститора какво общо има с пазара? Те и писателите получават милиони за това че са си купили машина за 25лв и стек хартия за 2.50, така е устроена икономиката.

Има общо с това, че пазарът е цикличен и този, който е последен във веригата като купувач, може се окаже бая набутан. Как да няма общо, бе хора 😀😀😀 аз самата печеля от маржове на определени сделки на определен пазар, влияещ се от определени фактори и изцеждам крайния, когато ми го позволява вълната 😀 това не значи, че после нещата не се връщат по старо му.. нямало общо хахаха

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 23:45 от MaryPop

# 395
Не разбирам аз, ама не вярвам за 500 евро на квадрат материалите да са супер и изпълнението да е лукс. Иначе, че при всички случаи излиза по-евтино, няма да споря.

# 396
  • София, Bulgaria
Публикувам данните, че с 500евро кв/м е възможно да се построи кооеперация  и това правят инвеститорите. Строят го за 500 евро метъра и ви го продават за 1500-2000евро. Да не говорим, че този, който аз гледах беше 2600евро/кв/м. Та така!
Бързате, нека построят, да вземат разрешение за ползване и тогава да кажат колко е излязло. И не забравайте, че локацията е много важна, стойността на терена. Ако парцелът им е купен отдавна или просто е на ниска цена, защото предполага малко РЗП, което не е изгодно за един строител също дава разлика.
Вие казахте, че са избрали тихо и спокойно място, каже кой квартал е това, за да се сравнявайте цените там.
Никой не спори, че ако се заемеш и строиш сам, получаваш себестойност и какво от това.
Всяка сграда, която виждате готова и отнема 3год. за построяване и въвеждане в експлоатация и това е само от момента на откриване на строителна площадка.  Сложете още едни 2..3 години, за да се договори парцела, после да му се оправят всички бакии, после да проектира, после разрешение за строеж, после да се договориш с изпълнител, ако е само инвеститор...със сигурност изпускам нещо. Та, една сграда е 5г. производство, през което време инвестираш...инвестираш и само последната почваш да реализираш продажба. А 5 години са много, може цени да паднат, инфлация, война, пандемия, какво ли не...Все едно не сте чували за фалирали строителни фирми.
А може и пазарът да тръгне яката на горе и печалбите да още по-добри.
И вашите приятели не са единствените, които ще имат мечтания дом. Нали не мислите, че хилядите купени имоти са компромисни.

# 397
Моя съседка софианка, строителен инженер, която идва във ВАрна за лятото, преди месец ми каза, че строителите/инвеститорите  на НС в момента са със свръх печалби. На кво да вярвам, на форуми или на хора, казващи ми го от първо лице.
Съседката ти ако беше парижанка, лондончанка, виенчанка, мюнхенчанка и т. н.... какво ли щеше да каже?...
 При цени  между 10 и 50000 евро/м2....Сигурно са на загуба.... За сгради между 100 и 500 години..

# 398
  • София
Само при соца нямаше печалби. Ама като няма печалби и няма интерес за производство. И всичко фалира.

Печалбата, това е наградата за вложения капитал, вложената енергия, труд, предприемчивост, РИСК, ОПТИМИЗАЦИЯ, комбиниране, лишения на предприемача. (А при някои и гениалност дори, като Мъск и подобните)
Който иска, да го прави. Който не иска или не може, да си намери нещо, в което той е добър и да се труди там. Белким вади големи печалби.
А при софтуера, продуктът с най-голяма добавена стойност (след спорта и изкуствата) печалбите са в ХИЛЯДИ ПЪТИ. Има софтуерни продукти, които се продават в милиони долари парчето. Например сървъри с виртуални машини на VMware.
Инвестициите в имоти са най-мразени от хората, защото са видими и бодат очите. Докато софтуерът и акциите са по-прикрити и не се размахват под носа на всеки.

# 399
Моя съседка софианка, строителен инженер, която идва във ВАрна за лятото, преди месец ми каза, че строителите/инвеститорите  на НС в момента са със свръх печалби. На кво да вярвам, на форуми или на хора, казващи ми го от първо лице.
Съседката ти ако беше парижанка, лондончанка, виенчанка, мюнхенчанка и т. н.... какво ли щеше да каже?...
 При цени  между 10 и 50000 евро/м2....Сигурно са на загуба.... За сгради между 100 и 500 години..

Като срявняваш нещо от тоя род, го правиш за предходни периоди в същата държава. И нз къде цената е 50 к евро на кв м. Може би Шьонбрун, ако визирате 😀 ма аз в дворец в тоя живот няма да живея, уви

Иначе като ще растат още цените на НС, кога и наемите ще стигнат европейските, че много ми се иска да ги удвоя. Един брокер преди месец ми вика, цените на имотите тук само ще растат, най ниските са в ЕС, трябва да стигнем европейските 😀 значи сравняваме бг цени с европейките, ма като даваме примери с циклите в европейските държави и как цените в някои от тях падат -  ма ти не живееш там, че да купиш или кво гледаш как е там, България е друга ракия, тук няма да се случи 😀

# 400
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен ми се струва, че наемите доста са се повишили, поне в София.

# 401
Евтино се струва само на някой чул недочул от познат на познати....

Simple Smile Чиана, как е положението по Южното черноморие?
Възстановяват се нещата, жалко за руснаците, много колеги го отнесоха....

Какво е станало и как са го отнесли?

# 402
tomeva, 5 години може да отнеме за голяма кооперация. Техният проект е за 2 години. Казах, че обектът е в полите на Витоша, където цените са доста високи на пазара. До тях строят кооперация и инвеститора продава апартаментите за 2000евро кв/м. Те ще си имат апартаменти за 500евро/макс 800евро кв.м.

# 403
  • СИ
Моя съседка софианка, строителен инженер, която идва във ВАрна за лятото, преди месец ми каза, че строителите/инвеститорите  на НС в момента са със свръх печалби. На кво да вярвам, на форуми или на хора, казващи ми го от първо лице.

Потвърждавам. В момента строителите са със свръхпечалби. Всяка една дупка и строителна безсмислица се продава, ако не на зелено, то почти веднага след построяването. Всичко се умножава по две, по три или по пет. Нещо като пирамида е в момента.

# 404
  • София, Bulgaria
tomeva, 5 години може да отнеме за голяма кооперация. Техният проект е за 2 години. Казах, че обектът е в полите на Витоша, където цените са доста високи на пазара. До тях строят кооперация и инвеститора продава апартаментите за 2000евро кв/м. Те ще си имат апартаменти за 500евро/макс 800евро кв.м.

Нали се разбрахме и никой не спори, че цената сами да си построят е по-ниска от това да купят готов продукт.
На повечето сгради срокът е 24 месеца, но не смятате времето, което необходимо, за да се почне въобще. За това може да станат общо от идеята до финала 5 и повече години. Самата покупка на парцел може да отнеме 6-8 месеца от намирането му. А масово са с една камара наследници. Как се събират 24 наследника на преговори, като всеки мрази всеки и си води адвокати, да не би брат му да го измами. Вярвайте ми, доста съм запозната с целия "филм " да си купим парцел, да си построим къща или малка кооперация с 6 ап. например.
 Едни мои приятели пък вече 3-та година не могат започнат и са далече от разрешение за строеж. А вече са налели една камара пари. Уж едните имаха, къде да живеят, ама през това време се родиха 2-ри деца и вече не е така комфортно. Другият взе да свършва кинтите, щото и бизнеса нещо не му е ок, та подпира процеса... мазано взе да става. Банка няма да финансира такъв частен проект или ще финансира, но ако заложат други собствени имоти.
Пак казвам, пожелавам да им се получат нещата. Но вие прекалено разпалено и розово представяте ситуацията, а тя, ако е такава, по скоро ще е изключение, от колкото правило.
И няма защо да се дразните на строителите и да им правите сметка, колко печелят. Щом могат да печелят, като не могат няма да печелят. Това е за всеки бизнес.
Ако наистина искате да си купите нов апартамент, гледайте по-оптимистично. Има прекрасни имоти и не са 350К, има такива с недостатъци разбира се, но винаги може да се види, кой недостатък може да се отстрани и кой не може.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 14:19 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт