Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 214
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
Дейзи, честито и от мен! Знаеш какво искаш, кога го искаш, къде го искаш, на каква цена го искаш. Нищо не ти пречи разбира се. Когато намериш безкомпромисния имот на твоите мечти може и да ни се похвалиш.

# 211
Дейзи, честито и от мен! Знаеш какво искаш, кога го искаш, къде го искаш, на каква цена го искаш. Нищо не ти пречи разбира се. Когато намериш безкомпромисния имот на твоите мечти може и да ни се похвалиш.
Единствено тези, които се опитват друго да пробутат може да се развълнуват от желанията и намеренията на някой да си потърси нещо различно. И то така да се развълнуват, че и сарказъм да вкарат. Знаем я методиката.

# 212
Тези дни в някоя от вечерните емисии новини казаха,че НС в топ център в София се продавал 6хил.еу/кв.
Аз с моето лаишко мнение само на квадрат не мога да сравнявам. Каква е сградата, кога е строена, кой етаж, какъв е покривът, има ли изолация, какви са съседите, ще има ли строежи скоро в съседен имот. После идват какви врати са сложени, има ли подово, как се отоплява, банята в какъв вид е, къде се слага климатик (може и да нямаш право)... Топ лукс мезонет с мрамор и подово не е първи етаж в сграда от петдесета година без изолация - малко по-ложно виждам думата цена Blush

Скрит текст:
Ето ги при нас цените на квадратен метър, за пет хиляди и нещо не си в хубав квартал.

И преди някой да си е помислил, че няма значение, защото парите така или иначе падат от небето, ето заплатите в брутто преди данъците

И така изглеждат 4.800 след данъците

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 09:16 от Анонимен

# 213
Когато си на 20+- 30 взимаш нещо малко, най- често тези двустайните кутийки, които реално можеш да си позволиш.. Делите с половинката кредита, а и най- вероятно там се гледа бъдещото бебе..
След време 30-40 се инвестира в тристаен, защото тогава вече професионално сте се доказали малко повече и взимате по- добра заплата..
над 40+ вече се взима нещо, което не е “ ама колко са малки спалните..или какъв балон има” , защото имаш необходимите средства да купиш каквото искаш.
И тогава се развеждаш... :-0
Не се майтапя - над 50% от браковете завършват с развод. Тъй че не е хубаво да планираш само какво ще си купиш с половинката и ще си делите ипотеката - който каквото му трябва, по-добре е ако може да се напъне и да си го купи сам.

# 214
Апартаменти в София има всякакви и с всякакви конфигурации - има и с отделни кухни, и със спални по 20 квадрата и каквото поискаш. Трябва търсене, но най-важното е да можеш да си го позволиш. За съжаление такива апартаменти са почти винаги във високия сегмент и за подобен 4-стаен трябва да подготвиш едни 400к+ Евра. Затова и масово са по-малки и са по-достъпни. И преди увеличението на цените беше абсолютно същото, пак си имаше такива апартаменти, но купувачите са по-малко на брой спрямо маломерен 2 или 3 стаен.
Също се коментираше за преминаване от апартаменти към къщи, поне аз съм забелязал че в по-големите градове в страната има такава тенденция. Млади семейства масово търсят и се местят в села или близки населени места около градовете, които са реално на по-малко или същото време с кола до града в сравнение ако пътуваш от центъра на София до Младост или друг подобен квартал.

# 215
  • София
Принципно съм съгласен, но от центъра до Младост има метро и е бързичко пътуването.

# 216
Самият факт, че 6 семейства мои познати са се обединили да си строят сами кооперация не от желание, а по неволя, защото след дълго търсене не са намерили това, което искат ми говори, че няма достатъчно избор. Или ако има са на безумно високи цени. По този начин реално ще си имат широки и удобни апартаменти на производствената цена, а не на пазарната.

И само се обяснява как материалите били поскъпнали и тн, обаче не се споменава и дума за надценката, която се слага. Цените са високи заради скъпите материали, но и заради огромните надценки.

А относно апартамента на мечтите ми, аз в момента живея в такъв от немалко време. Удовлетворява ме на 90%. Затова е и много трудно да го заменя с нещо по-лошо за много пари. Все пак нали идеята е човек да  upgrade-ва, а не да downgrade-ва. Затова ще си търся, докато е нужно. За никъде не бързам. Simple Smile

# 217
  • София, Bulgaria
Самият факт, че 6 семейства мои познати са се обединили да си строят сами кооперация не от желание, а по неволя, защото след дълго търсене не са намерили това, което искат ми говори, че няма достатъчно избор. Или ако има са на безумно високи цени. По този начин реално ще си имат широки и удобни апартаменти на производствената цена, а не на пазарната.

И само се обяснява как материалите били поскъпнали и тн, обаче не се споменава и дума за надценката, която се слага. Цените са високи заради скъпите материали, но и заради огромните надценки.

А относно апартамента на мечтите ми, аз в момента живея в такъв от немалко време. Удовлетворява ме на 90%. Затова е и много трудно да го заменя с нещо по-лошо за много пари. Все пак нали идеята е човек да  upgrade-ва, а не да downgrade-ва. Затова ще си търся, докато е нужно. За никъде не бързам. Simple Smile

Те са истински герои! Да намериш парцел на добра локация само по себе си е предизвикателство! Да  минеш всичко процедури до Разрешение за строеж още по-голямо. А самият строеж няма да коментирам. Който не е строил, той не знае.
Твоите познати на какъв етап са? Строят ли вече?

# 218
  • София
Само днес, докато търсих ап. НС ми попаднаха няколко със спални 15..16 кв.м. И въобще не са рядкост особено в по-скъпия ценови сегмент.  По-скоро 12 кв. са изключение. А тези дори бяха около 200К евро.

Този апартамент е в RED TOWER, на ъгъла на Опълченска и Козлодуй. Не знаех, че са започнали да продават на вторичен пазар.

# 219
Аз лично не бих се кооперирал с такива хора с характер от типа "нищо не ми харесва", нищо не е по моя вкус. Щото вкусовете се променят с времето, и ако мъжете от тия семейства са родени с бормашини като продължение на ръцете, или жените които решават през 2-3 год., че трябва да преместят още някъде някой зид с 20-30 см ... работата става Майко мила и по фасадите и в разпределенията.  Или в горната снимка на разпределението на апартамента, някой се изказа, че ще прави в Килера баня с WC. Ами то по ВиК проект вероятно няма излази на Ф110 или някакви други тръби. Да, късмет е че отдолу сигурно пак е Килер и има право по ЗУТ да се изпълни, но как ще се заусти т.чиния в широката тръба. Трябва изкуствено да се повиши нивото спрямо другата тоалетна с поне 20 см. Минават хоризонтални отводнителни тръби ... прави се по принцип. Не искам да съм собственик на долния апартамент. За такива, които не знаят какво искат си има решение - еднофамилна къща. Но пък скъпо.

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 11:55 от Seiko7075

# 220
Точно така, аз съм такъв пример.
Но всички знаем, че е по- лесно когато са двама, а и в годините пак казвам, че човек се доказва професионално о определено разполага с повече възможности. А дали ще се разведа на 50, надявам се да не се случва ама знае ли човек..ще си плащам за млади любовници тогава да ме лъжат колко съм запазена 😂
Когато си на 20+- 30 взимаш нещо малко, най- често тези двустайните кутийки, които реално можеш да си позволиш.. Делите с половинката кредита, а и най- вероятно там се гледа бъдещото бебе..
След време 30-40 се инвестира в тристаен, защото тогава вече професионално сте се доказали малко повече и взимате по- добра заплата..
над 40+ вече се взима нещо, което не е “ ама колко са малки спалните..или какъв балон има” , защото имаш необходимите средства да купиш каквото искаш.
И тогава се развеждаш... :-0
Не се майтапя - над 50% от браковете завършват с развод. Тъй че не е хубаво да планираш само какво ще си купиш с половинката и ще си делите ипотеката - който каквото му трябва, по-добре е ако може да се напъне и да си го купи сам.

# 221
Скрит текст:

Те са истински герои! Да намериш парцел на добра локация само по себе си е предизвикателство! Да  минеш всичко процедури до Разрешение за строеж още по-голямо. А самият строеж няма да коментирам. Който не е строил, той не знае.
Да, започнаха да строят началото на септември. Но минаха през ада, докато вземат разрешение за строеж. Освен това те си имат други професии и работа, имат деца и общо взето всичко това го правят в извънработно време, та хич не е лесно, но пък знаят, че ще си струва. Иначе добрата локация е малко субективно, едни искат тишина, други искат много комуникативно място, с много градски транспорт и тн. Те са заложили на тишината и спокойствието, далече от центъра.

# 222
Скрит текст:

Да, започнаха да строят началото на септември. Но минаха през ада, докато вземат разрешение за строеж. Освен това те си имат други професии и работа, имат деца и общо взето всичко това го правят в извънработно време, та хич не е лесно, но пък знаят, че ще си струва. Иначе добрата локация е малко субективно, едни искат тишина, други искат много комуникативно място, с много градски транспорт и тн. Те са заложили на тишината и спокойствието, далече от центъра.

Къде?

# 223
У нас вече нищо не може да ме учуди! Хората почнаха сами да си строят и ремонтират. Връща се "онова" време. Един познат,който бъкел не разбира от строителство,сам си сложи нова тоалетна чиния,щото му се видяло скъпо да дава на майстор.

# 224
Проблема е, че в масовия случай, освен че е много скъпа всяка операция от т.нар  майстори, ами и майстора си оставя ръцете буквално.
Или хем скъпо, хем супер зле се работи.

Общи условия

Активация на акаунт