Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 176
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
Кога трябва да се направи консултацията с инженер/архитект? Има ли как да се осъществи преди да се дават стоп капаро и да се задвижи цялата процедура по кредита /прощавайте невежеството ми, но тепърва навлизам в темата/

# 271
Естествено. На втори оглед е съвсем нормално да заведете специалист с вас.

# 272
Абе, къде е Елвис? 😀
Душки, абе да питам все пак, въпреки че тук всички са булиш по отношение на маркета на недвижими имоти. Няма ли тука хора, които да мислят, че леко секторът е пред колапс. Другата седмица е срещата на ЕЦБ, и смятам, че яко ще ни почнат с лихвите от сега нататък. То ако тегленето на кредити продължи със същия темп, в един момент ще се появят маса финансиви институции, агенции от рода на бързи кредити и неща, и като лихвите стигнат %8, което в щатите е на прага, те ще предлагат примерно %4 доходност на привлечени средства само и само да ги привлекат. Търговските банки най-вече са търговски и поради тази причина си мисля, че много скоро и те ще предложат доходност по привлечем ресурс, че при тях водеща е конкурентността. Тоест отвсякъде ми се струва, че секторът е пред колапс. Ако вдигнат лихвите по кредити, което се очаква, но не пипнат доходността по депозити в някви приемливи граници, то ресурсът ще е разпределен неравномерно и ще се насочи на някъде, тоест там където дават доходност. Ако вдигнат лихвите по кредити, както се очаква (повтарям се), но ако не изпаднем в тази рецесия, за която си мислим, то съвсем скоро ще има и покачване на депозити, тъй като ще трябват средства, тоест хората ще предпочетат кеш в банка и 4-5% лихва, пред %3 доходност от инвестиция в недвижим имот и Танграта ще може да си купи нещо евтинко. Ма този вариант някак си би довел до рецесия.  Нз изправени сме пред нещо голямо. Те сега цените на НИ и да падат при покачващи се лихви ще си бъдат по-скъпи така или иначе. Тоест дори да не растат вече на цена, ами са паднат с 20-30% , при едни лихви от порядъка на 6-7-8%, вноската ще е по-голяма от вноската с днешните лихви на днешните цени. Тъй че честито, поскъпнаха ни имотите дори и да им падат цените 😀 ма за крайния купувач. Развивам си просто теория, ма си мисля, ме каквото и да се случи, доходност по депозити ще има в някакъв кратък оериод, че пазарите не могат вечно да са ирационални

# 273
Права сте, точно преди година в Щатите лихвите(30 години фиксирана) беше 2.75-3%сега е 8%. Тоест с една и съща вноска ,да кажем 1012$ на месец ,преди година можеше да вземеш 240 к заем на 300к къща. Сега със същите 1012$ може да се вземе 159 к заем на 219 к къща( самоучастието е 20% и в двата случая).
На пазара вече няма надаване за имоти и продавачите правят отстъпки 5-10% . Очакванията са , че до няколко месеца флипърите ще определят долният праг на имотите във всеки район.

# 274
  • Бургас
То че застой ще има, ще има. Но - цените на всички материали (и най-вече на труда!) растат и не падат. Няма как новото строителство да бъде на по-ниска цена.
Продавачи на компромисни имоти, бързащи за сделка, може би ще бъдат склонни на отстъпки, но това и друг път сме го коментирали.
А и многото кеш у народа не е за пренебрегване.
В крайна сметка ще бъдат потърпевши тези, които ще теглят кредит, за да купят добър имот за собствени нужди, при това не старо строителство и на хубаво място. За тях май ще излезе най-изгодно да живеят под наем, защото наемите все още не растат с такива темпове.
Та който има кеш да купува хубави големи имоти (или с малък процент кредит, повече самоучастие), подходящи за семейства (напр. 2 хубави спални), в кофти състояние, да ги ремонтира и отдава, ще е на печалба.

# 275
Не падат, заради високия долар. Всички суровини паднаха в долари. А пък щатите въпреки че им е евтинко, цъфнаха и вързаха.

# 276
То че застой ще има, ще има. Но - цените на всички материали (и най-вече на труда!) растат и не падат. Няма как новото строителство да бъде на по-ниска цена.
Продавачи на компромисни имоти, бързащи за сделка, може би ще бъдат склонни на отстъпки, но това и друг път сме го коментирали.
В крайна сметка ще бъдат потърпевши тези, които ще теглят кредит, за да купят добър имот за собствени нужди, при това не старо строителство и на хубаво място. За тях май ще излезе най-изгодно да живеят под наем, защото наемите все още не растат с такива темпове.
Та който има кеш да купува хубави големи имоти (или с малък процент кредит, повече самоучастие), подходящи за семейства (напр. 2 хубави спални), в кофти състояние, да ги ремонтира и отдава, ще е на печалба.
Tintina, и аз си мислех, че мога да намеря хубав тристаен апартамент под наем близо до новата ми работа, вместо да купувам.
Търсих няколко месеца, но се оказва, че за това, което искам /топло и шумоизолация, климатици, външни щори, голям хол с нова кухня, добро изложение и етаж, паркомясто/ трябва да плащам минимум 900-1000 евра наем. На път съм да се откажа и да продължа да пътувам (1 час в посока, понякога и повече при задръстване... ).
Включихме се в строеж и ще чакаме година и половина да го построят.

# 277
Защо в Красно Село има няколко големи проекта по 1200-1300е/кв? Каква е причината?

# 278
  • София
Има ли отлив на обяви. преди 2 седмици сякаш даваше повече резултати в имот.бг

ПП: Има ли разлика в цената - ако вече има проект за метро-лъч? Или вече е изтърван момента...или ще се вдигнат при откриването му след няколко години?

В Овча Купел 1- последната година има някакъв луд бум на строителството, дори и един кацнал над метро-подлеза... и запушен изход на стара уличка. Явно някой добре си плаща, хак да им е на тия с колите или пешеходци да обикалят няколко 100тин метра...

Ps2: Какъв % от имотите на пазара са в имот.бг - все се надявам да е под 90%... /за СС визирам/

# 279
  • Бургас
bunkab, много високи наеми! В кой район е това? Направо безбожно високи ми се струват и се чудя дали има наематели за такива наеми?

# 280
Защо в Красно Село има няколко големи проекта по 1200-1300е/кв? Каква е причината?
Ми какво ли не, гъч и липса на паркоместа, по-особено разпределение вътре на кутийките, все неща дето няма да харесат на доста хора, или строителят има спешна нужда от набиране на средства, най-вероятно последното или комбинация от всички ¯\_(ツ)_/¯

# 281
Tintina, и аз си мислех, че мога да намеря хубав тристаен апартамент под наем близо до новата ми работа, вместо да купувам.
Търсих няколко месеца, но се оказва, че за това, което искам /топло и шумоизолация, климатици, външни щори, голям хол с нова кухня, добро изложение и етаж, паркомясто/ трябва да плащам минимум 900-1000 евра наем. На път съм да се откажа и да продължа да пътувам (1 час в посока, понякога и повече при задръстване... ).
Забрави да изискваш още и едновременно гледка към море и планина Simple Smile

# 282
Моля за съвет! Брат ми има апартамент в кооперация на доста хубаво място в Манастирски ливади/ този квартал за мен е кошмар, но наистина на фона е на хубаво място/
Много голям двустаен.. със склад, южен топъл, на хубав етаж и вътрешно паркомясто.. и до тук за плюсовете.
Брат ми живее извън страната и съм отиризирана да преценя какво да правя с апартамента.
Сградата е на 15 години и още няма акт 16, но доколкото знам съседите уж действат по въпроса. За мен ще е много трудно да стане, но и не разбирам от това. Сградата си е населена, хората живеят от много години там, защото явно и нямат друг избор, нищо че са на промишлен ток.
Достъп до въпросните вътрешни паркоместа няма.
Брат ми ме съветва да го продавам, аз не знам някой би ли купил такъв апартмент, макар че е ясно че ще е на по- ниска цена.. и факт хората си живеят в кооперацията, та явно може.
Ако изчакам и след година- две излезе акт 16 ще е повече пари, но имам само бегативни емоции и не искам повече да се занимавам с това.
Как бихте постъпили. Може да съм пропуснала да дам някаква информация.
Пак казвам че за двустаен е много хубав.. Към 65-70кв чиста площ е..Предвид двустайните кутийки, които се предлагат сега на пзара е страхотен.
Бихте ли купили такъв апартамент, ако цената е по- ниска..

редактирам се по повод акт 16, че реално явно действат след като стартираха от Акт 13 и постепенно се взимаха необходимите документи

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 15:59 от FBID10156259284633594

# 283
  • София
Не мисля, че е за това темата, но моят съвет е:
Ако други действат за акт 16, какви са вашите нерви занапред и защо ги смятате. Просто изчакайте, не губите нищо. Нерви имат тия, дето движат процеса.

# 284
Продавачи на компромисни
Забрави да изискваш още и едновременно гледка към море и планина Simple Smile
Разбира се, че имаме изисквания и затова строим в момента апартамент, който отговаря на това.
Човек трябва да знае какво иска и да се опитва да го постигне.
Мога спокойно да си позволя и наем 1000 евра, но не мисля, че има смисъл след като строим

Общи условия

Активация на акаунт