Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 106
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Цитат
А уволненията в чужбина са защото си имат евтина алтернатива тук.

Да, точно затова е, а не защото FED вдигнаха лихвите с 3.75% от началото на годината и equity-то пресъхна, а обслужването на текущия дълг стана двойно по-скъпо (за twitter layoff-a точно последното е реалната причина, мъск си го каза 1:1). Тая евтина алтернатива я има от много време (и преди 10 и дори и 5 години беше релативно по-евтина от сега и то значително), хайде стига с това говорене колкото да не заспим.

# 571
  • София
Цитат
Имаме огромен сегмент ИТ, концентриран основно в София, който не се влияе от рецесията и в момента заплатите там растат с тревожни (за шефовете на такива фирми) темпове.
Хайде точно на мен да не ми обясняваш за ИТ сектора. В София дивелъпърите са около 20 хиляди души и определено не са двигател на нищо. Досега от всички програмисти, с които съм работил, е имало точно 1, притежаващ повече от 1 недвижим имот в София.
Иначе само вчера 4 големи компании в САЩ обявиха двуцифрен процент съкращения (и Амазон hiring freeze), така че по-полека с това какво с какви темпове расте. (Като цяло това е положително, време е малко безполезни плевели с отрицателна продуктивност да изчезнат от сектора.)
А ти кой беше, че ще държиш такъв тон!? Точно на теб трябва да се обяснява от А до Я всичко, включително колко е 2 + 2.
Като съкратят ИТтата в Амазон в САЩ, нали се сещаш къде ще отворят нови офиси?
Позна (или не позна), у нас! Joy
Няма как да си ИТ, просто нямаш капацитет за това, измисли си друг тролски психопортет Grinning

# 572
....
Не само програмистите са ИТ Wink А уволненията в чужбина са защото си имат евтина алтернатива тук. ...

Оле ще ме умориш от смях. Днес пак ти е ден . Уволненията в чужбина не са за това, за защото клиентите не купуват. А не купуват защото са зле. Само софтуер ъпгрейд им е проблема и чакат произведено в България. Подобни вицове като пишете , поне малко по-малко смешни ги пишете. Ще умре някой от смях и ще ви е на съвестта.
А за шефовете - пазят си задниците, защото в същнпост от софт. фирмите първо те изхвърчат. За другите фирми не съм сигурна.
Я танграта право в 10х . Много добре обяснено.

# 573
Хайде, инвеститорчето изпълзя пак от канала, голям смях. Ще ми пишеш ли пак заплахи на ЛС, да се посмея малко, дядка?
Чакам ей сега амазон да отворят офис в София, може да е утре, ама е по-вероятно да е като смениш мебелите в 20-годишния коптор.

# 574
  • София
Заплахи не е имало, не лъжи. Просто ти предложих да ти изпълня желанието и да се видим. А ти се покри.

Добре, ама богатите като имат вече по един, за какво им е втори и трети - освен да ги дават под наем на бедните, не виждам за какво друго? На чорба ли ще ги варят?
Ето тук ми викат, че 2200/кв.м. било сега цената в София - да купя един апартамент 60 кв.м. прави 132к, докато го докарам във вид за даване ще стане 150к. И на кого ще го давам под наем - на бедните със средна заплата 1200 евро? Колко могат да си позволят те - 1/3 от дохода за наем (което се приема за горна граница на запад) прави 400 евро. Значи годишна доходност 400*12/150к прави 3.2%. Това е преди да е протекло казанчето, преди да е останал вакантен за няколко месеца, преди данъци и поддръжка.
Е мерси, по-добре да си сложа парите в безрискови американски ДЦК, които дават в момента 4.5% както си лежиш на дивана.
Защо мислиш, че другите инвеститори не си правят подобна сметка? Може би единствено тези, които перат пари и търсят къде да ги вложат като платят кеш. Ама и те ще трябва да продават един ден, като искат да извадят кеша.
Купуват ИТта +1 имот и още как.
Дори и без да имат амбиции за под наем.
Бодат ги парите, разширяват се. На по-голямо, по-ново, по-хубаво, с повече гаражи. Примерно имали са ап 80кв, купуват 120. Или 150. Стария пускат под наем, ама за спорта, колкото да капе. Разибра се, това е 1200+ за наем на месец. Все пак, голям, лукс мебели и тн.
Има хора правят по 10-20к на месец. Нали се сещаш, няма за какво да ги изхарчат, включително и за екзотични екскурзии, частни училища, скъпи вещи. Това не е САЩ, че да си вътре с 2та крака с всякакви разходи, данъци.

То и аз като бях в тия фирми навремето (преди 3-4г), като събера бонуса в акции за  3-4 месеца и купувах по един голям гараж.
Дори 25 годишните колеги теглеха ипотеки и купуваха жилища.
Трябва наистина да е много пробита ИТ фирмата, че да нямат жилища. Като на дериватив фирмата. Joy

# 575
Ти ИТ сектора си го помирисвал само през крив макарон, дядка, някъде след 15-те години в университета да учиш как се изкарва баланс.
Доказателство за липсващите възможности за четене с разбиране на резидентния канален наемодател от стутгард:
Цитат
Досега от всички програмисти, с които съм работил, е имало точно 1, притежаващ повече от 1 недвижим имот в София.
Цитат
Трябва наистина да е много пробита ИТ фирмата, че да нямат жилища.]Трябва наистина да е много пробита ИТ фирмата, че да нямат жилища.

Недей да пишеш повече, моля, че става много съмнително да се смея толкова в офиса.

# 576
  • СИ

Добре, ама богатите като имат вече по един, за какво им е втори и трети - освен да ги дават под наем на бедните, не виждам за какво друго? На чорба ли ще ги варят?
Ето тук ми викат, че 2200/кв.м. било сега цената в София - да купя един апартамент 60 кв.м. прави 132к, докато го докарам във вид за даване ще стане 150к. И на кого ще го давам под наем - на бедните със средна заплата 1200 евро?
...

Ей това казвам и аз. Богатите са отделна категория. Те не се интересуват от тристайни апартаменти по 60 квадрата, които да дават под наем, че да печелят от тях. Те търсят парцели и си правят къщи, за да не се прескачат с комшии.
И аз не виждам смисъл от инвестиции, които ще "избиваш" 30-40 години. Това не е инвестиция. Това е влагане на пари с цел предпазване от инфлация. Дали ще спечелиш ти е друга работа. Със сигурност ще спечелят тези на които ще го оставиш. Все давам за пример един мой колега. Трепят се с жена си и двамата. Накупили са няколко апартамента из Варна и София. Сега се канят да купуват поредния някъде около Златните. Живеят набутани в маломерна двустайка, купуват от по-евтинката храна, тоест боклуци. И защо...? Имат един син, който след 15 години ще се събуди като собственик на няколко апартамента от които ще прибира наеми без да е дал и 1 лев за тях. Наследниците на такива са най-големите печеливши. Лошото е, че аз не съм такъв.      Smile

# 577
Оле ще ме умориш от смях. Днес пак ти е ден . Уволненията в чужбина не са за това, за защото клиентите не купуват. А не купуват защото са зле. Само софтуер ъпгрейд им е проблема и чакат произведено в България.

Ами смей се, ама не виждам защо гледаш нещата маргинално - имат нужда от икономии и само уволняват без да предприемат комплекс от мерки??? Напоследък стана модерен един виц "перо по перо", ама нещо подобно следва и като се правят икономии - не се реже всичко от едно място и толкоз.

# 578
  • Бургас
Ето тук ми викат, че 2200/кв.м. било сега цената в София - да купя един апартамент 60 кв.м. прави 132к, докато го докарам във вид за даване ще стане 150к. И на кого ще го давам под наем - на бедните със средна заплата 1200 евро? Колко могат да си позволят те - 1/3 от дохода за наем (което се приема за горна граница на запад) прави 400 евро. Значи годишна доходност 400*12/150к прави 3.2%. Това е преди да е протекло казанчето, преди да е останал вакантен за няколко месеца, преди данъци и поддръжка.
Е мерси, по-добре да си сложа парите в безрискови американски ДЦК, които дават в момента 4.5% както си лежиш на дивана.

А защо смяташ доходността само от наеми, и то на статична база? Наемите растат с годините. Цената на имота също расте, и това е доходност.
Т.е. имаш комбинирана доходност, плюс място, в което някой от семейството може да живее, ако внезапно му се наложи.

# 579
  • София
Цитат
Трябва наистина да е много пробита ИТ фирмата, че да нямат жилища.]Трябва наистина да е много пробита ИТ фирмата, че да нямат жилища.

Ако и код пишеш така. JoyGrinningStuck Out Tongue Winking Eye

Скрит текст:

А защо смяташ доходността само от наеми, и то на статична база? Наемите растат с годините. Цената на имота също расте, и това е доходност.
Т.е. имаш комбинирана доходност, плюс място, в което някой от семейството може да живее, ако внезапно му се наложи.
Това му го писах няколко пъти на Крис, ама така му харесва да си смята. Simple Smile

# 580
За copy-paste error-и си има synthax highlighting и linter-и във всяко уважаващо себе си IDE, ама както уточнихме ти IT сектора не си го и помирисвал, така че няма изненади.
Измисли сега специално нещо много малоумно (знам, че можеш), като се върна от обяд да се посмея хубаво. Няма нищо по-хубаво от инвеститорчета-клоуни на пълен стомах.

# 581
Всъщност и 10 процента спад да има на цените пак си е добре според мен.

# 582
ИТ специалистите у нас към 38 000 души. Най-много са във фирма DEV.BG – 4000 специалисти. Тя е заела 3ет. в Парк-хотел "Москва" в София на ул."Незабравка". В офиса си имат специален бар за бира,където гостите могат да се "отпуснат". Така че дори да имате офиси за предлагане,вече сте закъснели...

# 583
Всъщност и 10 процента спад да има на цените пак си е добре според мен.

Ако ставаше дума за 10% нямаше да има спорове Simple Smile

# 584
  • СИ

Нарастването на цени и наеми покриващи донякъде инфлацията не е доходност. Замисли се колко скочиха наемите за последните 2-3 години и колко е инфлацията?

Общи условия

Активация на акаунт