Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 895
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Твоите примери също са с ДЦК, които са купени в точно определен момент от време от теб и носят доходност точно за определен период от време.
Нямаш гарантиран неспирен поток да си купува всеки нови ДЦК във всеки момент, на 4.5% и така напред следващите 30 години.

Т.е. аз ползвам огледална на твоята логика за сравнение, каквото ти поиска.
Освен това, не са купени преди 10 год, а преди 5. И доходността не е от сега, а за последните 5 години е все тази, от момента на купуването.

Друго, което не отчиташ, аз не съм длъжен да ти намирам изгодни сделки при купуване на имот, изгодни сделки при довършване и обзавеждане, изгодни сделки при наемане. Нито съм твърдял, че всяка сделка е такава.
Роля на всеки е да си оптимизира процеса. Няма какво да ми вменяваш на мен отговорност, за твоите неспособности и липси.

И за Н-ти път, от 4те % на ДЦК извади инфлацията, която е доста повече от 4% точно за този период. И тогава смятай пак.

# 691
Т.е. преди 5 години двустаен, който си купил за 50 000 евро веднага си го дал под наем за 800 лв?

# 692
  • София
Цените между 2014та и 2017та бяха почти едни и същи. Варираха между 450 и 590 Е на квадрат. Отделно около 50Е на квадрат за довършване. Принципно около 1 година минава от акт 14, когато е основното плащане до акт 16+ довършването+отдаването.
Самото довършване и обзавеждане съм го правил и за 14 дни (понякога повече, ако местя стени и инсталации). Наемането отнема 1-2-3 дена.
1 година, на фона на 50 години употреба е нищо.
Да, преди 5 години отдадох 2стайни, купени за 50к общо с довършването за 800лв. Опитах тази година 1000лв, но не се получи. Все още са на 800.

# 693
Зачетох се в темата за имотен бслон от 2008 г, вижте колко актуално

# 694
  • Отвъд алеята зад шкафа
И как са цените сега спрямо 2008г? Да вземем цените преди пукването на балона, тоест най-високите тогава спрямо днешните? Айде, не спрямо днешните - 2014 г да вземем. От 2008 г насам доста хора кредитите ги поизплатиха, позабогатяха, по някой имот трупнаха, колите смениха с по-нови, в чужбина ходиха, Малдивите и Дубай станаха като Велинград достъпни...Та оцеляхме след 2008 г, не дойде краят на света, а и имотите доста поскъпнаха оттогава.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 17:02 от gadamer

# 695
Аз ако се бях опарила през 2008 г., сега щях да действам с тренда и да продавам, а не да се занимавам с глупости. От рентиерство не се забогатява 😀  а и не сме затворената икономика от 96-7ма, нищо че разсъждаваме, че сме и че това, което е валидно за останалия свят, нас не ни засяга 😀

# 696
Значи, Тангра, ти ако местиш стени и инсталации, правиш бани и кухни, обзавеждаш, и т.н. - това не е инвестиция, а втора работа.
Само занимавката докато намериш подходящ имот (казваш, че не купуваш наред, а дебнеш да излезе нещо под пазарна цена) - това не е никак лесно и отнема време и усилия. После разплащания със строители, актове, документи - ми ти си цял предприемач.
За да изкараш някакъв приличен пасивен доход, трябва да натрупаш барем 7-8 такива апартаментчета едностайни и двустайни - сметнал ли си времето докато ги намериш, спазариш, ремонтираш, обзаведеш и отдадеш? Ти си квалифициран човек, колко надник на час си слагаш за тази дейност?

Аз работа си имам, от която изкарвам добри пари, а в свободното от нея време имам две деца, за които да се грижа, също така спортувам, имам и хобита, на риба ходя, с приятели се виждам и т.н. За мен инвестиция е нещо, което ми носи пасивен доход, без да работя за него - нека капиталът ми работи. Щом правиш пари от своята втора работа - респект. Но аз не наричам това инвестиция.

# 697
И баща ми ходи за риба, гледа внучетата, енджойва се. И е пенсионер. И не е инвеститор. Взема наем от гаража си, но в провинцията това са към 30-40 лв на месец. А, да, и не пише в тази тема. Понеже и от имоти в София не разбира.

# 698
Това е масово при българите, които си мислят, че са квалифицирани майстори за всичко, без да са учили за това, но щом го влече да го прави.

Истината, е че даденият пример с Канев е толкова различен и отвлечен от неговия, че нямаше как да продължавам само да чета и се намесих да отбележа, че този човек е изгледал няколко свои деца, а е помогнал на хиляди други да учат , да се лекуват и постоянно е дарявал огромни суми за университети, болници и хуманитарни програми, а не е мислел само как да забогатее.

# 699
  • София
Канев се е оженил на 51 години, бракът от който има деца. Още не съм я стигнал тази възраст.
Примерът с Канев го дадох като човек, който се занимава с имоти, в противовес с това да търгува с акции.
Естествено не съм имал предвид да си меря лично показателите с един милиардер. На колко деца бил помогнал и колко изгледал. Все пак съм само милионер (за сега). А ти колко деца изгледа и на колко помогна?
Намесата ти е абслютно неуместна и не по темата. Но ми е ясно, че не можеш да го съобразиш. Това ти е капациетът.

Крис, достатъчно изкарвам, та да напусна квалифицираната си работа. Ремонтите бяха за кратък период. Калкулирал съм ги. Пропусна, че доходността ми е няколко пъти над тия 4.5%. А и гледам, че прескачаш от аргумент в нов аргумент. Т.е. режим тролене.

# 700
Kанев има 4 деца: две от първия си брак и две от втория.
До 50 годишнината си вече е постигнал много, но аз наблегнах не само на децата му, но на делата му и легацията, които оставя след себе си.

# 701
  • в света на неограничените измерения
Kанев има 4 деца: две от първия си брак и две от втория.
До 50 годишнината си вече е постигнал много, но аз наблегнах не само на децата му, но на делата му и легацията, които оставя след себе си.

Контеса, толкова ли е трудно да разбереш, че никой не отрича благотворителната дейност на Канев.
Танграта имаше съвсем друго предвид, когато даде пример с него.
Всички разбраха, само ти не.

# 702
Още не съм я стигнал…
Все пак съм само милионер…
достатъчно изкарвам, та да …
 Пропусна, че доходността ми…

Пич… това не е искрено и лично. Дълъг пост с информация за доста дразнещата и безполезна за повечето участници онлайн аура, която изграждаш.
Моля, дръж се в темата и не изпадай в лични откровения Sad

# 703
Тангра, вземи се връце верно, че ако изпука балонът, да не си сложиш въжето. Не може да залагаш всички карти на едно събитие. И с толкова гняв към всяко друго мнение да се отнасяш.

# 704
Капацитетите не са за мерене във форума, но когато се дава пример по темата е добре да може да се вникне в чуждата гледна точка.

Значи, Тангра, ти ако местиш стени и инсталации, правиш бани и кухни, обзавеждаш, и т.н. - това не е инвестиция, а втора работа.
..

Аз работа си имам, от която изкарвам добри пари, а в свободното от нея време имам две деца, за които да се грижа, също така спортувам, имам и хобита, на риба ходя, с приятели се виждам и т.н. За мен инвестиция е нещо, което ми носи пасивен доход, без да работя за него - нека капиталът ми работи. Щом правиш пари от своята втора работа - респект. Но аз не наричам това инвестиция.
Именно.
А и качеството предлагано от човек, който сам си прави тези неща, без професионални умения, е доста съмнително за ,масовия купувач/ наемател, който като дава пари гледа и се взира във всичко и прави от мухата слон за да свали цената.

Общи условия

Активация на акаунт