Хитринки за всякакъв случай - 33

• 47 713
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
Днес реших да включа уреда да дърпа влагата в банята, където съм проснала дрехите от прането, които не подлежат на сушене в сушилнята. Не съм проверила обаче в книжката, дали няма специална програма за такова интензивно дърпане на влага.

# 286
Нашият има програма за влага. Мисля, че повечето си имат...Макар че...реално суша често и на режим "target humidity" (ако дрехите са още влажни, а в стаята влажността е паднала повече от необходимото, а и шуми по-малко).🙂 Също в режим на сушене НЕ може да се настрои на по-ниската степен на "духане".
Snow, абе, и аз едно време (като бяхме с парно) се чудех защо някои хора имат чак толкова влага...😆😝  
Скрит текст:
Но в последните 8-10 години се случиха някои промени- без парно (дори по тръбите не минава топло, защото беше локално в блока, а не централно, т.е. сега никой в блока не се топли с парното), смених ме си старото легло с ракла отдолу и още една откъм възглавницата (старото легло имаше разни процепи, новото е "по-плътно". Отделно, по-голямата част от едната стена в външна- останалата граничи с...да, кухнята на съседите (и познай къде са им мивка и печка- е, точно до нас😆). На една от стените има огромен гардероб, зад него се пада коридор, който не отопляваме, т.е. още една студена стена през зимата. Третата стена пък граничи с външния  и коридор- още по-неотопляем и студен (за разкош, дългата част на леглото ни е точно там, а леглото има и дървено табло и отстрани). И последната стена граничи с...да, с банята.🤪 Още една студена стена. Зимата сме в стаята предимно нощем, през деня много малко. Добре ни е почти да не пускаме печката за отопление. ОБАЧЕ...съседите отдолу преди няколко години правила замазка на панелите фуги. И "хванали" едни 60-80 см и от нашия етаж. Оттогава всяка година има все повече влага, като вали дъжд се стича по панела отвън и познай къде се спира и абсорбира част от влагата- е, при нас. Точно там са едни от най-проблемните места... Отделно, че зимно време се отопляват на макс (цял живот им е много студено на тези хора🤪)...За още по-голям разкош, съседът отгоре си е направил кухнята над нас, а от банята му тече към нашата (за щастие, поне този теч не е откъм стаята, където спим, а към друга стая)...и той пък изобщо не се отоплява зимно време, предимно си стои пиян-залян...Т.е. и да се отопляваме ние добре, отгоре се получава пак една граница между топло и студено...Имаме и и стая, която стои непрекъснато с отворен прозореца+ никой не спи там. Е, само там няма влага...В нашата стая обаче и непрекъснато отворен прозорец не върши много добра работа- няма къде другаде да се изнесе да спим.😆
В тази връзка, след всички тези обяснения, някой дали им опит с онези вентилация ни клапи, които се монтират на дограмата? Вършат ли работа наистина? Как са като цени? За кухнята оглеждам някакви термошийлд бои или със сребърни йони...🤔🤔 Изолация на апартамента отвън нямаме. Имаме поставени кутийки с влагоабсорбиращи торбички в кухнята, хола, където може...Лятно време в стаята, където спим, е достатъчно в жегите да спим една вечер на затворен прозорец и на сутринта тапетите са подпухнали!🙃 Иначе не се получава. Т.е. има хор, които душата в тази стая- има начин да има и влага...😆

# 287
  • в сърцата на децата <3
Долче, ние сме с парно от две години, тази зима ще му е трета. Преди това винаги сме се топлили на ток с различни уреди (без климатик, че синузита ми не го одобрява изобщо) - винаги е бил много сух въздуха. Откакто се преместихме тук, зимата топлехме две стаи, нашата спалня само нощем по малко. Ми влага няма. В Пловдив апартамента е ново строителство с добра изолация от строител, също топлехме само всекидневната, а спалнята - много рядко и по малко. Севеоизточно изложение. Не е имало влага, никога, в нито едно помещение.
Преди години живеех във Варна, блок на първа линия в Чайка - не е имало влага. Затова си задавам въпроса какво е объркано в концепцията на домовете, които имат този проблем, защото явно нещо някъде не е ок и може пък да се намери по-практично решение...

# 288
Жилищата "стареят", не само хората. Родена съм в този блок, който вече е на почти 57 години. Проблем с влага в едната спалня имаме последните четири години. Няма да споменавам, че преди на всички радиатори имахме закачени с куки изпарители. Сега сме на другата крайност.

# 289
И при мен има подобен случай, преди 2 години влажноста беше около 20-30 процента, купих овлажнител. На следващата година и до днес влагата е над 70 процента.наложи се да купувам обезвлажнител ( взех на TWE) Ново строителство във Варна. С мокет сме ако има значение.

# 290
  • в сърцата на децата <3
Кло, къщата, в която сме в момента, е на минимум 80 години - строена е от прадядото на мъжа ми когато му се е родил син (дядото). Няма никаква изолация, само дограмата сменихме и стените са 60 см дебели външните (заедно с мазилката от двете страни, естествено). Може би това е разликата, въпреки че както казах в апартамента има изолация и пак няма влага.

# 291
Е, аз пък съм живяла близо до море и повечето от къщите наоколо имаха някакъв проблем с влага (в едната сме измервали редовно около 90%, по едната врата зимата течеше (буквално) вода...🤪 Около два месеца бяхме там, за щастие. Иначе мухъл видим нямаше. Обаче след два месеца си извадих няколко чифта ботуши от един вграден гардероб и се оказа, че са мухлясали тихомълком...😆 Беше правен ремонт точно преди да се нанесем, иначе сигурно и видим мухъл щеше да има...После пък къщата, в която живяхме дълго, беше пак със стени от минимум 60 см, супер антична (строена лреди над 100 години), с тавани към 4,5- 5 метра восоки и с недобра изолация на дървената дограма (старо строителство, имаше единични стъкла, прозорците бяха много и френски- до земята). Е, това беше къща без никаква излишна влага! Друг бонус е, че никога не е имало хлебарки в сградата (не сме третирали с нищо срещу тях), а съседи се оплакваха...
И при нас в панелката нямаше влага преди години. Но жилищата стареят, съседите изолираха където каквото можаха, в двата апартамента, граничещи със спалнята, си преместиха кухните в съседство точно с тази стая в която спим...А, съседите отгоре си направиха и втора баня (душ кабина) почти над нашата кухня...В спалнята избягвам да пускам печка за много дълго, защото след един момент тапетите пак започват да подпухват- както се случва, когато влажността е висока. Прозорецът не може да е непрекъснато отворен през зимата...Преди години, когато имахме парно, буквално предимно се разхождахме по къси ръкави вкъщи през зимата- отваряхме прозорците, защото беше твърде топло. Сушахме си дрехите по радиаторите (супер удобно) и пак влага нямаше, даже овлаж явахме със сушенето на дрехите вътре...🙂 Дори тогава нямахме и абсорбатор в кухнята над печката!Най-осезаемо обаче започна да се усеща влагата след замазките на панелите фуги от съседите под нас- точно частта, която са замазали от нашите фуги, е най-най-проблемната...Просто през зимата е едно "жонглиране", за да може нито да е много топло вкъщи, нито много студено...На климатик няма как да стоим денонощно, не само по финансови причини, ами просто защото ще сме често болни...

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 01:57 от dolce miele

# 292
При нас нямам представа защо има толкова много влага. В къща сме, без изолация, греем се с климатици и пак има много влага. Имаме едно малко килерче в кухнята, затворено с врата тип хармоника. Едната стена е външна, по-голямата е залепена за бараката. Миналата година сложихме метални стелажи, а самите рафтове бяха от талашит. Ми те за 2 месеца мухлясаха.  Като погледнах този на най-долния рафт беше целия в много мухъл. (30/90см). По горните имаше малко

# 293
При нас нямам представа защо има толкова много влага. В къща сме, без изолация, греем се с климатици и пак има много влага. Имаме едно малко килерче в кухнята, затворено с врата тип хармоника. Едната стена е външна, по-голямата е залепена за бараката. Миналата година сложихме метални стелажи, а самите рафтове бяха от талашит. Ми те за 2 месеца мухлясаха.  Като погледнах този на най-долния рафт беше целия в много мухъл. (30/90см). По горните имаше малко
Да не би като вали или пък високи подпочвени води да се просмукват в основите и стените на къщата?

# 294
Нямам представа. Другата година ще правим изолация и дано се оправи положението

# 295
  • в сърцата на децата <3
Нямам представа. Другата година ще правим изолация и дано се оправи положението
Сигурна съм, че майсторите ще ви го кажат, но нали знаете, че трябва да се разкопае около основите и да се положи полупропусклива мембрана? Иначе влагата ще си влиза между стената и изолацията, ще си пълзи нагоре и ще стане по-зле, защото няма да има на къде да излезе.

# 296
  • София
В темите "Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ" има много полезни мнения на съфорумката nelina_london по въпроса за изолацията.

# 297
  • София
Дами, търся вариант тениските да не побеляват под мишниците след 1 месец носене.
Значи ... в началото всичко изглежда добре, но след около месец всички тениски започват да имат бели петна под мишниците, които избиват и от външната страна.
Сменихме дезодоранта с пулверизатор със стик, който уж не прави бели петна, пак същата драма.
Купувахме прозрачен гел на Жилет, петната пак се появяват и съсипват всички тениски.
Прането в пералнята не маха петната. Дайте някакъв съвет как да се справя с това разхищение на тениски.

# 298
  • в сърцата на децата <3
Кристал стик или дезодорант със сода (мога да пусна линк после ако го намеря). Според мен това е от киселинността на потта, а посочените от мен опции я неутрализират. Чела съм и за намазване с кашичка от сода с малко вода и отмиване, но предполагам, че безумно бързо втръсва да се прави на всеки душ. Део кристал купувам от ДМ, техния. Не спира потта, но не мирише изобщо.

Допълвам: този имам предвид

# 299
Дами, търся вариант тениските да не побеляват под мишниците след 1 месец носене.
Значи ... в началото всичко изглежда добре, но след около месец всички тениски започват да имат бели петна под мишниците, които избиват и от външната страна.
Сменихме дезодоранта с пулверизатор със стик, който уж не прави бели петна, пак същата драма.
Купувахме прозрачен гел на Жилет, петната пак се появяват и съсипват всички тениски.
Прането в пералнята не маха петната. Дайте някакъв съвет как да се справя с това разхищение на тениски.
Виж пост 46 от тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт