Напускане на квартира без предизвестие

• 2 943
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Аида, те не са уговорили неустойка при неспазено предизвестие, но не са уговорили и да може да не се спази предизвестието. Тая възможност не е по дифолт, това не е Кодексът на труда (където пък си върви с обезщетение). Договорът за наем в този случай се прекратява според мен или по взаимно съгласие, каквото няма, или с изтичането на срока на предизвестието, тоест месец след като са казали на хазаина, че напускат и прекратяват договора. Ако искат, да напускат веднага, ако искат, да стоят в жилището, договорът е до края на срока на предизвестието и наем за този период се дължи. Принципно това, не знам какви са в подробности уговорките в договора им.

Авторке, кога предизвестихте хазаина и можете ли да го докажете, ако той оспори да сте го предизвестили по-рано?

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 17:40 от Магдена

# 31
Авторката май вече си е решила проблема по един или друг начин.

# 32
  • Пловдив
Е, то наемателят и като си събере багажа и духне, пак е за него някакво решение. Wink

Наемодателят от депозита ще си прихване наема за срока на предизвестието, добре; само да няма и неплатени сметки.

# 33
Ако напуснете без предизвестие, вие не сте прекратили договора и дължите наем, независимо дали живеете или не живеете там. Собственикът може да ви осъди за неплатен наем след половин година, след една година и повече. Не сте прекъснали договора и дължите наем за периода напред докато го прекъснете. Плюс консумативите - вода , ток, парно.

# 34
  • Пловдив
Да, ако съвсем тихомълком се изнесат, така.
Ако дадат предизвестие, но решат да не го "спазят" - за срока на предизвестието.

# 35
  • Далечният изток
Да, да, Магдена, наем се дължи, мислех, че е ясно това. Въпрос имаше за предизвестието и отговорих как е по принцип.

# 36
За това, че се дължи наем, май имам консенсус. Но някой спомена една интересна гледна точка, за която не се бях сетила - при просто напускане без формално прекратяване на договора той май си остава в сила. И хазяинът може да ги съди сума ти време и те да му дължат наем за целия срок на съдебната сага, защото ползват или не ползват, все още имат договор и той не е прекратен.  На мен ми е много интересно професионалистите как гледат на това.

# 37
Неформален договор е. Което значи че няма опр форма за прекратяването му. Тоест може и устно, както е и направил наемателя.

# 38
Е нали е писмен все пак, с подписи и клауза за предизвестие. Как ще докажат, че са прекратили устно? Друго е ако има някоя хартия, че са платили наем за предизвестието, получили или неполучили депозита и прекратяват. Сега хазяинът може да се кълне, че просто са се махнали без да кажат нищо и той не смее да им влезе в апартамента за да не го обвинят в самоуправство...
Може би си права, все пак си юрист, но аз лично много мразя отворени договори, без официално завършване. В контрактмениджмънта да подпишеш такъв договор без стриктни условия за приключване е смъртен грях.

# 39
Принципно говоря.
Техния договор не съм го чела.
Но писмената форма не е задължителна..

Като върне вещта..тоест ключовете.

# 40
Те бяха писали, че имат договор. Скапан, без неустойки и прочее, но все пик писмен и подписан договор.
Иначе и аз не знам, но ми е много интересна идеята за неприключения наем Simple Smile

# 41
  • Пловдив
ЧС, ти пък много навътре го вземаш.
Как да гледат - така е, както излиза. Договорът ще се счита непрекратен до първия момент, в който можеш да се хванеш за нещо, та да го броиш за прекратен. Wink Първото доказано или недотам действие на някоя от страните, от което можеш да изсмучеш извод за прекратяване - било с предизвестие, или по взаимно съгласие. Точно защото може и неформално. С изтичането на срока също се прекратява.

# 42
  • Далечният изток
Не, на хората не им е ясно как нещата се случват на практика. Но си има начини. Затова сме учили и това работим все пак Wink

# 43
  • Пловдив
Аида, аз, честно казано, такова нещо на практика също не съм виждала, т.е. наемателят да офейка, а наемодателят с месеци и години да твърди, че договорът не е прекратен. Sunglasses
Не е изключено да има.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 21:47 от Магдена

# 44
  • Далечният изток
Ааа това и аз не съм Joy
Мисълта ми беше, че има начини за прекратяване на договора и има начин да докажеш момента на прекратяване.

Общи условия

Активация на акаунт