Малта /Тема 3 /

• 25 331
  • 295
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, някакви опции за самолет/автобус от Варна до Валета за 9-10 май? Или от София? Видях цените на Ryanair и Turkish airlines, ноо не ми харесват. Не е за почивка, а по служебен въпрос, затова и не съм търсила по-рано, преди малко разбрах за събитието.

# 211
  • Варна
Здравейте, някакви опции за самолет/автобус от Варна до Валета за 9-10 май? Или от София? Видях цените на Ryanair и Turkish airlines, ноо не ми харесват. Не е за почивка, а по служебен въпрос, затова и не съм търсила по-рано, преди малко разбрах за събитието.
Аз летях от Букурещ - на отиване с Раян , на връщане с Уиз. Заради цените и датите ми.

# 212
  • В центъра на моретата
Върнахме се от Малта изключително заредени. По време на Разпети петък хванахме процесиите във Валета. Наистина, това е нещо, което не може да се види на друго място. С удоволствие бих отишла отново. Ползвахме Болт навсякъде, където ходихме. Кода за приложението получихме, като кацнахме. Направихме няколко регистрации на различни телефони, за да ползваме намалението. Времето беше ок, единствено вятъра на моменти беше силен, но тъй като съм от Варна - това не ме събори (и тук си го има).
Като гледах къщите  с цветните балкони, това вероятно е наследство от Испания, а пред входните врати масово има ниски железни портички - те за какво са? Да не излизат домашните животни навън или с друга цел?

# 213
zaek, ползват ги като балкони, по това, което съм видяла. Повечето възрастни седят на стол и гледат навън, или пък пушат цигари. Подобно на хората сядащи на пейки пред къщите си. Тук няма много пейки, а повечето къщи имат врата пред главна улица. Може да се слагат заради деца, животни или просто да покажат, че тук не се влиза току-така и е дом на човек, а не офис (примерно).

Предположения са и лични впечатления, а самата история нямам представа каква е. Не знам и преди време дали са имали подобни портички.
Една баба съседка ми разказва една вечер, че където живея, което е в централна Малта, преди около 50 години е имало САМО 4 къщи и полета накъдето погледнеш. В момента тук живеят хиляди хора, а бившите къщи сега са интегрирани в издигнати над тях блокове или напълно премахнати и са правили нещо друго на тяхно място. Къщата, в която живея е със собствен вход, между вход А и Б на такъв блок, даже няма име, а сме само с номер, което е доста нетипично за острова.

# 214
  • В центъра на моретата
Да, направи ми впечатление, че къщите си имат имена. Благодаря, Лия В.

# 215
  • Sofia
Привет! Предстои ни пътуване в Малта през септември.
Можете ли да ме ориентирате картата от 31 евро кой ферибот включва? От Валета или от Cirkewwa?

# 216
Привет! Предстои ни пътуване в Малта през септември.
Можете ли да ме ориентирате картата от 31 евро кой ферибот включва? От Валета или от Cirkewwa?

От Валета

# 217
Здравейте,
Можете ли да препоръчате rent a car компании, които сте ползвали в Малта? Аа може и скутер също.

# 218
Здравейте, пак съм аз. Колата е уредена, но сега правя някаква примерна програма.
Ще се радвам ако споделите за екскурзията до Синята лагуна, Гозо и т.н. В интернет има доста сайтове и оферти, но нещо не се ориентирам коя да купя. Коя бихте препоръчали?

# 219
  • на село
Купете екскурзия на място - цените са по-добри. Поискайте намаление, ще ви дадат.

Предполагам, знаете, че движението по пътищата е от лявата страна. Аз лично така и не си причиних стреса да шофирам на тесен и пренаселен с коли и хора остров. Голяма част от шофьорите въобще не знаят къде се намират, трафикът е ужасен, а улиците - тесни. Място за паркинг - мисия невъзможна. Мъжът ми е въртял неведнъж дълги кръгчета из квартала, докато намери място да паркира.

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 11:14 от ПраВещица

# 220
Купете екскурзия на място - цените са по-добри. Поискайте намаление, ще ви дадат.

Предполагам, знаете, че движението по пътищата е от лявата страна. Аз лично така и не си причиних стреса да шофирам на тесен и пренаселен с коли и хора остров. Голяма част от шофьорите въобще не знаят къде се намират, трафикът е ужасен, а улиците - тесни. Място за паркинг - мисия невъзможна. Мъжът ми е въртял неведнъж дълги кръгчета из квартала, докато намери място да паркира.

Намерих тази екскурзия: https://www.getyourguide.com/sliema-l117585/from-sliema-gozo-com … =activity_details
Имам ваучер за 10% намаление и излиза 35 евро на човек, дали на място ще има по-изгодни? Не знам аз просто съм свикнала всичко да планирам от рано и може би няма да ми е спокойно ако го оставя за на място.

Иначе за колата много се чудя, не е платена все още, само резервация имаме и не знам дали да не я анулирам. Не ме притеснява посоката на движение, а паркирането, това много ме изнервя където и да сме били. Доста време и нерви могат да се изхабят.
Днес доста четох и разбрах, че градския транспорт е добре уреден, освен това ние ще сме за 3 пълни дни, малко време е, няма да ни стане нищо ако сме без кола.

# 221
  • В центъра на моретата
Ние бяхме 9 дни и ползвахме само Bolt. Евтини, коректни и става много бързо придвижването между градовете. На два пъти отидохме до спирка, за да чакаме автобус, ама като видяхме колко са натъпкани, а и не винаги спазват разписание и се отказахме да ги ползваме. Винаги можете да пресметнете колко ще ви излезе от точка А до точка B, защото цената я виждате предварително. Така можете и да си прецените дали си струва нервите, ако наемете на рента кар. Ако нямате приложението, изтеглете си го и задайте маршрутите, където сте планирали да ходите. Като се регистрирате за първи път, първите 2-3 извиквания са на половин цена. Ние бяхме трима с 5 телефона и на всеки имаше приложение. Така почти през цялото време бяхме на половин цена. А ако не ви устройва, винаги можете да си изтриете приложениети и да си наемете рента кар.

# 222
  • София
Пролетта бяхме в Малта. Автобусите си спазваха точно разписанията, не беше и скъпа картата. Навсякъде се предвижвахме с тях и беше супер удобно.

# 223
Ако сте с кола, защо ви е да купувате екскурзия до Гозо? Качете се на ферибота и си обиколете острова, както и където искате.

# 224
Малко актуална информация от последните седмици относно такситата (на английски, но може да си преведете с десктоп версията) - https://www.reddit.com/r/malta/comments/1eq7cte/ok_so_bolt_price … skyrocketed_what/

Може да останете без такси, ако това ви е основния план за транспорт. Автобусите никога не са били супер редовни, а ако са - шанса по това време да има празен, зависи от локацията ви. Изтеглете си всички приложения за такси - Bolt, Ecabs и Uber. Май имаше и някакво малтийско приложение Bonju, но за него не знам много и не гарантирам нищо.

През последните седмици цените са се покачили адски много, както и чакането е огромно. Особено петък и събота, просто имайте алтернативи за транспорт. Или ако ще ходите до Mellieha или Golden Bay, защото е винаги фраш.

С кола ще е лесно да се разхождате, ще отидете и до гозо с нея без проблем (около 15Евро беше последно за колата и по около 5 Евро на човек - не е чак толкова скъпо), но ако сте отседнали в Слима или близки райони, както и Сейнт Полс Бей, там е абсолютен кошмар за паркиране където и да било. С мъжа ми сме се въртяли по час, за да намерим паркинг на 30-40 минути пеша до вкъщи в Санта Венера.

Преценете си дали искате да губите време по спирки или по търсене на паркинг. Еднакво зле е и двата варианта през Август. Но поне с колата може да отидете лесно и във ваш собствен график до места като Дингли или други красиви и отдалечени гледки, без да се налага да се съобразявате с хора, линии на автобуси и да миришете всички, които са се препотили поне 100 пъти откакто са излязли навън.

Иначе вечер, е приятно за разходка след 8:30 часа, ако има лек бриз.

Общи условия

Активация на акаунт