Малта /Тема 3 /

• 29 025
  • 346
  •   2
Отговори
# 300
  • София
То ще е едно от двете Blush Знам, че не могат да се съвместят в един къс зимен ден.
Първоначалният ми план беше без Гозо:
- събота - Мдина и Рабат
- неделя - Трите града.
Твърде вероятно е и така да се остане. Но ще го решим на място. Окончателното решение зависи и от времето.

# 301
  • София
Мдина и Рабат са много хубави, но са малки. Ако не се яде, 1-1,5 часа за Мдина са предостатъчни. Не че не се разхождахме всяка вечер, защото второто ни настаняване беше в Рабат, но обикаляхме все по едни и същи места. Рабат също се обикаля бързо. Влизахме в едни катакомби, които бяха към музей. Там може би откарахме 1-1,5 часа. Имаше и други катакомби. Евентуално може да се влезе и другаде. Но въпреки това 1 ден ми се вижда много за двете. Може да добавите още нещо в този ден. Например градините Сан Антон или Ротондата в Моста. Все пак не мога да преценя колко време трябва за транспорт. Ние бяхме с кола и не губехме време по спирки и излишни обиколки.

За Гозо отделихме 1 ден. Хванахме сутрешен ферибот и се върнахме по тъмно при дълъг късно пролетен ден. Доста неща видяхме, но определено имаше още за обикаляне. Отново не сме губили време с обществен транспорт (не броя ферибота).

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 22:32 от Таня67

# 302
  • София
Таня, благодаря! Винаги ми даваш полезна информация Hug Ние ще сме с обществен транспорт. Аз не искам да шофирам при обратно движение и теснотии, ще ми причини ужасен стрес. За Гозо видях вариант за комбинация от бързо фери от Валета + хоп-он/офф автобус и ми се видя изкушаващо, но си оставих крайното решение за на място. Като пристигнем и попътуваме с автобуси в петък, ще решим за събота какъв да е планът. Нищо не е на всяка цена, просто искам майка ми да се разнообрази и да види нещо ново. Пък и аз покрай нея Relieved

# 303
Миленка,ще бъда благодарна, ако споделите как сте организирали транспорт до Гозо,тъй като заминавам другата седмица и аз..

# 304
За Гозо най-добре организиран тур.Навсякъде се продават и за мен това беше най-доброто, за да се разгледа.Отива почти целия ден.За Марсашлок е добре да се отиде в неделя.Тогава има голям пазар,може и подаръци да купите от него,освен това и автобусите до обяд заради пазара са по-начесто ,пълнят се още от автогарата на Валета и директно спират в Марсашлок.За там Ви трябва половин ден.В един ден може да се съчетаят Валета и Трите града,защото са най-близо.За следващия ден Ротондата в Моста,Мдина и Рабат.Автобуса спира точно пред Ротондата,разгледахме я,снимки,даже пихме кафе и със следващия автобус към Мдина и Рабат.Винаги гледахме при възможност да ползваме бързите автобуси

# 305
Къде се организира такъв тур?Има ли български водачи?

# 306
https://www.getyourguide.com/bg-bg/malta-l90/malta-gozo-comino-i … 8e15-51ec26c56b53
Ето Ви един такъв тур.Провежда се на английски.Ние си го купихме от туристическо бюро в хотела,но на много места по улиците, дори и в магазините се продава.Организацията беше много добра,имаше време за всичко без да се бърза.

# 307
Не препоръчвам в Марсашлок да се ходи в неделя на пазара, ако някой ме пита. Не бих завела приятели там. Преживяването можете да си го осигурите на всеки градски/селски пазар у нас, без цените за туристи и със значително по-малко настъпване и блъскане. Нямам никаква представа на кого и защо му е хрумнало да рекламира това "събитие" като нещо, което хората да си отнесат като спомен от Малта. Бутаница, до степен да не си виждаш в краката и сергия до сергия със зеленчуци и магнитчета на цени, дето може и да не ги плащаш.

Подаръци и сувенири могат да се вземат от Валета и Мдина. Има както големи магазини за сувенири, така и малки. Местното стъкло е чудесен подарък, както и дантелите им, бижутата. Както и всякакви дреболийки, разбира се.

Марсашлок е много приятно място във всеки друг момент, в който няма пазар по крайбрежната алея. Тогава там са масите на ресторантите - едни до други, точно срещу цветните лодки. Красиво е, приятно е. Можеш да се разходиш, да си разгледаш, да пиеш кафе или да ядеш риба.

# 308
  • София
Според мен гореспоменатият тур с лодка не е подходящ за ноември, тъй като аз не бих плувала в студената вода, макар по принцип да съм ентусиаст за подобни изживявания, но поне въздухът да беше над 25 градуса.
Аз лично харесах тази екскурзия на фериботната компания. Мисля, че няма да отнеме толкова време и ако се тръгне по-рано, можем да се върнем ранния следобед.
Марсашлок мисля да посетим в петък следобед и да останем за вечеря.

# 309
Вече сте обсъдили маршрутите, но и аз да дам моите 5 стотинки по темата Simple Smile
Марсашлок в неделя - заклевам ви, не го правете. Това е единственото ми разочарование от Малта. Врабец много добре е описала по - горе ситуацията. Ние издържахме половин час, извиках Bolt и се спасихме. Отидохме на плаж ( бяхме през септември).
Гозо много ни хареса. Отидохме с бързите фериботи от Валета. Ходихме първо до Та Пину, след това разгледахме и се разходихме във Виктория.
Ротондата в Моста и ние съчетахме с Мдина.
С обществен транспорт се движихме, два пъти се наложи да ползвам Bolt - веднъж за бягството от Марсашлок и при пристигането от летището до хотела.

# 310
От къде да хванем бързите фериботи за Гозо-за първи път ще ходим..

# 311
  • София
Според мен оттук.
AZZA, ще помоля за впечатления, като се върнете. Ние пътуваме на 28.11.

# 312
В Gzira е запазила дъщеря ми нощувки и се надявам да не губим много време в придвижването.

# 313
Според мен оттук.
Да, точно от тук.

# 314
Според мен оттук.
Да, точно от тук.
А нали може да се хванат фериботи за Гозo и от Silema Ferry?
Може ли да се разчита на автобус за да се стигне до Ротондата в Моста и Мдина?
Ни е пътуваме на 28.11 и смятаме:
1 ден: Валета и Силема
2 ден с ферибот от Silema Ferry да посетим: Gozo, Comino & The Blue Lagoon
3 ден, пътуваме вечерта в 20:25 мислих си евентуално за Ротондата в Моста и Мдина
Приемам всякакви съвети, че в последния момент решихме да ходим в Малта и нямам много време за четене по темите и за организиране.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 23:03 от maria_st_z

Общи условия

Активация на акаунт