Малта /Тема 3 /

• 29 322
  • 349
  •   1
Отговори
# 315
Фериботите за Гозо са от Чиркеууа (Ċirkewwa) и от Валета. Това, което сте дописали в поста, по-скоро ми прилича като да сте гледали някоя обиколка с корабче. Това са частни фирми, с тях се уговаряте, където сте ги намерили - на място, в интернет и т.н. Ферибот за Комино и Синята лагуна няма, така или иначе. Фериботите са до Мджар в Гозо и тръгват от Валета и от Ċirkewwa.
Автобуси до Моста си има - градски транспорт. Tallinja app (апликацията на градския транспорт) можете да пробвате да си свалите и да се ориентирате за автобусите с нея.

# 316
  • София
И ние пътуваме в петък за Малта до неделя, но прогнозата не е много обещаваща и ще решаваме в движение какво и кога да видим. Дано времето се окаже по-добро от очакваното.

# 317
Фериботите за Гозо са от Чиркеууа (Ċirkewwa) и от Валета. Това, което сте дописали в поста, по-скоро ми прилича като да сте гледали някоя обиколка с корабче. Това са частни фирми, с тях се уговаряте, където сте ги намерили - на място, в интернет и т.н. Ферибот за Комино и Синята лагуна няма, така или иначе. Фериботите са до Мджар в Гозо и тръгват от Валета и от Ċirkewwa.
Автобуси до Моста си има - градски транспорт. Tallinja app (апликацията на градския транспорт) можете да пробвате да си свалите и да се ориентирате за автобусите с нея.
Много благодаря за информацията. А как може да се придвижим от Валета до Трите града?
За съжаление прогнозата на времето за този уикенд е само дъжд, бихте ли предложили къде бихме могли да си изкараме добре дори и в такова време?

# 318
Ние се прибрахме в неделя,от Валета до трите града има ферибот -2.50евро на човек

# 319
  • София
До Биргу има и гондоли по 3 евро.

AZZA, разкажи нещо, моля.

# 320
За дъждовно време във Валета има интересни закрити места - Дворецът (Grand Master's Palace), катедралата (St. John's Co-Cathedral) и още много - въобще музеи и изложби да иска човек там Simple Smile В Аура има Аквариум - не толкова голям като някои негови събратя по света, но е приятен и интересен.

Ето идеи

# 321
Ние се прибрахме в неделя,от Валета до трите града има ферибот -2.50евро на човек
A откъде тръгват във Валета тези фериботи до трите града?

# 322
  • София
Врабец, линкът не работи при мен.

# 323
Нямам представа, защо не излиза линкът. Но няма значение, просто потърсете в Гугъл нещо от рода на activities for a rainy day in Malta. Не помня, но мисля, че нещо от tripadvisor бях намерила.

# 324
Ферибота тръгва от Валета,старата част,ние отидохме до Трите града с такси ,а на връщане се прибрахме от Биргу(един от трите) с малък ферибот..иначе разходка до Гозо,имаше вълни и на доста хора им стана лошо от пътуването..Като цяло три дни бяхме с таксита,тъй като спестяват 1/3 от времето, а като пари ни излизаше същото.Bolt, Uber-това ползвахме.

# 325
A откъде тръгват във Валета тези фериботи до трите града?
В градината Upper Barrakka има асансьор,с който слизате долу на пътя.Пресичате улицата и насреща се вижда терминала от където тръгва ферибота.На място се плаща.Има и частни лодки, които още от пътя Ви зарибяват да се качите при тях.На връшане с билета от ферибота се качвате ако искате отново на асансьора,без да плащате допълнително

# 326
Здравейте! Не съм писала в темата, но искам да споделя впечатления от пътуването ни до Малта миналата седмица. Simple Smile Ако някой се чуди дали си заслужава - о даааа, уникално и вълшебно място е! Аз направо бях като зашеметена от история и красота. Не ми се тръгваше и задължително някой ден пак ще отида.

Ние бяхме с късен полет първия ден и заминаване следобяд последния ден, така че от 5 дни, реално имахме 3 пълни. Заедно с Chat GPT Wink направихме много стегната и добре организирана програма и успяхме да видим всичко, което искахме. От 3те дни оставихме последния за закритите места, защото го даваха превалявания. Много добро решение. Изключих Гозо от програмата, защото бяхме за кратко време и предпочитам исторически пред природни забележителности.
Нощувките ни бяха в Слиема, на буквално 5 мин от ферибота. Много удобно.

Ден 1:
Към 9ч хванахме ферибота, до обяд разходки из улиците, към обяд Upper Barrakka. В 12ч гледахме изтрелите на топовете. Препоръчвам да се плати вход 3 евро на човек и да гледате отблизо. Горе на терасата е мега блъсканица.
След топовете се насочихме към Биргу и Форт Ст Анджело. Отидохме с водно такси (точно под Upper Barrakka се хващат, 3 евро на човек в посока). Горе долу за 10 мин се стига. Гледката беше зашеметяваща. Очите ми се напълниха с красота. Отделихме на крепостта около 2 часа. Това е мястото, което ми хареса най-много от всичко посетено. 
Към 15ч се върнахме към Валета, хапнахме в някакво заведение по "центъра" и отидохме до Форт Ст Елмо. Честно казано след Сант Анджело, тази ми се стори направо безлична. Доста части бяха затворени за посетители, но няма как да се пропусне. Simple Smile
След това отново се шляехме по улиците до предпоследния ферибот.
Вечерта разходка по крайбрежната на Слиема и вечеря в едно ресторантче.

Ден 2:
Мдина и Рабат до обяд и до Меркури Тауър ходихме следобяд.
С Болт до Мдина (16 евро), за около час, час и нещо се разходихме из градчето. И то е с един специфичен чар. Останах изумена, че има постоянно живущи там. Не го очаквах, признавам си. Според мен е ужасно да живееш на такова място. Нещо като експонат в музей си. Grinning След това разходка из Рабат и кафенце на мегданЯ. (Рабат може да се пропусне, по-добре отново във Валета според мен).
Следобяд решихме да се качим на Меркури Тауър. Честно казано ми се видя доста скъпо, но моя прител каза "Йок, ще се качваме!". 20 евро на човек за да се качиш + вкл. напитка по желания (тук Ганьовското в мен се обади и реших, че ще пия най-скъпия коктейл, щом е "безплатен" Grinning). Поне гледката си заслужаваше. Вижда се цяла Малта.
От Меркури до хотела отново с Болт, то е близо и излезе 6.6 евро.

Ден 3:
Валета, Валета, Валета, отново! Преваляваше разпокъсано. 10 мин дъжд, 30 мин ярко слънце. ChatGPT ме предупреди, че така ще стане и за последния ден си бяхме оставили Гранд Мастър Палас и Археологическия музей. Дворецът - прекрасно. Колекция от картини, доспехи, оръжия... влиза се в доста помещения. Заслужава си на 1000% да се посети. Доста време заминава там. Археологическия музей - става като за дъждовно време. Има прекрасна нумизматична колекция, подредена по години. В другите зали са изложени гърненца, скелети и подобни.
И след това улиците на града... всяка уличка, кътче, камъче за мен бяха удоволствие. Отново се прибрахме привечер.

И още:
Ако спите в Слиема - имайте предвид, че хотелите са построени на мястото на малки стари къщи. Масово имат лице с 1-3 тераси и всичко друго е назад без гледка. На мен не ми беше важно, защото не сме стояли в хотела, но ако някой държи, нека го има предвид.
Оставете си закритите места за последно и в случай, че вали.
Вземете си външна батерия за телефона (в нашия хотел имаше такива под наем). Мнооого снимки се правят.
Хапвайте смело, храната им е с разкошен вкус. Каквато беше в детството ми, в градината на баба.
Ориентировъчни цени - салата в "центъра" на Валета, огрооомна, 14 евро. Кафе и капучино пак в някакво кафе в централна зона - 7 евро.
Ферибота - двупосочно за двама - 9 евро. Слиема-Валета го взима за под 10 мин.
Сувенири - в Слиема бяха 2 пъти по-евтини от Валета и 5 пъти по-евтина от в Мдина. Масово са китайски. Има хубави сребърни филигранни бижута.
Болт-овете са навсякъде и идват още преди да си натиснал бутона "плати". Smile
Билети за забележителностите си купихме предварително от тук. Хванахме и промоция за Черен петък:
https://heritagemalta.mt/
Хората са много усмихнати, положителни, добронамерени.

След този роман ви стана ясно, че бих се върнала отново и то за повече време. Simple Smile Заслужава си всяка секунда прекарано време там!
Дано да съм била полезна. Simple Smile

Споделям и малко снимки:
Скрит текст:

# 327
  • София
Здравейте! Някой може ли да препоръча ресторант с риба във Валета?

# 328
Как е времето в Малта през Февруари? Надявам се на по-приятни температури от колкото тук, но все пак има ли какво да се разгледа или е изпозатворено?

# 329
  • на село
Времето в Малта през февруари е… преобладаващо. Ако няма дъжд и вятър, типични за този сезон, може и да успеете да се насладите на хубави разходки, дори и до Гозо.

През февруари  е Карнавалът (13-17) - ако го улучите, е голямо забавление по улиците на Валета.

Общи условия

Активация на акаунт