Малта /Тема 3 /

• 28 669
  • 342
  •   1
Отговори
# 330
Една бърза извадка от мен. Не всичко е ТОЧНО, защото нямам време да се ровя в 100 сайтове за хронологична информация(това е от един източник), но имаше само две огромни бури за последните 10 години, които е нужно да бъдат споменати, защото питате за Февруари:

Ако идвате в Малта през февруари, просто имайте едно наум за дъждовете. Обикновено началото и средата на месеца са най-мокри. Повечето валежи са по-скоро кратки или леки, но проблемът е, че дори и така много често стават наводнения, защото канализацията им е под всякаква критика. Честно казано, такова нещо в България никога не съм виждала и само като се сетя, още ме побиват тръпки.

Личен пример. 9 и 10 февруари 2023 г. Трябваше да взема детето си от училище, което беше на няма и 100 метра,, но улицата беше буквално като водопад. Нямаше как да излезеш, без да станеш вир-вода. Мъжът ми ходеше да я взима с колата и двата дни, а училището дори пусна децата по-рано, към 2 следобед. Течението на водата ми беше до коленете, носех детето на ръце от колата до входа, а аз самата бях мокра цялата. Излизахме по чехли, защото валеше толкова силно, че не искаме да си съсипем зимните обувки.

https://www.youtube.com/watch?v=tqv7U79c-ZQ&lc=UgwbXbc49ENG83C_Y6d4AaABAg Това беше предния ден в друг район.
Още две видеа, за визуална репрезентация към най-лошият сценарий(като се надявам да НЕ се случи на вас като туристи, но е нужно да сте готови, ако се случи..):
https://www.youtube.com/shorts/h4nmi1LkWac
https://www.youtube.com/watch?v=kQianJeTn-M

Обикновено това не трае повече от няколко часа, но през това време може да има всякакви „екстри“. Коли засядат по улиците, хората не могат да излязат или да се приберат сухи, духа силен вятър и буквално има „водопади“. Имаше и един доста забавен клип от 2019 г., в началото на март, който евентуално стигна и до българските медии:
https://www.youtube.com/watch?v=WpSg7Pqq0z4

Само да уточня, най-големите дъждове са ноември, всяка година, така че февруари не е най-лошият месец. Напълно възможно е по време на престоя ви да няма нищо сериозно, но за всеки случай си вземете добри дъждобрани и ветроустойчиви якета и панталони. На чадъри не разчитайте, няма да ви свършат работа. Не е много студено, но е доста влажно, аз лично носех клин под дънките и беше ок.

С две думи, февруари може да е много приятен, просто е хубаво да сте подготвени, за да не ви развали настроението.

# 331
Здравейте мили мами !
Да попитам и в тази тема ?
Изчетох си очите и все противоречиви мнения ...
За резюме , в края на февруари ще отскоча до Малта за седмица с цел културно попивателен воаяж и ме интересува тази седмичната им карта за градския транспорт важи ли за бързите им , така наречените директни автобуси или не .
Ще се радвам на конкретно мнение от живеещ там или наскоро пътувал с автобусните им линии с такава карта .

Проблема най-вече е , че по темите пише едно а AI на Google ми изкарва следното :
Цитат
Tallinja Explore Card (седмична) и други автобусни карти/билети покриват неограничено пътуване с обществените автобуси в Малта и Гоцо (с изключение на някои бързи линии - TD).

Благодаря в аванс !

# 332
  • София
Ние бяхме с Explore Flex за 4 дни (струваше 19 евро) и покрива едно двупосочно пътуване от и до летището с директните линии. Доколкото ми е известно тези линии са винаги от летището до четири различни точки на острова (TD4 е за Валета, ние го ползвахме него).

# 333
Ние бяхме с Explore Flex за 4 дни (струваше 19 евро) ...

Благодаря .
От автомат на летището ли я взехте или онлайн от сайта им ?

# 334
  • София
От самото летище ги купих, имат си пункт за продажба.

# 335
От самото летище ги купих, имат си пункт за продажба.

Още веднъж благодаря .
Последно питане , тази карта покрива ли вътрешните фериботи , Слиема - Валета , Валета - Три града ; "асансьора" във Валета и вътрешните автобусни линии от типа Валета - Мдина ?

# 336
  • София
Според мен е само за автобуси из острова.

# 337
Здравейте,

Организирам пътуване до Малта за април догодина и тъй като тогава имаме годишнина, гледах се ориентирам по нея, съвсем забравяйки, че католическият Великден е една седмица преди нашия и се пада точно тогава да сме там. Някой бил ли е по време на Великден? Има ли много затворени заведения и туристически обекти, как стоят нещата с градския транспорт - намалено работно време, смяна на маршрути и т.н.? Искам да имам някаква представа по от рано, за да мога на база на това да мисля програмата. Благодаря! Simple Smile

# 338
Ето моите впечатления от двудневната ни екскурзия до Малта в началото на януари. Купихме билетите спонтанно на черния петък с идеята, че ако някъде в Европа ще е слънчево през януари, то ще е в Малта. Не сгрешихме, макар че ни се падна променливо време - валеше от време на време силно, духаше вятър, но беше и слънчево.
Отседнахме в хотел Courtyard by Marriott Sliema и останахме много доволни. Имаше басейн и спа до 22:00 и ресторант до 23:00, беше много чисто и ново.
На идване полетът ни пристигна в 00:30 и си бяхме поръчали такси от хотела, защото нямаше автобуси вече към Слима, но през цялото останало време сме ползвали автобуси. Зимната тарифа е 2 евро за билет, който важи 2 часа в посока. Нямали сме проблеми, някои автобуси закъсняваха 5-10 минути, но програмата ни го позволяваше. Най-важният автобус Airport Direct за навръщане беше точен 😄

Ден 1: Валета и Трите града. Закусихме в Слима и отидохме до Валета с автобус, защото времето беше несигурно за ферибот, преваляваше и духаше силен вятър. Главно сме се разхождали из Валета, не сме давали пари за забележителности, просто се разхождахме и влизахме по църквите. Посетихме англиканската църква St. Paul. - досега не съм била в такава църква, впечатлиха ме плетените облегалки и възглавнички, всяка с различна картинка. Разгледахме и Upper Barakka Garden, след което слязохме до долу по стълбите и се качихме на корабче до Трите града. Взехме си комбиниран билет за ходене и връщане, който включва и безплатно качване в асансьора до градините навръщане. Прекарахме най-много време в Биргу, разгледахме църквата St. Lawrence и общо взето обикаляхме. Върнахме се във Валета и вечеряхме там, после се върнахме до хотела.

Ден 2: Мдина и Рабат. Първо се разходихме в Слима, беше ми интересно да посетим котешкото село - чудесно е как се грижат за котките там и самите животинки изглеждат щастливи и добре нахранени. После от там хванахме автобус към Мдина с прекачване във Валета. Автобусите ги има в google maps, така сме се оправяли без да теглим приложения. Мдина много ни хареса, там влязохме само в катедралата, но обиколихме всичко за няма и час. От там си накупихме и сувенири, шоколади и подправки. После се разходихме в Рабат и ни хвана дъжда, така че обядвахме там. За съжаление, храната в Малта не ни хареса особено. Не знам на какво се дължи, но нещо не беше по наш вкус. Въпреки това, във Валета пихме фреш от портокали от Гозо и беше страхотен. След Рабат се върнахме във Валета и си направихме една разходка по цялото крайбрежие отляво надясно, видяхме крепостта Св. Елмо и гледката беше много хубава. После отново към хотела, басейн, спа и вечеря.

Като цяло съм доволна, смятам че посетихме всичко, което ни представляваше интерес и беше възможно да се посети (Блу Грото, Гозо и морските неща ги оставихме за някой друг път в по-топло време), дестинацията е много подходяща за уикенд.

# 339
Azriela, ще е хубаво да споменеш за ресторантите, чиято храна не ви е харесала точно. Аз не съм фен на малтийската кухня (за 8 години така и не пробвах известната им заешка яхния/супа или там каквото беше), но не всичко е чак безвкусно. Зависи от ястията..

В хотелите и ресторантите за туристи има едно и също масово - средиземноморска храна и типичните съставки, с които да направиш английска закуска, тостове и тестени закусчици. Имаше препоръки назад в страниците иначе за хубави ресторанти за хранене. Добре е да се преглеждат от новите участници.

Иначе, много се радвам, че сте сварили хубаво време!

# 340
Ще се присъединя към оценката за храната по ресторантите в Малта като не особено вкусна за мен, уви. И то не като списък с ястия, които не са добри, ами просто сякаш нещо в готвенето и продуктите не е както на мен ми допада. А не е като да не сме пробвали къде ли не из острова и не е като да съм кой знае колко капризна на ядене.
Необяснимо за мен, все пак те са географски между италианската/сицилианската и северноафриканската кухня. Вкусна храна в Малта съм яла в азиатските ресторанти и домашно сготвена от малтийци. Лошо ми ставаше на стомаха само като им погледна аранчините по витрините - мазно и без някакъв изразен вкус. Едвам се навих в Сицилия да ги пробвам. Ами, съвсем друга работа!.. Simple Smile

# 341
  • София
Аз изядох само 1 аранчино в Малта и не забелязах никаква разлика спрямо сицилианските (там съм изяла доста). На мен лично ми хареса храната в Малта, но бяхме само 3 дни. Обслужването в ресторантите също беше на ниво, но избрахме препоръчани ресторанти с добър рейтинг - Та Крис в Слима и The Deck в Марсашлок. Много харесах и пастиците с рикота. Джелатото във Виктория на Гозо беше уникално.

# 342
Сега като се връщам назад да си припомня къде сме се хранили, виждам, че сме избирали главно случайни места - общо взето където ни завари дъжда в Рабат и във Валета. Не сме подбирали внимателно къде да седнем, по принцип като пътуваме го правим, обаче сега програмата я мислихме на място и затова се получи така. Но наистина, обслужването им по заведенията е много добро!

Общи условия

Активация на акаунт