Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 818
  • 780
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Може. Аз не бях. И двата пъти.

# 526
  • софия
Супер. Хубаво е когато добре се получи.

При нас съм сигурна, че потенциала нямаше да е развит и на половина. Не, че революционно щеше да изостане, просто нямаше да дръпне толкова колкото дръпна и научи.
Откъм администрация не знам какво и как бих преценила. Погледа ми е стар, може да са се променили значително нещата в положителна посока.

доп. Да не говорим за при голямата, която сега от дистанцията на времето осъзнава колко изобщо не са учили, но там е друга бира, все пак съвсем друга посока, та затова не я коментирам наравно с общото образование.

# 527
А какво разбирате под издънка на НВО? Да не стигне балът за желаната държавна гимназия? И до кой номер в класацията ДУ биха били пред ЧУ /кое ЧУ/?

# 528
И аз не съм убедена. Още повече, че следя доста изкъсо и някои държавни гимназии. Основните оплаквания и от тях, но и от частните е все в посока качество на преподаване на определени учители. В смисъл, че частните не показват да дават кой знае колко по-добра услуга или ниво на образование, че чак да съм брутално разочарована.

За конкретни деца, действително може да е по-полезно да са в частни. За моето съвсем обикновено, без особени изяви, в коя да е посока, съм оставила сама да решава. Макар модата в училището по АК супер много да ме дразни.

Windekind, това си е много субективна преценка и лична скала. Не може да се обобщава.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 15:59 от Fancy

# 529
  • София
За мен лично има 8 държавни/общински гимназии, които бих предпочела пред всяка ЧГ /освен АК, него го слагам наравно с тях, както и ПЧМГ за деца със силен интерес към математиката/. Оттам нататък силно се колебая между ЧГ и т.нар. втори ешалон държавни гимназии. Дано не ми се налага да правя такъв избор.

# 530
  • софия
Фенси, а пък теб как те виждам като на хумористичен скеч във взаимоотнопения с училищна държавна администрация, направо не е истина. От сега си купувам пуканки и сядам на стола. Grinning

Може и да греша, защото моите деца не са били в ЧУ преди гимназията. Обаче наистина това, което видях после като разлика в администриране, разискване на проблеми, взаимоотношения и сие, дори не мога да си го представя в ДУ.

И понеже си мисля, че тези, чиито деца са в ЧУ са свикнали също на добро администриране, грижа и общуване си представям разочарование после.
Това ми е изходната точка. А че човек се напасва и преглъща разни неща, особено на фона на спестени пари е ясно, но аз не визирам това.

доп: познавам и разочаровани хора от администрация в чу де.

# 531
Кои са тези 8, ми е много интересно (а ще е и полезно за четящите).
НЕГ, Испанската, 2-ра НЕГ, СМГ, НПМГ, 1 АЕГ ...докарвам ги 6. ФЕГ не бих я включил, нито пък НГДЕК... поне две ми убягват значи 😂

# 532
2-ра АГ е на нивото на първа. Френската може и да е с най-нисък бал, но ако искаш френски е топ мястото.
Имаше и едно 35-то, но още не съм стигнала в проучването до там.

Амели, аз съм подготвена за сблъсъка с държавна администрация по принцип, и с каквито и да било администрации всъщност.

# 533
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, 73-то също. НГДЕК по матура Бел си е баш за този списък.

# 534
73-то съм го включил - писал съм 2-ра НЕГ.
Мерси, Фенси, не знаех, че 2-ра АЕГ е на нивото на първа, много полезно инфо. Е, щом казваш да добавим и ФЕГ, сметката излиза.
Дали обаче точно тези е имала предвид Санака, само тя може да каже

# 535
  • София
Двете немски, двете английски, Испанската, Френската, СМГ и НПМГ /редът е произволен/. Това е моят списък, никого не ангажирам.

# 536
Значи съм уцелил на 100% Grinning
 Вижте сега, аз ФЕГ не бих я включил, защото преподаването не е на достатъчно високо ниво, дори по френски. Масово, без да ме е страх от думата, ходят на курсове във Френския институт да си попълват пропуските...а и в темата им съм чел доста оплаквания по другите предмети.

Подобно мнение имах и за 2-ра АЕГ, но щом Фенси казва...тя е капацитет, а и със сигурност е проучвала повече от мен предвид факта, че има седмокласничка. Така че мнението на Фенси го приемам безусловно.
Но ако някое дете не иска да учи немски или испански, изборът не е чак толкова голям...да не кажа почти никакъв.

# 537
Моите са така:
СМГ/ПЧМГ
НПМГ
Испанската
Първа Английска

Между другото, говорих с родител с петокласник в НГДЕК, във възторг са, но пък идват от ДУ.

# 538
  • София
Както казах, това е моят списък и никого не ангажирам. Що се отнася до избора - да не би изборът на ЧГ да е по-голям?

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 17:26 от sanaka

# 539
Ах, това пък въобще не, разбира се...АК и ПЧМГ и дотам.

Но от държавни би следвало все пак да има голям избор...

Обаче, Фенси, да ти кажа, за Иван Апостолов имам само положителни отзиви. Без да гонят топ - резултати... нещо като ОТ, за което всички имате положителни отзиви, а резултатите им на НВО са трагични. Но като й видях таксата...5900 евро...не знам наистина доколко си струва, а и тази такса няма да остане толкова.

Общи условия

Активация на акаунт