Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 761
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Има ли неприети дечица в Питагор във форума? Simple Smile
Има 🙂
Моето е резерва

# 451
Доста сериозно си учат по английски, това с песничките може би е за детската градина. В първи клас четяха, пишеха и учат по два учебника и две помагала, домашни всеки уикенд, състезания, сертификати… Нищо лежерно няма.
Satine, все едно говориш за моето дете. Съвет нямам, ще ходим и ние на психолог, просто детето никога не е имало влечение към академичните предмети. Дай му спорт и изкуства… Там се развихря. Уви колебах се и не се реших на лежерно училоще и сега се борим ежедневно. Честно казано яд ме е, че не избрах ДУ до обяд и после дейности по интереси, но тогава ме гонеха амбиции, а и нямахме добро ДУ в района…
Според мен опитай да подкрепяш детето, да ходи на каквото обича, аз лично опитвам да не се карам с него и колкото- толкова. Но учителите го натискат и не му е кеф…
Ще следя и аз за коментари, явно в академичните ЧУ хич не се кефят на блеещи деца.
Пипи, за какви състезания говориш? За Spelling Bee ли? Четат и пишат, да, имат много часове седмично, но питай го в главата какво му остава и после му направи една диктовка на новите думи да видиш как ги учат. Wink  Да не говорим, че Oxford Discovery е доста по-добра система от Friends and Family. И не, не става въпрос за детската градина. Както и да е, при мен разликата е осезаема. ✌🏻

# 452
  • Пловдив/София
Доста сериозно си учат по английски, това с песничките може би е за детската градина. В първи клас четяха, пишеха и учат по два учебника и две помагала, домашни всеки уикенд, състезания, сертификати… Нищо лежерно няма.
Satine, все едно говориш за моето дете. Съвет нямам, ще ходим и ние на психолог, просто детето никога не е имало влечение към академичните предмети. Дай му спорт и изкуства… Там се развихря. Уви колебах се и не се реших на лежерно училоще и сега се борим ежедневно. Честно казано яд ме е, че не избрах ДУ до обяд и после дейности по интереси, но тогава ме гонеха амбиции, а и нямахме добро ДУ в района…
Според мен опитай да подкрепяш детето, да ходи на каквото обича, аз лично опитвам да не се карам с него и колкото- толкова. Но учителите го натискат и не му е кеф…
Ще следя и аз за коментари, явно в академичните ЧУ хич не се кефят на блеещи деца.
Пипи, за какви състезания говориш? За Spelling Bee ли? Четат и пишат, да, имат много часове седмично, но питай го в главата какво му остава и после му направи една диктовка на новите думи да видиш как ги учат. Wink  Да не говорим, че Oxford Discovery е доста по-добра система от Friends and Family. И не, не става въпрос за детската градина. Както и да е, при мен разликата е осезаема. ✌🏻
Явно не може да се угоди на родителите, за мен ги натискат твърде много, за някои като вас е твърде малко… Лично според мен е достатъчно да обичат езика и повече да играят, а знанията от първите класове се наваксват точмо за три месеца в по-горен курс. Но повечето учители и родители са мега амбициозни и смятат, че е супер да се седи на чин по цял ден, после и вкъщи половин уикенд…

# 453
Да, ако не искаш да ги “натискат” изобщо, там е мястото. Ние именно затова се отказахме от там, заради огромните пропуски в знанията. Пожелавам ти тези пропуски да успеете да ги наваксате “за три месеца в горен курс”, защото ние едва наваксахме само пропуските по английски за едно лято … Simple Smile
П.П. Идеята ми беше да не търсиш проблем в детето за английския, а в начина на преподаването. Имам нагледен пример вкъщи.

# 454
Ако има родители на деца, които тази година са в ПУК и в първи клас в Питагор, бихте ли споделили с по колко най-малко точки са класирани деца за стипендии и дали и кога се дава на родителите информация за точките по този критерий: "Ученици с висок резултат от приемните изпити и тестове в ЧОУ „Питагор“ за новоприетите ученици - максимален брой точки 10. При резултат 65 % - 74% - 6 т., при 75% - 84% - 8 т., над 85% - 10 т."
Ако приемат дете в първи клас, то родителите знаят ли към момента на приема какъв е резултатът му от изпитите в проценти или получават единствено информация дали детето е прието.

Не ги казват изобщо. Нито след изпита, нито когато кандидатствате за държавно финансиране. Добра е схемата Simple Smile само те си ги знаят, класирането пак само те го знаят и така.

# 455
Здравейте, интересувам се от прием в 1ви клас в СС и в Питагор, но в по-стари теми видях да е дискутиран изпита за ПУК, а за този за 1ви клас не видях споделена информация. Има ли в темата родители на деца приети директно в 1ви клас и дали бихте споделили нещо повече за изпитите? След няколко обаждания в Питагор през септември и октомври, ми казаха, че не планират прием за 1ви клас за следващата учебна година. Тъй като има много родители в дискусията, които следите тези училища от години, бих искала да попитам дали това е очаквана промяна в стратегията на Питагор предвид промяната в ръководството му и дали мога да се надявам все пак да обявят места,  въпреки минималния шанс за прием? Благодаря предварително за информацията.

# 456
Здравейте, интересувам се от прием в 1ви клас в СС и в Питагор, но в по-стари теми видях да е дискутиран изпита за ПУК, а за този за 1ви клас не видях споделена информация. Има ли в темата родители на деца приети директно в 1ви клас и дали бихте споделили нещо повече за изпитите? След няколко обаждания в Питагор през септември и октомври, ми казаха, че не планират прием за 1ви клас за следващата учебна година. Тъй като има много родители в дискусията, които следите тези училища от години, бих искала да попитам дали това е очаквана промяна в стратегията на Питагор предвид промяната в ръководството му и дали мога да се надявам все пак да обявят места,  въпреки минималния шанс за прием? Благодаря предварително за информацията.

Здравейте. Моето дете беше прието в 1ви клас в СС. Това беше януари тази година, тогава споделих информация и конкретно за изпита. Ако имате въпроси, ще отговоря. Бяхме планирали и в Питагор да кандидатства, но изпитът там беше след като стана ясно, че е приет в СС и в крайна сметка не се яви на него.

# 457
За търсещите препоръки
- Жулиета Темникова, псохолог. Обследва за нарушения от нормите.
- Трендафилова, детски психиатър

Едно разсейване като описаните е отклонение. Дали е от скука, защото детето е твърде умно или защото има проблем в развитието си е за обследване от специалист.

# 458
  • София
Не ги казват изобщо. Нито след изпита, нито когато кандидатствате за държавно финансиране. Добра е схемата Simple Smile само те си ги знаят, класирането пак само те го знаят и така.
fictrix, много благодаря за споделеното, беше ми изключително полезно.

# 459
Здравейте, интересувам се от прием в 1ви клас в СС и в Питагор, но в по-стари теми видях да е дискутиран изпита за ПУК, а за този за 1ви клас не видях споделена информация. Има ли в темата родители на деца приети директно в 1ви клас и дали бихте споделили нещо повече за изпитите? След няколко обаждания в Питагор през септември и октомври, ми казаха, че не планират прием за 1ви клас за следващата учебна година. Тъй като има много родители в дискусията, които следите тези училища от години, бих искала да попитам дали това е очаквана промяна в стратегията на Питагор предвид промяната в ръководството му и дали мога да се надявам все пак да обявят места,  въпреки минималния шанс за прием? Благодаря предварително за информацията.
Моите деца влезнаха в 1 клас директно, но беше преди разширяването на училището. Доколкото знам, в момента, четирите паралелки ПУК почти на 100% продължават в 1 клас. Попълват се само местата на напусналите. Вероятно ще приемат няколко деца все пак. Трябва да следите страницата и да питате евентуално по телефона. Иначе знам, че на децата се дават тестове, които се дават и на децата в Питагор и с тях се сравнява нивото им спрямо децата в училището. Което означава, че влиза и забавна математика - не знам точно какво. Преди не изпитваха по английски, сега - не знам как е. Допълнително преминалите теста деца, имат един пробен ден в училището. Тогава се наблюдава цялостно детето.

# 460
Здравейте, интересувам се от прием в 1ви клас в СС и в Питагор, но в по-стари теми видях да е дискутиран изпита за ПУК, а за този за 1ви клас не видях споделена информация. Има ли в темата родители на деца приети директно в 1ви клас и дали бихте споделили нещо повече за изпитите? След няколко обаждания в Питагор през септември и октомври, ми казаха, че не планират прием за 1ви клас за следващата учебна година. Тъй като има много родители в дискусията, които следите тези училища от години, бих искала да попитам дали това е очаквана промяна в стратегията на Питагор предвид промяната в ръководството му и дали мога да се надявам все пак да обявят места,  въпреки минималния шанс за прием? Благодаря предварително за информацията.

Промяната не е свързана с новото ръководство, което е ново съвсем по принуда и нещастен случай.
Промяната е заради разширяването на училището и промяна на концепцията по отношение връзката Питагор-ПЧМГ. Започват да се приближават до практикуваното от години в СС. Където за 1 клас оставят за прием много малко бройки - от порядъка на 10.
Дали в Питагор ще има бройки за 1 клас биха могли да ви кажат само и единствено от самото училище.

И не сте права. Има много писано последните години също и за приема след ПУК. Просто трябва да си го намерите.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 18:47 от Fancy

# 461
Елфичка, точно пък Жужи не ми я хвали. Според нея голямото ми дете на 2.5 г. беше ХДВ и предричаше апокалиптични картини при достигане на училищна възраст. Нищо подобно нямаше, но така ни бешу филмирала, че даже и "работехме върху проблема".

# 462

От посещението в СС ми споделиха, че за 1-ви клас ще имат тест. Бяха доста обрани и много не споделиха, какво ще представлява, но не ми изглеждаше да бъде лесен. Дочух , че нещо като диктовка можело да има, което ме шокира. Все пак са деца постъпващи в 1-ви клас тепърва, а те търсят пишещи и смятащи деца. Критериите им са доста високи и в процеса на обучение, ако някое дете системно не се справя-отпада! Оценки като 3-ка и 4-ка не се толерират, работят с тези деца, но ако поддържат такъв бал, просто са длъжни да напуснат. Така училището поддържа висок общ бал и за състезания, външни оценявания и т.н. остават най-подготвените, съответно и училището става първенец. Просто има тежък подбор непрекъснато. Това мен ме разочарова.

# 463
  • София
Елфичка, точно пък Жужи не ми я хвали. Според нея голямото ми дете на 2.5 г. беше ХДВ и предричаше апокалиптични картини при достигане на училищна възраст. Нищо подобно нямаше, но така ни бешу филмирала, че даже и "работехме върху проблема".
При нас Жулиета Темникова свърши доста добра работа /наистина, не за голям проблем, а за нещо по-скоро едва доловимо/ и определено я препоръчвам. Дори ми се стори, че доста внимава с поставянето на диагнози.

# 464
Милена, за щастие или съжаление всички частни училища с приемен изпит са така. Просто някои ти го казват в прав текст, други не.

Друг е въпросът, че за да се учи едно дете на състезателни неща трябва да я има първо основата, базата от знания за възрастта и след това да надгражда с типове задачи за състезания. От тук идва и изпреварващото учене за влизане в тези училища.

Това, което е важно е дали обръщат внимание на децата, които не са родени научени или грижата е предимно за първенците, състезателите, и ако твоето дете не е такова ще го добутат до края на годината и ще ти кажат чао, ще обявят 2-3 бройки прием и ще си попълнят листът от първенци.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 10:49 от Елфичка

Общи условия

Активация на акаунт