Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 776
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
Предостатъчно са.

# 541
От НВОто зависи всичко, не от това колко е оперен нечий родител.

# 542
Ами АГ не са ми таргет, обяснимо. Но доста четох и за тях. В някои отношение 2-рата е по-добре от 1-та. А и ни е сравнително близо на нас с теб. Wink

Мецане, то и аз имам положителни отзиви за Златарски. Но знам какво точно се крие зад тези положителни отзиви.
Същото е и за ИА. Това училище е първи избор само за деца, които са оценили, че не могат да се класират или не биха били приети никаде другаде. Или това реално се е случило. Което не го прави лошо училище, като цяло. Но то е краен вариант за едни, и единствен за други, по обективни причини.

# 543
Абсолютно е така!

Колкото до това, че АГ не са ти таргет, ти си знаеш, разбира се, а и не се съмнявам, че знаеш по-добре от мен на този етап, когато си на топа на устата в седми клас 😂
Аз тук бих казал пак, че въпреки супер високото ниво по английски в 7 клас и вземането на С1 сертификат, това не е като С1 за възрастни и истински се научава език само в гимназията, защото преди това децата нямат такъв речник даже и на родния си език, просто са малки деца....
Без никакво подбуждане към излишни спорове, само исках да кажа, че не бих изключил английските гимназии като вариант въпреки детското С1 в седми клас.
Казвам детско изобщо не като омаловажаване... нивото като за 7 клас е супер високо. И все пак едно дете в 7 клас изобщо няма речника на възрастен. Истинско С1-С2 дава английска гимназия (е, и както много потребители тук твърдят, и курсове - но аз съм скептичен към курсове).
И последно, не Мувърс, ами Флаерс взехме с максимален резултат в трети клас😂😂 Мувърс го взехме във втори. Пак с 5 щита.
Разбира се, съгласен съм с теб, че няма общо с FCE... И все пак FCE за7 клас не като за възрастни. Толкоз от мен по въпроса

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 17:42 от Татко Мецан

# 544
  • софия
аз пък да си кажа честно, ако английския ще се учи в английска гимназия категорично бих ги изключила.
Ако ще се продължава в АК бих се съгласила пак да се учи английски, като разбра се не визирам за ценно точно научаването на езика.

# 545
Изобщо не са ми таргет АГ. Говорих с учителите на детето по английски. Това, което посъветваха е да поддържа езика и според натоварването в 8-9-10 клас да запише курсове на езикови нива на CAE и CPE. Казаха, че е достатъчно подготвена, като ниво, за да влезе направо в курсовете за тези нива за възрастни. Дали ще се яви на Кеймбридж е без значение.
Да си губи времето с английски до към 10-11 клас е без никакъв смисъл. Защото едва след това в държавните езикови би стигнала нивото, което има в момента.

Е, и моята дъщеря има на детските нива по 5 шилда. До КЕТ изпитите са елементарни. После става тегаво. Особено за децата, които не издържат на стрес.

И бих те посъветвала да погледнеш нивото на райтинг на C1 в ей този сайт: https://writeandimprove.com/workbooks#/wi-workbooks/bdc648bc-b76 … 98bc-161a95deff5e

Децата се подготвяха за райтинг в него. А той няма разделени сектори за деца и възрастни. Wink Т.е. темите за писане на есе, ревю и т.н изобщо не са съобразение да са детски. Като за възрастни са, за изпит на възрастни. Е, моята редовно изкарваше високо B2 и ниско C1.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 17:50 от Fancy

# 546
Изброените държавни гимназии са добри училища, но като се стигне до редене на желания, малко деца имат интереси във всички тях, за да ги подредят първо тях и после нещо друго. Обикновено интересите са или към 1-2 езика, или към математика/науки. Съответно първите желани училища стават много по-малко от осем.
За нас АГ също не бяха цел. Детско-недетско С1, след него може да се надгради с курсове. Разбира се не осъждам по никакъв начин, ако някое дете би искало да продължи в АГ. Испанският и френският също не са интересуваха моето дете и ето, че в челните места не остават чак толкова много училища.

едит: писали сме заедно с Фенси.

# 547
Фенси, Много ми е ценно каквото споделяш и изобщо не го оспорвам. Далеч сме от 7 клас и мога само да чета и да се уча. За което благодарности.

Ами то тогава какво остава, ако детето не иска да учи немски и не е изявен математик? Питам по принцип, а не визирам никое конкретно дете. Ми то направо няма опции, егати...

Доп. Дъждец, ами нали точно това казвам и аз...

# 548
Остават Испанската и АК, но ето, че всъщност не са много държавните опции.

# 549
  • София
E, естествено, че за никой не са избор всички изброени. И за моите деца не са били. Въпросът беше кои ДУ слагам преди частните.

# 550
  • София
Колко е оправдано да си скептичен, Мецане, след като толкова много деца само на форумни родители (колко още и навън има) имат най-високите нива по английски без да са били в АК или в 1-ва/2-ра АЕГ? Как става това, въпрос на късмет ли е..
Скрит текст:
Не си хваля принципно децата, ама да си в 99 TOEFL percentil си е  повече от супер  дори и за вечен техен критикар като мен Wink
За ИА не си съвсем права , Фенси, но няма да споря.  Имам поглед/инфо от различни деца (родителите им) там. Има  ги и описаните от теб, но има и други Wink. Пресен пример е форумско дете, сега 8 клас,  с наистина отлични резултати  на НВО, но избрало ИА. Просто хората имат различни доводи за един или друг избор.

Амели, в класовете на децата ми имаше ученици от СС,  ПЧМГ, Веда.. Никакъв проблем нямаха с адаптацията в държавно, родителите им също, при това в училище, което е несъмнено с кофти управа. Значи по логика още по-лесно ще им се получи в добре организирано такова като 164 ГПИЕ примерно. Simple Smile

Проблеми с преподавателите по езиците  има навсякъде в гимназиален  курс - и в ЧУ, и в ДУ. Когато назад в годините пишех, че има  въртене на едни същи учители конкретно с немски между частните и държавните , никой не вярваше тук, че е така. Частните умеели да ги привличат/задържат. Заплатите били уау...Дали? Но колелото продължава да си е същото и към днешна дата, от частното Веда в 91 НЕГ, от държавното 73-то в Ерих Кестнер ..

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 18:13 от пенсионирана русалка

# 551
Моят големият син няма С1 в 7 клас, но 5-6 год посещава допълнителни курсове по англ.език , в допълнение към ДУ. Не знам кое ниво приключи в 6 клас, но сега се яви на тест за определяне на ниво и директно записа В2 , въпреки двете години прекъсване. Но все пак през тези две години постоянно се гледат филми на англ.език без субтитри , играят се игри  и т.н. -езика го залива от всякъде и смята ,че до 11 клас няма да има проблем да вземе С1 .Той в училище учи други езици.
Иначе избор от ДГ има голям, ТУЕС на мен много ми харесва , но моят син не го влече.

# 552
E, естествено, че за никой не са избор всички изброени. И за моите деца не са били. Въпросът беше кои ДУ слагам преди частните.
Ами, точно това искам да кажа, че като се стигне до избор няма как да ги сложиш всичките осем преди частните, по простата причина, че за повечето деца ще са важни 1-2, макс 3 държавни гимназии.
Ако някое дете има интереси към математиката и не успее да влезе в СМГ и НПМГ, по никакъв начин не му е вважно, че АГ, НЕГ или Испанската са добри училища. Ще се запише в ПЧМГ много ясно, ако го приемат.

# 553
А какво ви е мнението за ТУЕС? Далече ми е още, но и него го държа на мерника. Имам колеги, завършили скоро там - доста свестни младежи.

# 554
ТУЕс е професионално. Вижте предметите, преценете. Иначе средата сигурно е ок.
И моето го определиха за с1 да ходи да учи в школа с три години прогимназия по английски и самостоятелно четене на книги, но въпреки това се похвали за научени неща в училище от учебника за А1.

Общи условия

Активация на акаунт