Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 769
  • 780
  •   1
Отговори
# 555
Ами това е съвсем нормално. Различните системи имат различно съдържание в учебниците си като структура, подредба, лексика и теми. Езикът дори и на CPA ниво не може да се твърди, че е окончателно и напълно научен. Няма такъв филм.
Но белите петна са пренебрежимо малко на ниво А1, че да се налага езикът да се започва от подготве в АГ. Все пак говорим за ефективно използване на учебното време, нали?

# 556
Недостатък си е, знам, но поне не е интензивно, съвсем да заспи.
Догодина ще са по-малко часовете. Аз предложих немски, но детето каза, че след 7 клас иска почивка. След което се записа на допълнителни занимания 7 дни в седмицата:).

# 557
  • София
E, естествено, че за никой не са избор всички изброени. И за моите деца не са били. Въпросът беше кои ДУ слагам преди частните.
Ами, точно това искам да кажа, че като се стигне до избор няма как да ги сложиш всичките осем преди частните, по простата причина, че за повечето деца ще са важни 1-2, макс 3 държавни гимназии.
Ако някое дете има интереси към математиката и не успее да влезе в СМГ и НПМГ, по никакъв начин не му е вважно, че АГ, НЕГ или Испанската са добри училища. Ще се запише в ПЧМГ много ясно, ако го приемат.
За ПЧМГ писах, че го слагам наравно с изброените държавни.
За другото, да го кажа така: Дъщеря ми искаше Испанската, но ако не й бе стигнал балът за там, щеше да предпочете двете английски пред която и да е друга ЧГ /без АК/, които в повечето случаи пак са АЕГ. Най-важното за мен е средата и именно това формира мнението ми.
Ако детето от твоя пример не го приемат и в ПЧМГ, какво ще прави - държавна АГ или ... частна АГ?

# 558
  • София
Немската гимназия, испанската, даже и френската, изобщо не са лоши училища. За научаване на език особено френската хич не става, но вижте класациите на матурите на излизане – сериозно си учат там.
Частни гимназии не знам много, та изобщо не виждам място и за спор. Държавните сигурно са и по-добре, но зависи от случая. Аз прецених, че нашият случай не е за държавно училище, големи класове и напъни при 9 пропуснати години. Т.е. това, че са добри тия училища ми е проблем, но не е като да няма добри, има си.
Даже и 35-то, моето училище 22-ро все още държи ниво, има и други.

# 559
  • софия
Скрит текст:
Колко е оправдано да си скептичен, Мецане, след като толкова много деца само на форумни родители (колко още и навън има) имат най-високите нива по английски без да са били в АК или в 1-ва/2-ра АЕГ? Как става това, въпрос на късмет ли е..
Скрит текст:
Не си хваля принципно децата, ама да си в 99 TOEFL percentil си е  повече от супер  дори и за вечен техен критикар като мен Wink
За ИА не си съвсем права , Фенси, но няма да споря.  Имам поглед/инфо от различни деца (родителите им) там. Има  ги и описаните от теб, но има и други Wink. Пресен пример е форумско дете, сега 8 клас,  с наистина отлични резултати  на НВО, но избрало ИА. Просто хората имат различни доводи за един или друг избор.
Амели, в класовете на децата ми имаше ученици от СС,  ПЧМГ, Веда.. Никакъв проблем нямаха с адаптацията в държавно, родителите им също, при това в училище, което е несъмнено с кофти управа. Значи по логика още по-лесно ще им се получи в добре организирано такова като 164 ГПИЕ примерно. Simple Smile

Скрит текст:
Проблеми с преподавателите по езиците  има навсякъде в гимназиален  курс - и в ЧУ, и в ДУ. Когато назад в годините пишех, че има  въртене на едни същи учители конкретно с немски между частните и държавните , никой не вярваше тук, че е така. Частните умеели да ги привличат/задържат. Заплатите били уау...Дали? Но колелото продължава да си е същото и към днешна дата, от частното Веда в 91 НЕГ, от държавното 73-то в Ерих Кестнер ..

Русалке, аз определено не казвам, че хората не могат да се адаптират. Чак толкова и аз не смятам за пагубни държавните училища
  : D

Скрит текст:
Фенси, а пък теб как те виждам като на хумористичен скеч във взаимоотнопения с училищна държавна администрация, направо не е истина. От сега си купувам пуканки и сядам на стола. Grinning
Може и да греша, защото моите деца не са били в ЧУ преди гимназията. Обаче наистина това, което видях после като разлика в администриране, разискване на проблеми, взаимоотношения и сие, дори не мога да си го представя в ДУ.
И понеже си мисля, че тези, чиито деца са в ЧУ са свикнали също на добро администриране, грижа и общуване си представям разочарование после.
Това ми е изходната точка. А че човек се напасва и преглъща разни неща, особено на фона на спестени пари е ясно, но аз не визирам това.

доп: познавам и разочаровани хора от администрация в чу де.

Аз наистина след организацията в колежа, не мога да си представя връщане към програмата, администрирането и отношението в държавните. Естесвен, че ако ми се налага, ще се адаптирам, но изобщо не става дума за това. Става дума за изненадата и "ядосването", "забелязването" наново на разни типични практики, поведения, отношения и т.н
Обещавам повече няма да пояснявам.

# 560
  • София
Опитвам се да се сетя колко пъти за общо близо 10-те години на децата ми в гимназия ми се е налагало да общувам с училищната администрация. Май 0 пъти. Joy На два пъти съм търсила комуникация с директора и двата пъти без проблем.

# 561
Мен до 8 клас все директорите ме търсеха за комуникация.

# 562
  • в страната на чудесата
Има ли статистика за инфилтрация та с recreational субстанции? Аз май мисля, че това има по-голямо значение от испанския или математиката.

# 563
  • В офиса
Аз така челно се фраснах с комуникацията с АК, не че съм го искала, общо 5-6 пъти да съм комуникирала с тях не по мое желание. 1. Детето ми да дойде до портала, даже не извън училището а до скапания портал, че да му дам почерпката за рождения му ден, за което звънях и висях на телефона 15-20 минути, че най-накрая да говоря с който трябва за великото "освобождаване" (говорим за деца с лични карти, които ходят до училище без да се държат за полата на мама); 2. Да им съобщя че детето ми е върнало ш*бания им учебник и да си оттеглят заплашителното писмо, че нямало да подновят договора - това ми отне 3 часа безуспешни опити за свързване (за мен изключително напрежение, защото бях с клиент, а на другия ден заминавахме извън София) Неуспешни, защото се оказа, че са изпратили такива мейли на половината училище, респ. защо да си вдигат телефоните, като са ги надробили такива. 3. Когато беше болно някаква да ми държи тон как можело да не се обадя. Когато детето е болно попитай как е, а не да ме питаш чела ли съм правилника и знаела ли съм какво означава. Накрая да благоволиш да ми направиш великия компромис да няма последствия, но само този път. 4. Или да ми се обаждат да ме "изпитват" какъв език е записало детето, защото се съмнявали в подписа ми. Детето, тогава на 15, смятам че може да взема решения само за втория език, който ще изучава. Та, това са ми контактите, за такива мерси, предпочитам държавното, дето никой не те търси за нищо, но пък ако ти поискаш контакт, имаш директен достъп и до учители, и до директор, а не през някакъв измислен "учебен отдел". Много стана, ама нямаше как ей така да прочета колко по-добра е комуникацията в АК сравнено с ДУ и да кимам с глава, като опита ми е съвсем различен.

# 564
  • софия
Очевидно положението е всеки с опита си.

# 565
  • София
Аз не съм имала проблем с комуникацията с АК, сега е втора година, но гледам да се съобразя с правилата им и всъщност това дори ме улеснява. С боледуването например - има мейл, на който пиша когато детето ще отсъства, след това сканирам и изпращам бележката след прегледа при лекар, а когато се върне на училище, детето носи и оригинала. В "Света София" нещо не научих за толкова години каква точно е процедурата и понякога сигурно им създавам хаос. Имахме и казус с невърнат учебник (бяхме всички извън страната до крайния срок на връщането му), но се разбрахме бързо по мейла. Така че имат някакви протоколи, с които по-голямата част от казусите се решават бързо и лесно, но разбира се, предвид че са доста голямо училище, вероятно куца специфичната комуникация по изключенията (както Тинки е писала за почерпката например).

# 566
Здравейте, а как е с отсъствията В АК? Толелират ли се, ако детето се занимава извънучебно със спорт и има лагери извън страната? Къде мога да намеря правилник да прочета?

# 567
Ако те изключат от АК, какви са ти възможностите?

# 568
  • София
Едно време имаше проблеми с отсъствие по семейни причини в АК и имаше случаи да не се уважат такива молби. Не знам дали има промяна.

# 569
  • София
Ако те изключат от АК, какви са ти възможностите?
Като при всяко изключване - търсиш алтернативно училище, частно или държавно. Със сигурност няма да е приятно.
Отсъствията като цяло никак не се толерират. Има някакъв таван, който сигурно в специфични случаи може да се предоговори, но всяко отсъствие означава предварително да бъдат уведомени всички учители, прави се план за наваксване, изобщо има тегав за децата процес, който още не сме изпитали лично, за да дам по-конкретна информация. Моето дете не иска и да чуе за отсъствие по семейни причини.

Общи условия

Активация на акаунт