За конспиративните теории

• 6 706
  • 154
  •   1
Отговори
# 30
.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 18:18 от Анонимен

# 31
Тук не става дума какво иска и какво дава системата. Става дума как безумни идеи и твърдения успяват да добият широка популярност.

# 32
Явно не съм ти разбрала темата, поправих се. Някакви други насоки за участващите в нея имаш ли? Да знаят преди да се хабят Joy

# 33
Така зададен, този точно въпрос е безмислен, макар да се вижда, че идеята му е да е реторичен.
Бих изразил и малко по-язвителното си мнение - манипулативен.
Примерно аз не съм вярващ - зададен към мен подобен въпрос е неуместен, неприложим.
Второ - въпроса съдържа понятийни дефиниции, които не са разбирани от всички (на които е зададен) по един и същ начин. Даже, без да обиждам никого, от повечето отговарящи не са разбирани изобщо.
Какво е "конспирация"? По морфологична дефиниция, думата конспирация е действие. "Конспиративни теории" е словосъчетание антином - съдържа в себе си непреодолимо вътрешно противоречие. Употребява се  в последно време доста често, поради една причина. Маса хора не правят разлика между смислово словосъчетание и звукосъчетание. Второто не е задължително да има смисъл. Нещо подобно на "пасивна агресия" Wink Все модерни изрази Simple Smile Simple Smile
Трето - с критичността, критичното мнение, нещата стоят като с хумора. Хумора може да бъде милион и един вида различни. Както безобиден, беззъб, плосък, пошъл, така и язвителен, ироничен, саркастичен и т. н. Почне ли да се ограничава хумора, да се твърди, че пошлия, или пък язвителния хумор не е хумор, то хумора изчезва.
С критичното мислене е същото. Почнат ли да се налагат (от позиция на силата) правила и ограничения, критичното мислене се изпарява.
Четвърто - Трудно дадена идея би добила популярност, ако в нея няма поне минимално количество достоверност, реални факти или истини. Макар самата дефиниция за истина да е субективна и относителна.
Интересното на теорията за популяризиране на идеи (пропаганда) е, че се е развила стремително през 19 и 20 век, и особено с прехвърлянето на огромната част на Гьобелсовото министерство на пропагандата - в Щатите. "Вярвате ли в конспиративни теории" е въпрос, директно изваден от наръчника на младия пропагандист (-ка) Wink
Та да се върна на темата. Ако е възможно, нека авторката уточни какво тя разбира под конспирация, какви примери в защита на разбирането си може да даде за осъществяването на подобни действия. И за целите на тези действия. Конспиративните имам предвид.
В противен случай ще си помисля, че това е поредната тема-повод за лепене на етикети и ad-hominem "аргументи".
Хайде, последно.
Мнения на специалисти v/s мнения на неспециалисти. Горе-долу от същото време на началото на бурното развитие на пропагандата датира и факта, че наука без финансиране вече не се прави. А както знаем, който плаща, той поръчва музиката. Толкова за мнението на специалистите.

# 34
Пропагандата не може да се самоиздържа ,все някой доплаща. Така се появява и отсрещна пропаганда, да оборва или изяснява.  Ако я оставят  една, имахме такава. Има право на избор ,като се предполага ,само предполага ,че някой мисли като почне да вярва.

# 35
Грешка. Вяра и мислене са два противоречащи си процеса.
Едни хора вярват, за да не им се налага да мислят. Защото най-често и не могат.
Други хора мислят, за да не им се налага да вярват. Щото си е излагация.

# 36
Тъй де ,надяват се за са повече последните.

# 37
По-лесно се вярва в елементарно сглобени неща като митове и легенди отколкото в сложни неща като физика, химия, геометрия, електротехника и подобни. Вградено ни е в чипа.

# 38
За химия, физика и прочее се искат и знания. Кой ще се занимава с глупости?

# 39
Само здрав разум трябва.

# 40
Кой ще се занимава с глупости?
...когато имиджът е по-важен. И последователите по сьоцалките

# 41
..когато имиджът е по-важен. И последователите по сьоцалките
Суеверието е измислено векове преди "социалките", просто така са ни вързани жиците.

# 42
Знаеш ли лафа за Гьобелс? Ако по неговото време е имало Фейсбук сега в Русия и Великобритания щяха да говорят на немски

# 43
И аз ако се бях омъжила за богаташ навремето, сега щях да съм изрусена и със силикон.

# 44
Знаеш ли лафа за Гьобелс? Ако по неговото време е имало Фейсбук сега в Русия и Великобритания щяха да говорят на немски
^^ А това, деца, е типичен пример как се заформя конспиративна теория. Вземате един случаен факт и го обявявате за аксиома, след което вземате друг факт и го закачате витруално за първия, преструвайки се че съществува някаква връзка между двете. 😁

Общи условия

Активация на акаунт