(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 580
  • 783
  •   1
Отговори
# 135
Страхотни ягоди, особено в този сезон Heartbeat При мен цъфтят, но без слънце нищо не става от плодчетата.
Днес взех една опаковка арпаджик от бял лук (и обелката му е бяла), беше намалена наполовина, пише че до ноември му е срока да се сади, тамън се вписвам. ММ протестира, че бил вече насадил сидерати и че напролет трябва да се вкопават и няма как да се сади нищо там. Е не виждам какъв проблем ще е да копае с малка ръчна мотичка около лучетата. Ще ги садя по края на лехата като рамка, искам предимно листа, от главите каквото стане Triumph

Спанакът някакъв твърд стана, чудя се дали е до сорт, защото го валя достатъчно дъжд, но листата са твърди като лапад и му трябва готвене. И преди съм вземала такъв целогодишен спанак семена и си беше мекичък, само да го попариш и е готов, мистерия. Изядоха го домашните любимци, само веднъж готвих с ориз и ориза се разпадна докато доуври спанака (¬_¬ )
Според ММ има и цвекло готово, но не знам как е разбрал че е готово, за главите става дума. Щеше да го вади, но тръгнахме по коледни пазари и не се стигна до това. Есента някъде го сади, бях забравила, нямам и представа колко време отнема докато порасне, аз не съм му голям ентусиаст, много маца Smile

# 136
Моя спанак стана много хубав.

# 137
Моят спанак никне. В началото го поливах. 😊 Дъжд валя в средата на юни, после в края на септември припръска колкото да слегне праха, сега от две седмици вали повечко (имаше дъждовни дни, после слънчеви, онзи ден в съседното село е валяло хубаво, дано и в нашето да е било така). Лещата беше започнала да покълва (това сях за сидерат, някои семенца се виждат на повърхността, вижда се, че е покълнала). Подсях магданоз, никне и той. Тревата, която сяхме и тя живна. Искат си влага растенията, това е.
ММ каза, че ще ми направи оранжерия следващата есен, че напролет ще довършваме ремонта по къщата. Правих се на градинарка лятото, сега се правих на мазачка. 😀

Очите ми останаха в снимките на Ваня и Светла, браво момичета! 👏

# 138
На мен ми прави впечатление разликата в твърдостта на листата на салатите в найлоновия тунел и извън него, които са от един разсад сяти. Външните са много тъмнозелени и твърди.. Спанак не сея, оставих доволна леха саморасъл лапад край оградата

# 139
  • Бургас
Преди много време обещах да покажа какво е дулашик
Тази година е много дребен.
Нека дамата от Бургас, на която обещах да ми пише.

# 140
  • София
Спам, моля за извинение! Но не ми се ходи в цветарската тема, да се депресирам колко съм небрежна към цветята си Simple Smile
Подариха ми цъфнал лилиум, с 4 стръка е, розов. Как да го зазимя и да го засадя в градината? Може би като прецъфни го засушавам и през март засаждам лукувиците? Няма етикет да видя точния сорт.

# 141
Поливаш го и се грижиш за него и след като прецъфти, докато съвсем пожълтеят и тръгнат да съхнат листата. Луковичните след прецъфтяването си започнат да хранят самата луковица.
Напролет след като няма опасност от слани отива в градината.

# 142
  • Между гори и планини
Моите голи охлюви не ми оставят лилиумите. Вече се предадох. Тази година имаше един пред цъфтеж и за една нощ оставиха гола пръчка.

# 143
  • София/Варна
Лилиума не се бои от студ, грудката му де (може и лукувица да се казва, не знам). Това са ми любимите цветя.
Миналата зима ми бяха подарили доста и ги садих януари, точно преди да стане -20 при нас. Поникнаха и цъфтяха.
Пак зимата си бях купила цъфнали в саксийка, държах ги на перваза на прозореца, докато бяха красотни, после ги метнах в гаража да си грозеят там, пролетта като се разтопи земята (ама вече си бяха много пожълтели ) ги преместих в градината. Поникнаха късно сравнено със садените зимата. 2-3 цъфнаха с мнооого ниски стъбла. Би трябвало догодина вече да са в ритъм и да са прелестни.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 27 ное 2022, 13:52 от Gerundiq

# 144
Хайде и аз с цветарски неволи. В петък си ходихме на село и забравих да прибера мушкатата и сакъзите.  Както и двата лимона. А не се очертава да отидем скоро.

# 145
Morskibriz, прогнозите не са на твоя страна.. Дори при нас цветята и тревите са леко попарени

# 146
Всички саксии са под стрехата. Директно слана няма да ги парне, но си е студено.

# 147
  • София/Варна
Вчера сутринта при нас беше -4 и сланата беше като сняг. Имах един лимон до стената на къщата, вчера вечерта го прибрах и си е жив и свеж.

# 148
  • София
Gerundiq, благодаря за споделените красотички Flowers Hibiscus
Ох, така да не обичам зимата, мръчкаво, студено, тъмно, депресиращо ...
Вчера и ние с детето ходихме до село, да спрем водата. Набрахме последните две шепи малини, замръзнали, готов плодов сладолед:)
Чесъна е покарал, около 10 см е вече, минзухари и кокичета също.

# 149
  • София
Герундия, хаха, закопа ме Simple Smile))
Бриз, дано оцелеят! Тази вечер беше доста меко времето.

Общи условия

Активация на акаунт