(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

  • 38 596
  • 783
  •   1
Отговори
# 165
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Преместих го с майка му в кокошарника. Извежда го под навес да яде, веднъж дневно му нося варено яйце, вътре се крие под нея на топло и сухо

# 166
  • Бургас
  • Мнения: 1 921
При нас едва последните дни застудя. Не бях ходила 2 седмици на село и вчера вече изчистих градината, но успях да набера купа узрели домати и две купи зелени, както и последните люти чушки. Изключително съм доволна, защото нямам оранжерия и оцеляха вън. Листата бяха като попарени, но плодовете намаха поражения.

# 167
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Аз съм сложила 2 касети зелени на тъмно и хладно. Вече са зачервени. Но няма да имат същият вкус като летните. В краен случай отварям буркани, нарязани на едро само със сол, поръсени със зехтин и лук и се залъгвам, че е салата.

# 168
  • Мнения: 1 757
Салата си е Доня и то сто пъти по вкусна от магазинските пресни домати.

# 169
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Един приятел ми обеща семена на тютюн, истински. Ще пробвам да гледам като борба с колорадски бръмбар. Вчера се ровихме да четем, законно ли е. Законно е, щом се гледа, но не се продава. Тази пролет пробвах с декоративен, но не стана, грешно съм сяла и гледала. Още януари, февруари ще сея у дома и двата вида. За следващата съм намислила да сея и слънчоглед, истински и декоративен, много подправки, да привличам пчели и отблъскват вредители. Само схеми в главата ми 😂

# 170
  • Мнения: 1 757
Доня, сподели мислите си за повече подправки, слънчоглед и тютюн. Стана ми интересно.  Аз това лято открих, че невена пази от колорадски бръмбър. На педя от патладжана имаше невен и  тагетис, колорадски имаше в картофите, но не и по патладжана.

# 171
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Тютюн е от едно семейство с картофи и домати. Има силен аромат, листа и цвят и привлича колорадски бръмбар. Гризва си го и е чао, защото е отровен. От листата после ще си правя отвари да пръскам други буболечки. Това за истински тютюн. Декоративния има същото действие, но е дребен, цъфти красиво, много ароматен и пак го нападат, хапват и са до там. Подправки мисля босилек, ние много го уважаваме, джоджен, който ми се загуби, мента, градински чай, розмарин...

# 172
  • Мнения: 1 757
Ментата ми се губи нещо, може би трябва да я преместя. Розмарина не мога да отгледам. Засаждах купен от саксийка, даден ми от съфорумка и пак не стана. Сега съм натопила във ваза да се окорени и на пролет е го нося на село.  Сетих се да проверя семената дали е останал сминдух. Много го харесвам.

# 173
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Аз тия дни, да не се заричам но трябва да направя списък с всички които искаха семена от домати. Да не мислят, че съм несериозна и съм забравила.

# 174
  • Мнения: 1 757
Аз пък бях забравила, че исках семена.Yum

# 175
  • Мнения: 1 147
Доня, очаквам семената ти, за да си посея през февруари от твоите доматки!

# 176
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Аз пък бях забравила, че исках семена.Yum
Аз помня. Ще направя списък и ще го сложа, да видя да не пропусна някой. Тия дни ще е.

# 177
  • Мнения: 7 856
Не съм Доня, но съм фен на разни подправки. За съжаление при мене повечето не оцеляват по разни причини.
Ето за какво се сещам освен стандартните копър, магданоз, джоджен.
Босилек - едногодишен, топлолюбив. Трябва разсад, който се прави от рано, защото в началото расте много бавно. Има различни видове, някои с различен аромат. Слънце и средно поливане.
Градинска чубрица - едногодишна, с разсад, аз не успявам да се справя с него. Много слънце.
Гръцки сминдух (Trigonella foenum-graecum) - всеизвестен у нас, семената ги знаем като чимен. Едногодишен, не съм гледала - и смлените листа, и семената са евтини и лесно достъпни.
Син сминдух (полски сминдух, гъбена трева) - Trigonella caerulea, едногодишен. Уникална подправка, ползват се целите стръкове заедно с цветовете и семената, които са много по-дребни и тъмни от чимена. Един път ес ях да докопам семена, но лятото беше много мокро и той се скапа и не успя да направи семена. Ако някой случайно го гледа, ще моля да ми прати семена.
Друго едногодишно, което се гледа във всяка градина, за което у нас не се знае, че е подправка - тагетис т. Ползват се изсушените листенца на цветовете. В Грузия е много популярна подправка под името имеретински шафран.
Продължавам с многодишни.
Балканска чубрица, многогодишна, пълно слънце, песъчлива почва и малко вода. Доста различен вкус от градинката. Аз си бера от природата.
Гръцки (бял) риган. За разлика от масово разпространения у нас риган с розово-лилави цветове, който е подходящ за чай, този е с бели цветове и е най-използват ата в Гърция подправка. По-топлолюбив. При мене се мъчи няколко години и загина.
Мащерка - има култивирани много разновидности с различни аромати. В кулинарията се използват предимно стъблата. Пълно слънце и малко вода.
Исоп - екзотика у нас, ползва се сходно на мащерка, чубрица, риган в различни смеси. Имах доста години, но загина.
Ето няколко доста масови у нас:
Тарос (естрагон), дивисил, калоферче.
Ако някой се интересува от някои от многогодишните подправки, до София има разсадник, който предлага доста многогодишни подправки в саксии, отгледани от тях и аклиматизирани. За да не ме накажат за реклама, мога на лични да дам координати.
Доня Дафина, нали ти изпратих джоджен? Не оживя ли? Не знам защо си решила, че не може да расте в градината. Моят не го нападат ненаситните охлюви, а например копърът изобщо не оцелява. Щом поникне, веднага е изяден.

# 178
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 128
Откъснатия го изсуших, разкошен е. Прекрасен! Другият си умря. Не знам защо. Хем седя във вода, но пристигна много нещастен. Преди имах в двора. Ядоха го гъсеници и въпреки това преди 3 години набрах и закачих да суша. Доста при това. И такава буря излезе, всичко излетя и се намокри и изгни. А нов не поникна. Ше пробвам с готов разсад, хич няма да си играя със семена. При нас продават разсад и на чубрица, по принцип слагам. Както и много целина. Мащерка бера около полята покрай нас. Розмарин ще стане, щом имам лавандула. Магданоз мисля да сложа в изрязани туби от вода, че да не радвам голите охлюви. Тегетрис искам да сложа, но го обожават. Въобще заради тия гадове, някои неща са в саксии, другото е храсти.

# 179
  • София
  • Мнения: 5 352
Недоволна, айде дай го тук този разсадник. Много хубаво си описала подправките,  аз познавам не повече от 1/3, това е срамота!

Общи условия

Активация на акаунт