(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 604
  • 783
  •   1
Отговори
# 180
Доня, ще ти изпратя пак пролетта, ще гледам по-добре да опаковам корените. Само ме подсети.
Разсадникът е Зелена пролет, преди Негован от лявата страна. Има сайт, мака трудно четим от телефон, има и фейсбук страница. Може да се купи на място, но в този сезон само след предварителна уговорка, или да се поръча по Еконт (става и по месинджер).
Лесно може да го намерите на картата (там има линк към сайта), както и във фейсбук. Не е редно да слагам линкове.

# 181
Аз гледам магданоз, копър, босилек, имах джоджен, но тази година изчезна. На чубрицата не мога да направя разсад от семенцата и купувам готов. Пък тази година се ядосах и посипах малко семена в градината и тя взе, че си порасна и настигна разсада. Та и догодина така ще процедирам. Ще ми се и още накакви, то може би ще са в сандъчета, че ми е малка градината

# 182
Недоволна, благодаря за информацията за подправките.
Имам калоферче, обожавам го.
Джоджен, нищо не го яде, размножава се ужасно.
Дивисил, градински чай, мента, маточина и риган бял и червен. Мащерката ми се позагуби, ригана също.  Ще видим на пролет какво е оцеляло. Искам розмарин и балканска чубрица да завъдя, но нещо не ми поникват семената.  Магданоза и копъра също бяха слаба работа тази година. Охльовите непрекъснато ги пасат наред с киселеца. Сея още целина, сминдух и босилек. Според обяснението на Недоволна сминдуха е гръцки (чимен).

Недоволна, разкажи за тагетиса. Коя част на цвета използват за подправка, какъв е вкуса? Цвета на ястията променя ли се като при шафрана?

# 183
  • София
Тагетис към всеки един зимен билков микс  по 1-2 цвята, за аромат и красота
Тагетис за лечение на женски полови органи по 3 цвята запарка,  може и със листата. Проверете си за по-точна рецепта. Приятелка се лекуваше.
Чакам препоръки как се ползва за подправка

Забравихте да споменете салвия и нещо, което ненавиждам - самардала Simple Smile

# 184
  • София
Аз от подправките имам маточина, джоджен, мента, девисил. Отделно сея босилек, копър и магданоз.
Майсторите ми зариха захваналата се мащерка, та ще поискам пак от приятелка. Сложила съм да се вкоренява при ягодите на найлона салвия.
Розмарина и ригана не ми се хващат. Ако има желаещи ще съм благодарна на каквито разсади и коренчета има възможност някой да изпрати.

# 185
Тагетис за лечение на женски полови органи по 3 цвята запарка.....
Забравихте да споменете салвия и нещо, което ненавиждам - самардала Simple Smile
Тагетис съм пила, но нямам спомен как и по колко.
Салвия = градински чай. Споменала съм го. Самардала като подправка мразя.
Всъщност забравила съм хряна. Изпорзвам го само за туршия. Той ми е и новичък от тази пролет.
Нека оцелеят и напролет ще ти дам Айла.

# 186
  • Между гори и планини
Оф, хряна ми е като плевел. Беше в средата голям , преди да стане градина. Преди да изорем, уж вадих, обаче сме му нскълцали корените и се поразмножил. Обещала съм на Айла, нарочно го оставих сега, да виждам къде е. Расте в пипера о му прави сянка с големитлиста. Лятото земната бълха го направи на дантела, заедно с щира. Но не нападна друго. Може да настържа с оцет за някои супи.

# 187
  • под тепетата
Интересно ми е да ви чета, момичета. Поклон за труда ви!Освен споменатите подправки, в градината на вилата имаме и мурсалски чай.

# 188
Спомням си, че някой назад беше купил бял арпаджик и го сади сега. Знае ли какъв сорт е и от къде е внесен? Аз също купих от кварталния плод-зеленчук, но продавача не знаеше нищо за него. Само, че е холандско семе. Днес се рових но открих само един сорт, на които пишеше, че се сади април. Бил лук на дългия ден т.е. топлолюбив, но не пишеше от къде е внос семето.

# 189
Как се отглежда хрян? Част от корена ли се сади? Май така видях в Бриколаж да го продават и джинджифила също.
В нашата градина е само това в момента
Зеле и алабаш гигант.

Марулките на тати.По края и лук си е сложил

Това ни е реколтата камби за тази година 🤭😆

Направих ги на царска туршия преди малко.Така ме е яд,че не поникна нищо от карфиола.Отивам на плод и зеленчука 7 лв две средни главички🙄☹.Много ми се стори 😄😄.
Семената пащърнак бяха 60 стотинки от Кауфланд, но доста големи станаха.Аз не очаквах,че изобщо ще стане нещо,а то гиганти

Нар от преди месец

# 190
Аз гледам магданоз, копър, босилек, имах джоджен, но тази година изчезна. На чубрицата не мога да направя разсад от семенцата и купувам готов. Пък тази година се ядосах и посипах малко семена в градината и тя взе, че си порасна и настигна разсада. Та и догодина така ще процедирам. Ще ми се и още накакви, то може би ще са в сандъчета, че ми е малка градината
При мен също трудно никне чубрицата. Установих, че не трябва да се слага земя върху семената, когато се насеят. Само ги поръсвам и поливам. Така нямам проблеми. Обяснението ми е, че семенцата са много малки и като ги полея те малко влизат в земята и им е добре. Като сложа земя им идва в повече и не могат да поникнат.

# 191
  • Между гори и планини
Ох, нар! Обичам го! Но при мен ще замръзне.
Хрян корен се слага в туршии и кисело зеле, да не омекват. Или се стърже и с оцет на супи. Сгрява. От семената му май се правеше горчица. Кокошките ми обичат листата му.

# 192
От семената на синапа се прави горчица.

# 193
  • Стара Загора
Хряна е чудесен и на паста https://pep-4o.blogspot.com/2011/10/blog-post_26.html

# 194
  • Между гори и планини
Миналата година мъжът ми счупи лопата докато вади хрян. Коренът му отива към Австралия.

Общи условия

Активация на акаунт