(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 629
  • 783
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Кивито (обикновеното) няма проблем със зимите, аз съм в централна северна България и расте без проблем, естествено в места като Кнежа и Севлиево не знам дали ще вирее. Проблем обаче могат да са късните пролетни студове, ако е тръгнало да покарва, а също и ранните есенни, защото плодовете се берат октомври-ноември.
Благодаря за информацията!
Може ли някой конкретен сорт за Софийското поле да препоръчаш?

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 18:58 от Aila

# 226
Опитът ми с киви е само от магазина, беля и ям Smile Но жълтото е много по-вкусно от зеленото. Ако садя някой ден, бих избрала жълто.

# 227
Ами най-хубаво е хейуърд (нормално, мъхесто, едро киви, като това от магазина). Препоръчвам разсадника палми.бг, понякога от разсадниците им объркват сортовете и половете. Трябва да се купи и мъжкия опрашител, който е посочен за сорта, за да не се разминават в цъфтежа.

Всъщност аз ги почнах от семена за проба дали ще виреят при мен, с идеята после да купя готови и да ги сменя. Други така и не купих, а моите почнаха да си плододават. За всеки случай мисля, че ако не пада редовно под минус 20, няма да е проблем, включително и в софийско.

Жълтото мисля, че е по-кекаво на студ обаче. Аз не го и харесвам, защото за мен е блудкаво.

# 228
Да и аз мисля да поръчам от Палм центъра или да отида на място там.Имат и страница във фейсбук и всички мнения от клиенти са положителни и затова се спрях  на тях, а са ми близо.Иначе е друг сайт това пише за Бруно и Хейуърд
Затова съм се ориентирала към тези женски.

# 229
Ами според написаното, трябва да се купят и две мъжки, а не едно...

# 230
  • София
Жълтото киви - https://palmi.bg/product/1404/sladko-kivi.html
Също го дават до -18 ,както Хейуърд и двете женски се опрашват от едно и също мъжко Томури.
Сега ще помедитирам малко и като се познавам ще поръчам набързо

# 231
Ами според написаното, трябва да се купят и две мъжки, а не едно...

Да, ако написаното е вярно ми трябват и две различни мъжки. Затова реших да изчакам пролетта и да разпитам и тези в разсадника.Ако не са запознати ще взема само Томури и  Хейуърд в палм центъра няма Бруно.
Бруно предлагаше един човек във фейсбук по 9-10 лв. След като не ми отговори за сорта на мъжкото се отказах да ги взимам от него.

# 232
Понеже не всички живеят при градините си, трябва да се има предвид, че на кивито му трябва страшно много вода. Лятото го поливам всеки ден, дори и по два пъти. Ако може да се полива само един-два пъти на седмица, не знам дали ще се получи нещо.

Добре е да се засади в богата хумусна почва, не обича варовик, далеч от изхвърлени строителни материали. Ако водата е твърда, ще трябва да му се добавя зелен камък.

# 233
Бонети, благодаря за изчерпателната информация за кивито. Сега ми се изясни защо нашите умряха миналото лято. Водата им е било малко. Ние сме събото-неделни градинари. ММ ги беше купил от фейсбук група от човек в Благоевград. Много хубави растения бяха. Преживяха зимата и се гътнаха насред лято.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 21:38 от morskibriz

# 234
  • София
Аз изчетох доста страници от форума за кивита от палма. бг. Освен много поливане и прилично торене, трябва да се защитят и от котки. Нещо ги привличало и ги вадели или ядяли и деряли. Същото така някои се цепят от студа, риска когато ранната пролет е много топло и тръгнат соковете, както и при розите и после удари кучи студ.
За съжаление още не съм стигнала и не откривам информация, кога е по-подходящо да се садят. Дали сега, както овошките, за да имат време да се вкоренят или ранната пролет. Сърбят ме ръцета да ги поръчам, но ако е по-добре ще изчакам за пролетта.

# 235
Ами имам котка, не ги е уморила. Само дращи с нокти по стеблото, както прави със всяко друго дърво, кората му обаче е по-нежна и лесно се надира, затова ги обвих в най-долната част. Иначе проявява силен интерес към корените, като извадихме две от мъжките после три дена рови да си вади коренчета.
Според мен е по-добре пролетта да се насадят, после и без това трябва да се наливат много независимо кога са садени.

# 236
Вече не ли късно и за дръвчета и рози декември месец е.
Айла, изчакай само 4 месеца са не е много ей така ще литнат, без да се усети човек ще дойде време и за новия разсад.

# 237

Един арабски плод, също от семка, оказа се много лесен. На арабски се казва аща, което значи сметана:

Custard apple https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sugar-apple

# 238
  • София
bonetti, много интересесна тази захарна ябълка, къде я отглеждаш? Целият плод се яде, или само вътрешността?
Morkovelka, не е късно за дръвчета. Оптимално е през ноември, но тъй като есента беше топла, листопадът се забави, а дръвчетата се вадят и съответно пренасят и садят след пълен листопад, тогава са влязли в пълен покой. Моите поръчани пристигнаха вчера, утре ще ги засадя.
От миналата година, не се развиха праскова, кайсия и три липи. Напролет се разлистиха, но не тръгнаха. Вероятно влагата при юнските валежи им дойде много. А липите обичат много влага, но ми ги бяха изпратили на гол корен, много брутално срязан и без никакви странични малки.

# 239
Здравейте съмишленици...аз изпаднах в период на липса на мерак да влизам в бг-мамата и затова ме няма.
Но няма как да не кажа, че по-миналата неделя по къс ръкав цял ден в двора закрих един успешен летен сезон, а междувременно почнах зимния. Около 10.ноември изядохме последните домати, тиквички, патладжани...Междувременно сложих салатките, спанака, лук за зелено, малко магданоз, копър, морков - всичко това под найлон в оранжерията...
И при нас става киви, асмата ни е на около 20 г. Тази есен набрахме богата реколта. Женските са качени като асма, а мъжкото е насред двора като храст. Навремето Овощарския институт правеха разсад, сега не знам...
Пак ще се обадя Simple Smile само да почета малко назад...
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт