(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 632
  • 783
  •   1
Отговори
# 240
Ооо, може дръвчета, да кажа на сестра ми да купи тогава един лешник, че този от пролетта не се хвана.
Аз си мислих, че вече не може на места има сняг вече, а прогнозите са за студ и мраз.

Ако сложа в саксия магданоз и копър сега ще стане ли нещо според вас ?

# 241
Ще станат подправки, ако прибереш саксията на топло и светло. Ако я оставиш на вън може и нищо да не излезе напролет. Зависи от водата която ще се изсипе в нея и от студовете. Ако насееш сега копър и магданоз директно в двора, рано на пролет ще имаш пресни подправки

# 242
  • София
Morkovelka, в студ и замръзнала земя все пак не е добре да се садят дървета. Но в следващите 6-7 дни дават положителни температури, дневни до около 7-8 градуса, така че ще е идеално за дръвчета!
Винаги има риск от неприхващане, но с есенно засаждане е в пъти по-малък.
Nothinger, супер, аптека!

# 243
bonetti, много интересесна тази захарна ябълка, къде я отглеждаш? Целият плод се яде, или само вътрешността?

Яде се само вътрешността. Много лесно се отглежда, въпреки, че е от семка, започва да плододава още на втора-трета година, връзва лесно и в саксия; зимата вътре, лятото навън. Аз това съм го виждал само в Ливан и Египет, където е един от най-популярните плодове през есента. В Европа на някои места има черимоя, но тя е друг вид плод от същото семейство.

# 244
За кивито пише, че започва да плододава след 3-та година.
Виждам, че някои сайтове пишат, че разсадът им е двугодишен това означава ли, че на следващата година ще даде плод🙃

# 245
Вие, лоши хора такива, сега искам киви Grinning Последните лета при мен са много слънчеви и сухи. Ако поливам редовно, дали ще вирее на целодневен пек и южно изложение?

# 246
  • София
Вие, лоши хора такива, сега искам киви Grinning Последните лета при мен са много слънчеви и сухи. Ако поливам редовно, дали ще вирее на целодневен пек и южно изложение?
Според това ,което прочетох - да. Обича слънце, а ако го поливаш редовно и ториш, трябва да се чувства страхотно. Имай предвид обаче, че то си е лиана и му трябва конструкция, подобна на асмите.

# 247
Съседите на село имат няколко растения киви. Качили са ги на асмалъка и са махнали лозите. Целия асмолък е покрит с лианите. Доста по гъсто и зашумено е от лозите. т.е. за сянка е идеално.

# 248
Лиана е, но не се захваща с мустачки като гроздето, а се увива. Не бива да се оставя да се увие около нещо твърдо (тел), като се качва на асмата да се сложи някаква временна връзка и после да се махне. И като цяло изискванията му са обратни на лозите - много вода, никакъв вятър, без варовити почви, не се пръска. Приличат си че се гледат на асмалък и се реже, края на януари, началото на февруари, колкото по-рано по-добре. Ако има котка е добре да му се сложи нещо най-долу само, защото кората му е много нежна, нашата го беше надрала жестоко. 

# 249
Toва за вятъра и варовика ми е странно, защото край Варна кивита да искаш, а вятърът е наш патент и наоколо е варовик, даже след Аспарухов мост няма толкова чернозем, колкото пясък..

# 250
Намерих си семка в райска ябълка ( за 1ви път виждам), смятам да я засадя. Дали ще се получи?

# 251
Може би във варна летните температури не са толкова високи като във вътрешността. По миналото лято беше много горещо, аз живея на върха на един ветровит баир и с един постоянен топъл ветрец шумата му изгоря още през август, следващата пролет цъфтя доста вяло. В жегите като го полея вечер до другата вечер шумата му клюмва. Някои дори препоръчват да се слага засенчваща мрежа.

# 252
Доайенът на кивито у нас е Петко Личев. Лозето му, накъде между Варненския свободен университет и Златните беше оазис на кивитата - градина, пълна  всякакви сортове. От него е тази книжка:
https://aihama16.com/stopanstvo/16409-aktinidiya-kivi-rastenie-na-zdraveto.html
От нея се каня да се уча как се реже, но още не съм. Резитбата е някъде февруари, задължително преди да тръгнат соковете. Лятото се махат лакомците.
Не мисля, че почвата е голям проблем. Важно е често и обилно поливане, защото корените му са плитки. В жегите листата се омърлушват, да, но никога досега нашето не е съхнело, а е насред пловдивските жеги Wink.
Има опасност от измръзване, но то пък зимите вече не са особено опасни.
Обича животинска тор - слагаме на купчинка около стъблото и с водата тя се поема от растението.
Ако завръзите са много, трябва да се премахнат някои, за да стане по-едро.
Важното е, че не иска никаква растителна защита!!!
Слагайте смело!

# 253
Важното е, че не иска никаква растителна защита!!!

Тези растения най-ги обичам. Имаме много вредители, не че ползвам нещу против тях. Сигурно затова се събират всички в моя двор Grinning

# 254
  • Между гори и планини
Аз да пожелая тук на нашето момче, най- младият градинар в групата, Ники, честит рожден ден! Да е жив и здрав, да има винаги здрава и богата реколта!

Общи условия

Активация на акаунт