(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 615
  • 783
  •   1
Отговори
# 195
Morkovelka в кой регион сте? Много ме съблазнява нара.

# 196
Прекрасно поддържате градините и темата, колеги. Наслада за сетивата, не можах да се въздържа след снимката с пиленцето.
Минавам само да споделя впечатление, че скабиозата привлича пеперуди и пчели, многогодишна е, и вирее лесно.
Не вярвам да има лесно оръжие срещу колорадските бръмбари, но няколко корена тютюн са прекрасен акцент в градината. И той цъфти красиво.

# 197
  • София
Докато днес ползвах от домашният червен пипер си спомних, че тук в темата някой показва друг леко нагърчен пипер за сушене. Дали има как да се сдобия със семена от него или да кажете как се казва и да потърся отнякъде?

# 198
Най-ароматния и вкусен червен пипер беше от сорт Гороглед.Чушките изсъхват по-бързо от други, нанизани по същото време.Стават тъмночервени, а пълнени сушени са много вкусни.Дребните чушки сушим нарязани и после смиламе.Засъжаление тази година бяхме по болници с майка ми и разсада  не поникна.Има малко останало семе, ще видим догодина.

# 199
Докато днес ползвах от домашният червен пипер си спомних, че тук в темата някой показва друг леко нагърчен пипер за сушене. Дали има как да се сдобия със семена от него или да кажете как се казва и да потърся отнякъде?
Аз показвах, селски сладък пипер, който от години купувам от Радомир и суша.
Но тази година всички сухи чушки, които ползвах до сега за готвене (натрошени) вътре в различни части от чушките имаше различни цветове плесен. Над половината от всяка чушка изхвърлих.
Не съм забравила обещанието си за семе от него, но надали някой иска заразено семе...
Ако случайно попадна на напълно здрава чушка, ще отделя всички семена и са на ваше разположение. Само не е ясно дали ще има такива и дали за бъдни вечер ще има пълнени сухи чушки... Май за застраховка ще трябва да купя от промишлено сушените.

# 200
  • София

Аз имам семена на Гороглед и мога да ти дам. В София съм, лесно можем да се организираме.
Момичета, във FB Тревясалата ферма предлага различни семена от стари сортове зеленчуци, които са директни - някой има ли опит с тях? Мисля да пробвам и да купя някои семенца, пък да видим какво ще излезе.

# 201
Morkovelka в кой регион сте? Много ме съблазнява нара.
Пловдивско.
Ако някой иска мога да му изпратя пръчки само ми кажете колко дълги трябва да бъдат и съвет в какво да ги сложа.
Само да кажа, че нашия нар бил от киселите, но имало и сладки и тази есен баща ми сложи пръчки и за сладки дано се хванат.

# 202
  • Между гори и планини
Само с пръчки ли се хваща? Коренче нещо?
При нас в балкана вероятно няма шанс на открито. Дали да не пробвам в саксия? Обожавам нар, красив цвят, вкусни плодове. С детето ядем постоянно. Пък е скъп.

# 203
Моя пипер тази година роди много,но малки чушки...чудех се какво да ги правя и реших да ги изсуша.Смлях ги и съм очарована от аромата.

# 204
Аз смутено да попитам защо се тревожите за измръзване на нара? Съседката има и нейният цъфти много късно, няма никаква опасност за измръзвнае на цвета. За мен е като цяло декоративно растение, вкусът му не ме привлича.

# 205
При мен измръзна цялото нарово  дръвче.После излязоха издънки и сега е като храст.Нямам идея как да го отглеждам.Да изрежа и да оставя най-едрия израстък,или да го оставя така..дайте идеи!

# 206
Морковче, би трябвало нара да е изваден с корен иначе няма да се хване. Ако имат корени и няма какво да ги правиш може да ми изпратиш една фиданка.

# 207
Той нашия единия се е превърнал в дърво и мисля че с корен няма да мога да изпратя, но ще ги огледам де.
Пролетта взех една роза от Бриколаж и я сложихме близо до нара, баща ми тогава отряза една пръчка от нара и я заби, за да придържа едно шише.След известно време забелязах, че и нара се е прихванал и го измъкнахме.Аз затова пиша за пръчки.
Ще ги  огледам, ако може да се извади с корен ще ви изпратя с корен.

# 208
Само с пръчки ли се хваща? Коренче нещо?
При нас в балкана вероятно няма шанс на открито. Дали да не пробвам в саксия?

Аз гледам нар в саксия, тази година за пръв път върза два нара, мисля че размерът е доста добър като за саксия, освен това е и от семка от плод от магазина. При поливане го торя с някакъв разтворим тор. Лятото трябва да е цял ден на слънце, зимата може и в пълен мрак, стига да е хладно и над нулата.

Скрит текст:

# 209
bonetti, благодаря за информацията. Не бях се сетила, че може да стане дърво и да ражда от семка от магазина. Ще сложа в саксийка веднага щом купя отново нар.
Знаете ли, че   отвара от корите на нар помага при разстроиство. Така, че сушете си корички.
Накой да е засичал Биб? Губи им се доста дълго.

Общи условия

Активация на акаунт