(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 113
  • 783
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Семена и сортове ясно, има.
Кажете с какво ще обезпаразитяваме оранжериите.

# 721
Морски бриз, нямаш ли чеснова муха? При мене есенно садене на чесън е работа нахалост - чесновата муха ги напада. Тя вилнее много рано и като посадя чесън през април, той няма проблеми.
Явно на юг не е зима като в София. При студа на вън изобщо не ми се мисли за градина.
За доматите от собствени семена - разпад и променени домати се получават, ако сортът не е стабилен. Черните и зелените ми домати сея от мои семена от доста години  и не съм забелязала разлика. При моите идиотски условия е изключително трудно да намеря сорт, който хем да ми допада на вкус, хем да оживее и успее да ражда прилично в субполярния климат. Няма как сорт, създаден за топлата част на страната, който да се чувства прилично на нощни температури от 10 градуса и в летните жеги. За 100% влажност рано сутрин да не говоря. В повечето дни до обяд всичко в градината е мокро от роса.
Криво-ляво се справям с болестите без тежка химия.
Може да пробваш с триходерма - пръскаш и стените и почвата. Гъба, която похапва с вредните гъби.
https://www.sortovisemena.bg/4180-bio-hel
Става и с една бактерия - сенная плочка (bacillus subtilis), но нещо не го намирам.
Не трябва да се прилагат едновременно гъбата и бактерията, защото може да си навредят една на друга.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 17:58 от Недоволна

# 722
Моят киселец го нападат зелевите пеперуди. Редовно го почиствам.

# 723
Когато приключим с доматите, веднага махаме фолиото на оранжериите - това  с цел земята да се пече, проветрява и замръзва, според както реши природата. Слагаме пак фолиото в края на март или началото на април. Изобщо не провеждам мероприятия по обеззаразяване.

# 724
  • София
Може да пробваш с триходерма - пръскаш и стените и почвата. Гъба, която похапва с вредните гъби.
https://www.sortovisemena.bg/4180-bio-hel
Става и с една бактерия - сенная плочка (bacillus subtilis), но нещо не го намирам.
Не трябва да се прилагат едновременно гъбата и бактерията, защото може да си навредят една на друга.
И втората твар я продават в сортовисемена
https://www.sortovisemena.bg/serenada-aso-50ml
Имало я било и в пробиотик за хора Simple Smile Bio Kult
Обаче и двете не са срещу мана по домати и краставиици Sad

# 725
Определено са! Просто са регистрирани официално само за някои заболявания.

Много за четене:

https://hobbykafe.com/forum/viewtopic.php?f=57&t=9079&sid=95026b … e438bbd55973aebc1

# 726
  • София
Недоволна, 267 страници! Недоволна съм Simple Smile
Ти ползваш ли триходерма? Купуваш ли, отглеждаш ли?

# 727
Не отглеждам, не се справих... Няколко пъти съм ползвала. Успявам да държа в прилично състояние доматите с превантивно пръскане с кисело мляко, сода и йод. Само 2-3 пъти в сезона, когато има много голям риск да се развилнее фитофтората, вместо йод слагам много малко син камък. Но нямам оранжерия, където да си зимуват необезпокоявани спорите на гадните гъби.

# 728
Аз ползвам Био Хийл и съм доволна.  Най-голямото постижение е, че върнах нормалния вид и плодородието на участък, който 15г е бил оранжерия като 10г нищо не е сято и поливано в нея и почвата беше пепел

# 729
  • Бургас
Ние като оберем зеленчуците /домати + краставици/ ръсим земята с хидратна вар, есенния тор и тогава обръщам с лопатата/ вилата на едри буци. Понеже в оранжерията времето между различните насаждения е много малко, пръскаме с някакъв разтвор на син камък и вар.

# 730
  • Варна
Искам пак да попитам за кейла. Търсих назад, но нещо не открих отговор. Чета, че може да се сади директно 2-4 седмици преди последните слани или ако е на разсад 5-7 седмици преди последните слани. Някой от двата подхода по-добър ли е или няма значение? Въпреки че доколкото ви познавам, сега ще ми кажете че и двата са грешни и има трети Grinning

# 731
Това съм си записала за зелеви, но още не съм сяла кейл, за да потвърдя:

Кейл, зеле, броколи могат да се засадят директно в градината, ако сезонът е достатъчно дълъг. Общо взето може би е най-добре да се започне на закрито 4-6 седмици преди засаждането в градината. Температурата на покълване е 20 градуса. След покълване, сложете разсадите на по-хладно, но не под 14 градуса. Засадете на дълбочина 1 см. При пресаждане ги засадете малко по-дълбоко. Преместете в градината, когато няма риск от слани. Не оставяйте разсадите да изсъхнат.

Как да определим след коя дата няма риск от слани и в същото време да не закъснеем? Месец и половина е доста дълъг срок за прогнози.

# 732
  • София/Варна
Аз гледах кейл тази година и го гледах с разсад. Не помня колко по-рано го сях, сее се и се сади като зеле. Но истината е, че го пробвах лятото и ми се стори много жилав, твърди се, че след сланите става по крехък, но така и не съм го пробвала сега. На чипс стана невероятен и лятото.
Много красиво растение и лятото, когато малко се забелязва, защото има много растения. Но есента и зимата е невероятно. Есента като останат само клечки и покафенели растения, той вече е голям и мноооого красив. Като навали сняг е като малки снежни купчинки със зелена основа Simple Smile
Ще се гледа пак.

# 733
  • Варна
Как да определим след коя дата няма риск от слани и в същото време да не закъснеем? Месец и половина е доста дълъг срок за прогнози.
Аз гледам това, но не знам колко е актуално
Скрит текст:
Аз за броколи съм си записала, че се прави на разсад първо сега началото на февруари и се сади началото на март (изчислено за Варна де). Gerundiq, коога го прехвърли в градина? Лошото е, че аз нямам друга температура освен 22 градуса вкъщи и навън колкото си е. Не виждам как бих докарала 14 градуса някъде. Освен като направим гаража, ама не е готов още, а и не зная дали ще има прозорец.

# 734
  • София/Варна
Аз гледам това, но не знам колко е актуално
Скрит текст:
Аз за броколи съм си записала, че се прави на разсад първо сега началото на февруари и се сади началото на март (изчислено за Варна де). Gerundiq, коога го прехвърли в градина? Лошото е, че аз нямам друга температура освен 22 градуса вкъщи и навън колкото си е. Не виждам как бих докарала 14 градуса някъде. Освен като направим гаража, ама не е готов още, а и не зная дали ще има прозорец.
Разсада се движи през цялото време с разсада на домата, така че е седял на топло, после е каляван и е боцнат навън след 10 май, но не помня точно кога.

Общи условия

Активация на акаунт