КОЛЕДА 2022/2023

  • 101 623
  • 981
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
  • Мнения: 1 597
Аз не помня какъв беше сиропа,  но откакто я правя по рецептата на Марчева - моята коледна баклава нямам никакъв провал или накъдряне на баклавата
Ще помоля за рецептата.

# 511
  • Мнения: 9 050
Истината е, че няма голямо значение как ще я залееш. Няма да се получи само, ако  залееш студена баклава със студен сироп.
По принцип правилото е едното да е студено, а другото топло, като няма значение кое какво е. Но в Турция съм виждала да заливат гореща баклава с врял сироп върху печката, т.е. докато всички това допълнително се загрява. И пак става.

# 512
  • Мнения: 3 465
Рецепти и клипчета на турска баклава съм гледала/и така я правя/гореща баклава, горещ сироп.

# 513
  • Sofia
  • Мнения: 1 597
Леля ми преди време правеше някакви чешки сладки с орехи , масло, карамфил и канела. Подходящи са за коледни. Имам рецептата, но тя ги правеше в различни метални плитки формички и после поръсваше пудра захар отгоре. Много са вкусни и ронливи, при желание мога да публикувам рецептата, но не мога да намеря подходящи формички. Ще помоля за помощ. Решила съм тази Коледа да ги направя.

# 514
  • Русе
  • Мнения: 861
Тези, които съм си заплюла, не са напукани. Който ги е правил ,може ли да ми каже дали са трайни като меденките или минищолените например?  За тези на Ирина става въпрос. Пише, че са меки, което свързвам с малка трайност.
https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/
Много са хубави и издържат 2-3 седмици.
Аз съхранявям в метални кутии и в големи пластмасови добре затварящи се.

# 515
  • под тепетата
  • Мнения: 11 335
Благодаря ви за отговорите! Днес явно не им е писано, макар че маслото е със стайна температура вече. Кантарчето ми отказа да работи - утре ще му купя нова батерия и се захващам.
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, аз ще направя канелените на Мики с печат. Не съм ги пробвала, но утре се надявам да се отчета.

# 516
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
Днес стартирахме коледно сладкоправене с меденки. От тук-нататък ни чакат още доста сладки. Със сигурност ще има напукани какаови сладки, капучинови звезди, ментови елхички, масленки с мас. Харесала съм си от Пинтерест едни снежни топки с орехи и шоколадови капки, както и датски маслени сладки.

Розовото всъщност трябваше да бъде червено, но боята се оказа кофти. 😁


Вчера правихме тези - Kūčiukai, които са традиционно литовско ястие, сервирано на Кучиос, традиционната вечеря на Бъдни вечер в Литва. Тях ги приготвяме за хапване веднага.

Също си приготвяме различни закуски с коледни мотиви.

Бутер елхичка със спанак, сирене, кашкавал и домашна лютеница


Безглутенови кексчета с крема сирене, бадеми, сирене и кашкавал

# 517
  • под тепетата
  • Мнения: 11 335
Виж сега, признай си, че всичко си приготвила с помощници и веднагически ги покажи! И тримата, моля!

# 518
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050
Веднага показвам, но само един от тях е истински помощник, другите двама само дегустират. 😁❤️





# 519
  • под тепетата
  • Мнения: 11 335
Напълни ми сърцето! Благодаря! Това се казва коледен дух! Пък дегустацията също е помощ, нали трябва да имаш обратна информация за продукцията!

# 520
  • Мнения: 15 117
Деспи, страшни сладури си имаш! Heart Eyes Ама най ми е слабост косматият дегустатор.
Днес направих арменски сладки и линцери. Последните ще ги слепвам другата седмица. Купила съм си сладко от малини за тази цел.
Надявам се и утре да направя нещо - рохлички или септемврийки, че напоследък само планове правя и ми се провалят. Планирам и портокаловите сладки, мини щоленчетата на Лабрекс, и за меденки се чудя. Вкусните хърватски розички на Мики планирам за Нова година.

# 521
  • София
  • Мнения: 12 260
Марчева, замесих тези, но мисля да ги пека утре. Да ги извадя ли да се отпуснат малко и тогава  да нарежа. Да мисля да ги режа с коледни форми, не с ножа. Не съм решила още да разточа ли тестото или да нарежа бисквитки с ножа и да ги оформя с фигурките. Това в движение ще го реша.
Това е много хубава бисквита, която всяка година правя,  тази снимка е грозна, оправила съм я, отвори и ще ги видиш, няколко модела са. Снощи направих тестото за маслена бисквита с боровинки и портокалов сок, ще сменя и снимката, много са ароматни, ще ги покажа, но са тук - . https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B8% … D0%B8%D1%82%D0%B8
Да, изваждаш ги малко да се отпуснат и режеш, дали с нож и ги дооформяш с ръка или с кръгче ти си решаваш.
Здравейте, имам един въпрос за баклавите. Как ги заливате? Студена баклава със студен сироп, топла баклава с топъл сироп? Всеки различни правила ми казва. Допитах се до един познат шеф от Турция, но и той нямаше точен отговор. Не съм сигурна дали прави някаква разлика самото заливане...Confused
Баклава  - пускам и на всяка рецепта си пише как се залива , 7 рецепти са
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … D0%B0%D0%B2%D0%B0
Ако някой съм пропуснала да ми пише пак, благодаря!

# 522
  • Мнения: 2 802
Момичета, с марципан освен капучиновите звезди и щолен някакви други сладости могат ли да се направят?

Имам един излишен и не знам в какво да го вложа.

Джема, може ли линк към рецепта за елхичките? Формичка си имам за късмет.

# 523
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 804
Леля ми преди време правеше някакви чешки сладки с орехи , масло, карамфил и канела. Подходящи са за коледни. Имам рецептата, но тя ги правеше в различни метални плитки формички и после поръсваше пудра захар отгоре. Много са вкусни и ронливи, при желание мога да публикувам рецептата, но не мога да намеря подходящи формички. Ще помоля за помощ. Решила съм тази Коледа да ги направя.


Да тук им казват "pracny" - "пипкави" , защото си е играчка да се пълнят формичките отделно. Съществуват в много варианти- кокосови, шоколадови, канелени и не на последно място ванилени, които са подобни на френските "мадлени". И тук си идваме на думата. Търси формички за мадлени - съществуват метални и силиконови и можеш да си ги направиш.

Момичета, с марципан освен капучиновите звезди и щолен някакви други сладости могат ли да се направят?

Имам един излишен и не знам в какво да го вложа.

Джема, може ли линк към рецепта за елхичките? Формичка си имам за късмет.

Можеш да го сложиш в шоколадови бонбони или непечени сладки - тип "сладък салам". Наскоро ми попадна една интересна рецепта за шоколадови звезди с марципан в тестото, но не съм я пробвала. Ако искаш ще я преведа.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 21:20 от natalyna

# 524
  • Мнения: 1 794
Марчева, аз малко промених рецептата и моите станаха портокалово–боровинкови. Вместо 2с.л. прясно мляко сложих прясно изцеден портокалов сок и вместо лимонови корички, сложих портокалови корички. Ще видим резултата утре като ги изпека.

Общи условия

Активация на акаунт