Будапеща - перлата на Дунав 8

• 47 254
  • 592
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! Планираме посещение на Будапеща през декември. Двама вэзрастни и дете. Ще пътуваме с автомобил. Може ли някой да препоръча паркинг в централната част,  който е сигурен и не много скъп?
Колко пари ще са ни достатъчни за коледните базари и храна на ден?
Какво интересно и традиционно можем да напазаруваме?
По въпроса за сувенирите - известни са унгарските порцелан и керамика, може да си вземете червен пипер, както и токайско вино.

# 166
Здравейте! Планираме посещение на Будапеща през декември. Двама вэзрастни и дете. Ще пътуваме с автомобил. Може ли някой да препоръча паркинг в централната част,  който е сигурен и не много скъп?
Защо не попитате, където сте запазили за спане? .
В букинг, когато запазвам, винаги отбелязвам с паркинг, дори и отделно заплатен.
Иначе е пълно с подземни навсякъде, няма да е проблем да паркирате. Събота и неделя зоната им е безплатна и това погледнете.
Не беше скъпо за храна, има ресторанти, около 120 лв вечеря за 4човека,което сиэе по- евтино от тукашните ресторанти, през деня е пълно с дюнери,  лангоши, коминчета . Гладни няма да останете.

# 167
Момичета много, много ви благодаря. Не бях обърнала внимание на линка от първа страница за безплатния тур. Смятам да се възползваме от него с опознавателна цел още първия ден. Последвах и туристическите сайтове (пак от първа страница), инфото за коледните базари и храната, която се предлага там направо ме "хвърли в оркестъра" Simple Smile Какви ресторанти, какви пет лева! То само докато изпробваме всичките им яхнии, наденички, мекички, коминчета, ... Ох, от това направо се плаша Simple Smile

Освен в парламента има ли и някъде другаде тур на български (с аудио гид)?

Продължавам да чета.
Хубав ден от мен

# 168
RNR, а порциите изобщо не са малки... Wink

Ние много харесахме едно ресторантче в 7-ми квартал, реално е на 500 м. от Операта, но от другата страна на бул. Андраши. Казва се Frici papa, традиционна храна, направо домашна, обикновено имаше опашка, но не се чака по много... Wink

# 169
То е ясно, че няма да останем гладни. Искам да съм информирана, за да предвидим бюджет, с който да се чувстваме комфортно.
Защо не попитате, където сте запазили за спане? .
В букинг, когато запазвам, винаги отбелязвам с паркинг, дори и отделно заплатен.
Иначе е пълно с подземни навсякъде, няма да е проблем да паркирате. Събота и неделя зоната им е безплатна и това погледнете.
Не беше скъпо за храна, има ресторанти, около 120 лв вечеря за 4човека,което сиэе по- евтино от тукашните ресторанти, през деня е пълно с дюнери,  лангоши, коминчета . Гладни няма да останете.

# 170
  • Варна
не пропускайте покрития пазар
световно известните унгарски колбаси , невероятни млечни продукти , страхотна стриит фууд всичките домашно произведени

# 171
  • Sofia
Записвам се обратно в темата, предния път беше формулата, сега пък сме на концерт на Coldplay, само за Будапеща успях да докопам билети. Някой с опит от концерт там? Добра ли е организацията, колко време предварително препоръчвате да се отиде? Вече запазих хотел, само самолетни билети остават.

# 172
Здравейте,

предстои ми записване на организирана екскурия за началото на Март.
Ако някой е ходил тогава, нека сподели какво време да очакваме... Малко ме притеснява да не е много студено, но повече ми се ходи от това да се притеснявам SmileySmileySmiley

# 173
Здравейте, до колко часа работи централния пазар.От сайта им разибрам до 18 ч.на други места пише 23 ч.?
Около Великата синегога и базиликата Свети Стефан дали има паркинг ?

# 174
Здравейте,

предстои ми записване на организирана екскурия за началото на Март.
Ако някой е ходил тогава, нека сподели какво време да очакваме... Малко ме притеснява да не е много студено, но повече ми се ходи от това да се притеснявам SmileySmileySmiley

То си зависи от човека, но по мое мнение - студено е. Началото на април миналата година, беше около 10 градуса. Ние си обикаляхме, даже защото сме пушачи вечеряхме от вън, под печките, но със сигурност, в бъдеще, бих избрала друго време от годината.

# 175
  • София
Знаете ли дали за баните в Будапеща се налага предварително купуване на билети?
Нямам проблем да купя онлайн предварително, разбира се, но по-скоро предпочитам да изчакам обективна прогноза за времето за да преценя точно кой ден.
Евентуално дали няма да е късно 2-3 дни предварително. За делнични дни става дума, вторник до петък.

# 176
  • София
Аз на място купувах, не бяхме сигурни дали ще успеем да ги посетим. Аз също бях през седмицата и си беше лудница(декември 2022). Вземете си кабинка, за да можете да се преоблечете и да си оставите нещата вътре.

# 177
Ние също на място си взехме билети за баня Сечени. Не взехме самостоятелна съблекалня, всеки има шкаф за нещата си, който се заключва и отключва с гривната, която ти дават. Важно е само да си носите джапанки и кърпи (по възможност различни от бял цвят, че на всички са бели общо взето. На нас една тинейджърка ни "задигна" кърпата, добре че я видях, че кърпите ги бяхме взели от AirBnb- то)
Тези дни ще напиша подробен пост с нашето 5-дневно приключение в Будапеща, ще се радвам ако на някой му е от полза.

# 178
  • София
Аз ще съм много благодарен на разказ. Повече от 10 години минаха от последното ми посещение там и е време за ново, за 5 дни е също - ранен полет на първия и късен на последния.

# 179
Здравейте момичета и момчета, както обещах ще напиша в общи линии как прекарахме 5 дни в Будапеща, ако имате въпроси с радост ще ви отговоря.
Почти цялата информация, която ми трябваше намерих в последните две теми. Та така:
Пътувахме с  Райън еър с полет в 09,30 от София. В самото летище в Будапеща има гише на VKK Budapest (малко в ляво от изхода) от където си купихме 15 дневни карти (имаше за 1, 3 и след това чак за 15 дни). Избрахме тази карта, защото разликата в цената между 3 и 15 дневната беше 2 евро, а искахме и за петте дни да имаме. Много ни ядоса младежа,който беше на гишето, защото искахме да вземем 2 карти за възрастни и 2 за студент и ученик, а той първо твърдеше, че е само за студенти от страни членки на ЕС, след като го убедихме, че България е страна от ЕС реши, че ISIC картата на дъщеря ми от медицинския университе е – НО ГУД- НО ГУД… и само това повтаряше. Както и да е, взехме карти за 4 възрастни и това е.
От летището до града с Автобус 200Е (спира точно на 50 метра от вратата на летището, в ляво), последна негова спирка е първата спирка на синя метро линия № 3 – Kobanya kispest. С него до площад  Deak Ferenc, апартаментът ни беше там (наехме го чрез Airbnb - https://bg.airbnb.com/rooms/892792857851184660?source_impression … _sLARqITXsIKghTqB , препоръчвам ви го, на изключително удобно място за транспорт, за ресторанти, на абсолютния център, чистичък, комуникацията със собственика беше перфектна).
През цялото време се движихме с метро, трамваи и автобуси, затова абсолютно препоръчвам да се вземат карти за целия престой там, защото колкото и да сте ходещи разстоянията са големи, а е голямо удобството просто да се качиш на първият транспорт, който видиш. Да ви кажа, че въпреки картите и возенето имаме по 16000 - 18000 крачки дневно, луда работа.
Забележителностите, които посетихме:
-   След като оставихме багажа си направихме една опознавателна обиколка по маршрут от безплатните турове – стр.1; бях маркирала точките на мапса и така през площада на Елизабет, посетихме базиликата Св.Стефан, качихме се на панорамната тераса, разходихме се по коледните базари пред базиликата и на площад Ворошмарти, разходихме се по Дунава, улица Vaci, стигнахме до т.нар.покрит пазар (техните хали)
– Втория ден беше за Буда - замъка Буда, Рибарският бастион, църквата Матияш, … по реката в търсене на мини статуите на Колодко, които са в Буда. В Буда бяхме един цял ден от 10,00 до към 17,00 ч., не ползвахме фуникуляра, отидохме с червеното метро № 2 до Batthyany ter ползвахме за „гид“ маршрут от безплатните турове от стр.1 (бях набрала точките на мапса, преведох и разпечатах информация за обектите и така). Върнахме се по същия начин, т.к. тръгнахме да търсим един ресторант, който беше препоръчан тук в темата, но попаднахме на друг, който пък аз ще ви препоръчам казва се Ildiko`s Kitcen https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d2439602-R … tral_Hungary.html - най-вкусният гулаш, който ядохме! Всичко беше супер вкусно. И така стигнахме пак до площада, напазарувахме си някои неща от супермаркета (там беше най-големият , който посетихме от веригата SPAR). Бяхме се уморили и се прибрахме, по-късно излязохме на разходка. Минахме по Fashion Street, пихме топъл шоколад от Линд магазина, хапнахме сладолед във фунийка от козуначено коминче, … Светещата Будапеща е разкошна!
-   Третият ден беше за булевард Андраши (и по светло и по тъмно е разкошен, украсен коледно), разкошни сгради има там, любима естествено ни остана Операта, площада на героите, парка, много им е хубава сградата на Етнографския музей от 2022 г. е – препоръчвам ви да се качите по стълбите, открива се много хубава гледка. Хапнахме във Frici papa, заведение препоръчано ми в темата. Много ни хареса кухнята, малко почакахме на тротоара, че беше пълно. Този ден продължи с разходка из еврейския квартал. На улица Rumbach ни беше апартамента и буквално в задния двор ни бяха барове, ресторантчета, руин кафенетата, … много е приятно там за разходки, хапване и пийване. Хапнахме тук https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d2166631-R … tral_Hungary.html - вкусно беше.
-   Четвъртия ден - Парламента –единствените билети, които имаше бяха за 08,30 сутринта, купихме ги онлайн, с аудио гид на български. Да ви кажа много красива сграда, но много кратка обиколка (около 45минути), някак си се разочаровах от това. От там отидохме в Баня Сечени – много ни хареса, особено след 3–дневен маратон. Билети за там, както писах и в по-горния пост, купихме на място. Задължително – хавлии и джапанки, че ще купувате от там. От там с метрото в къщи и директно на обядо-вечеря в този ливански ресторант, който пак ни беше на една пряка от апартамента  - https://byblos.hu/ Разкош! Препоръчвам ви го, леко скъпичък (поне за нас като хора от провинцията), но удоволствието от храната е пълно. Доволно преяли се отправихме към спирка на трамвай № 2 – хора тази линия е най-панорамната им, уцелихме без да искаме един от супер украсените им трамваи – лампички вън и вътре, все едно бяхме в движеща се крушка, много яко беше. Минахме я два пъти от край в край, просто не ни се слизаше. Задължително се качете! Последната спирка на трамвай № 2 е първа спирка на фериботите, с които можеш да се возиш безплатно стига да имаш травъл карта, т.е. D11, D12 и D14 са фериботи от градският им транспорт. Уви, зимата не се движат и ние не успяхме да се качим. Затова решихме, да пресечем реката и да се разходим от страната на Буда (пеша и с автотобус). Гледките към светещата Пеща са страхотни, просто си в друг свят. Прибрахме се пеша по моста Сечени, видяхме лъвовете без език … и така.
-   Последният пети ден – понеже трябваше да освободим апартамента до 10,00 часа, а полетът ни беше в 22,30 трябваше да оставим някъде куфарите си. След малко търсене в нета предишната вечер избрахме гардероба, който е с  МИНИМУМ ходене и търкаляне на куфарите. Не е споменаван в темите, а си заслужава, така че ви го препоръчвам и него - https://www.lockerbudapest.com/  То е кафе-закусвалня и гардероб, където може да си разпечатате и бордните карти. Намира се на метро спирката на Операта, буквално на ъгъла зад сградата срещу Операта.  Платихме 10 евро за цял ден за два куфара. От там на ледената пързалка, нямаше кога друг път. Отидохме на тази в парка, която е най-голямата в Европа. До 14,00 часа бяхме там, след като хубаво се умориха всички, отидохме на обяд в един ресторант-закусвалня до Deak Ferenc, от там на пазар – с метрото до Буда, супермаркет SPAR, от там взехме необходимото (салами, токайско вино, бонбони, шоколади,). Разходихме се малко по улиците и базарите, в 18,00 си взехме куфарите и със синьото метро  поехме към летището.
На спирката на синьото метро и автобус 200Е - Kobanya kispest, има много голям търговски център, в който се влиза буквално от надлеза през който се минава, за да пресечеш булеварда. Супермаркети, магазини за бижута, за дрехи, … Това си беше МОЛ, но не знам как се казва. Имахме време до полета, така че изкарахме там около час и малко, хванахме автобус 200Е и това беше.

Поста стана много дълъг и подробен, но все на някой неориентиран като мен ще свърши работа.
През целият ни престой търсехме и мини статуите на Колодко, голяма надпревара беше кой ще я види пръв Laughing
Будапеща много, много ни хареса!

Благодаря ви момичета, че поддържате темите с толкова много информация. Всичките ни пътувания се базират на инфо от бгмамите.

Поздрави и бъдете здрави, че колко места ни очакват ….Blue Heart

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 14:47 от RNR

Общи условия

Активация на акаунт