Будапеща - перлата на Дунав 8

• 49 948
  • 612
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте,
Моля тези от Вас които са посещавали термални бани Сечени да споделят подробности,има ли паркинг наблизо?Моля за мнение и за разходка с корабче по Дунав..
От район 7 как се стига до центъра?

# 601
Здравейте,
Моля тези от Вас които са посещавали термални бани Сечени да споделят подробности,има ли паркинг наблизо?Моля за мнение и за разходка с корабче по Дунав..
От район 7 как се стига до центъра?

Преди няколко месеца бях в Сечени, но използвахме услугите на Юбер. Нямам идея за градски транспорт или паркинг, но може да проверите опциите за маршрут в Гугъл мапс или приложението за градски транспорт - BudapestGo. Имайте предвид, че вътре изобилства от басейни и сауни с различни температури и спокойно може да прекарате там поне 4 часа. Доста са посещавани, но има някак има място за всички. Точно срещу централния вход на Сечени видях, че има леден парк-също огромен. По времето, когато аз ходих /месец май/, беше затворен, обаче.

# 602
Точно до баните има метростанция. Имаше и паркинг, доколкото помня, но имайте предвид, че там постоянно има хора и не е ясно дали ще намерите място. Препоръчвам по-ранно отиване, ако сте като мен и не понасяте тълпи. Имаше басейни, които приличаха на супа след 10 сутринта... Smile

# 603
Следващата седмица имам рожден ден и бяхме планирали пътуване, но за съжаление се налага да го отложим.
Дестинацията е Будапеща. Колоритен и красив град, в който има много какво да се види.
Датите са 29.10-02.11.
Хотелът е Ibis Styles Budapest. Намира се почти на брега на Дунав до моста Petofi. Локацията е изключително удобна в близост до много забележителности.
Избрах хотела, защото беше сред малкото със собствен паркинг на цена от 15 евро на ден. В района масово цената за 1 ден използване на паркинг към хотела е 25 евро.
Хотелът е резервиран през booking. Цената за тези дати е 250 евро.
Нямам опция за анулиране, за това се обръщам към Вас.
Има опция за смяна на дати, а тъкмо ще стартират коледните базари, които знам, че за много са причина да посетите именно Будапеща. За ноември проиграх няколко дати и ми излиза, че цената в booking е малко по-ниска.
Не обичам коледните базари и за това го предлагам на човек, който ги харесва. Ако не се намери желаещ, ще преместя резервацията за пролетта или лятото и ще се разходя.

Цената е по-ниска от официалния сайт, защото използвах натрупаната сума в портфейла.

# 604
  • София
Здравейте! В средата на октомври изкарахме един уикенд в Будапеща и бих искала да споделя някои впечатления с практична насоченост за тези, които не са били (скоро) там и да им спестя някои дребни неудобства. За мен беше трето или четвърто посещение, но най-дългото и осъзнатото, а за съпруга ми и дъщеря ни (16 г.) – първо. Важното е, че на всички ни хареса и си изкарахме чудесни почивни дни.
Първо за градския транспорт и валидирането на  билетите от приложението BudapestGO. За първи път виждам такова валидиране – след купуване на билетите се избира Validate и се отваря камерата за сканиране на QR код. Кодът се намира на стикери отвън до вратите на автобуса, както и вътре на няколко места. Неудобството е, че ако си купил 3 билета, трябва да валидираш и трите поотделно. На летището нещо приложението не искаше да чете кода втория и третия път и малко се поизнервих. След това в градските автобуси нямаше проблем. В 100Е може и директно да се купят няколко броя билети с банкова карта, но в този случай задължително трябва да се качите от предната врата, защото машинката е само една. В градските автобуси, трамваи и тролеи не видях от тези устройства т.е. трябва да се качиш с предварително купен билет.
Няколко поста по-горе бе препоръчано Бистро Барабанът. Ние го пробвахме в неделя на обяд. Ядохме гулаш и лангош. Гулашът беше много добре, за съжаление лангошът беше претоплен в микровълнова и щом изстина стана твърд. Неприятно впечатление обаче ми остави таксуването. Храната струваше по-малко от 10 000 форинта. Когато ни донесе сметката, сервитьорът попита съпруга ми дали иска да остави бакшиш. Той не беше подготвен, че в сметката има включена такса обслужване от около 1500 форинта и каза, че може да плати още 5%. Сервитьорът въведе сумата на ПОС-а и попита искаме ли бележка. Нещо ме усъмни и казах „да“. Впоследствие се оказа, че допълнителният бакшиш е над 10% от сметката със сервиза. Реално платихме близо 30% над цената на храната и напитките, което ми се вижда прекалено за ранга на заведението. А и не съответстваше на изразените ни намерения. Първата вечер вечеряхме в някакъв японско-корейски ресторант и там не разбрахме колко платихме отгоре, защото сервитьорката попита искаме ли разписка и аз отказах (мислех, че става въпрос за бележката от терминала), а тя прибра и касовата бележка. Явно е практика. Ако се съмнявате, искайте си бележка.
По отношение на лангошите се оказа, че в непосредствена близост до апартамента, в който бяхме отседнали, беше едно от най-автентичните и уютни заведения – просто десет от десет - https://share.google/Jc6TjIpbyBHxLt5gH.
Останахме много доволни и от вечерната историческа разходка по Дунав с чаша Токайско пенливо вино от Duna Cruises. Купих я през booking на символичната цена от 12 евро на човек, но беше от 22 часа. Навън беше доста хладно, но вътре беше топло и уютно.
Полетът ни обратно беше рано сутринта в понеделник и си извикахме такси от Болт. Всичко беше по график и неусетно стигнахме до летището за около 30 мин. Цената беше около 30 евро при близо 20 евро за трима с автобус 100Е.
В общи линии това е, което исках да споделя с вас. Дано да е от полза за някого. Пожелавам приятни пътувания в прекрасната Будапеща за всички с предстоящи планове!

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 22:28 от миленка_д

# 605
  • Пловдив
В Унгария наистина неприятно впечатление прави практиката с бакшишите-включени са в крайната сметка и се пита за още бакшиш!(затова и още няколко подробности я заобикалям).

# 606
Здравейте, искам да попитам какви възможности има за трансфер от летището в Букурещ до даден хотел, т.е да не ползваме от фирмата, с която сме. Не съм ходила там и като цяло извън Бг, за трансфер ни предлагат 55лв в посока от самата туроператорска фирма. Това добре ли е ,нямам идея как вървят иначе таксита ,др вид превози и тн..

# 607
  • София
Букурещ или Будапеща? Ако е второто, малко по-горе съм писала как ни излязоха ценово два варианта - автобус 100Е и Болт такси.

# 608
  • София
Привет, за един ден в Будапеща с деца, освен планираният ни музей на илюзиите, да препоръчате още нещо? За края на Декември.

# 609
На моето дете (5г), а и не само (буквално от 60+г до 1г играхме на тази площадка), много му хареса голямата площадка за игра в city park-а

# 610
Здравейте! Включвам се в темата и ще се върна да я прочета отначало, но ако някой има впечатления от Нова година в Будапеща ще се радвам на всякакви съвети и споделен опит, тъй като ще ни е първо посещение. 😊

# 611
Здравейте,ще задам малко странен въпрос,за което ме извинете.Мислим за Коледа да пътувсме с кола до Будапеща,притеснявани единствено пътната обстановка,ако хванем тежки снеговалежи.Имате ли наблюдения почиства ли се магистралата и дали се поддържа за нормални зимни условия.

# 612
  • София
Всяка една магистрала може да бъде затворена при тежки снеговалежи. В такива ситуации, не само у нас, властите препоръчват да не се предприемат пътувания.
С наближаването на пътуването може да се проверят прогнозите и при обилен снеговалеж да се промени маршрута - през Румъния или през Сърбия.
Ако прогнозата обаче навсякъде е за обилни снеговалежи / снегонавявания, аз не бих тръгнал с кола.

Общи условия

Активация на акаунт