Дванайсетокласници - тема 2

• 61 398
  • 790
  •   1
Отговори
# 675
  • София

Ама иначе къде е балът, каква е програмата...и той не знае, и тези около него също.

Странно, при нас резервираха ресторанта миналия май. Поне дата имате ли Mr. Green

# 676
Назова една дата, назова и конкретен клуб, но сега го нарича дискотека, а преди това имало "зала", каквото и да значи това 😊

На нас обличането на абитуриента ни стъпи на 550 лв грубо(без чорапи и колан 😂).

# 677
Здравейте,
Знаете ли ако ученикът се явява на трета матура /ДЗИ/ по  свое желание, дали оценката от нея  влиза в общия успех от дипломата?

# 678
  • тук-там
Те и другите две вече не влизат в дипломата.

# 679
Това с матурите от къде можем да го видим. До сега си мислех, че всички влизат. Много ме зарадвахте:blush:

# 680
  • Deutschland/HE
Не влизат в дипломата, но при кандидатстване в чужбина има случаи на преизчисляване на дипломата, като включат в нея и оценките от матурите. Това със сигурност е за медицина в Германия, но не се знае със 100% с каква тежест са взети.

# 681
  • София
Това с матурите от къде можем да го видим. До сега си мислех, че всички влизат. Много ме зарадвахте:blush:
НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ
Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2019 г., в сила от 10.09.2019 г.) Общият успех в дипломата за средно образование се формира като средноаритметична оценка с точност до 0,01 от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по чл. 30, ал. 1 и 2 по учебните предмети, изучавани в задължителните часове, и от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по чл. 30, ал. 1 и 2 по учебните предмети, изучавани в избираемите часове.

# 682
  • тук-там
Санака, говорим само за годишни оценки, нали така?

# 683
Пак оттам.
Чл. 30. (1) Окончателните оценки по всеки учебен предмет при завършване на средно образование се формират с точност до 0,01 като средноаритметични от годишните оценки по учебния предмет, изучаван във втория гимназиален етап в задължителните и в избираемите учебни часове.

Само да вметна, че измененията и допълненията към ЗПУО са обнародвани. В тази връзка многоуважаемата д-р Кастрева обръща внимание на директорите върху този текст:
Уведомявам Ви, че в ДВ. бр. 11 от 02.02.2023 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.
Във връзка с организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити промените са, както следва.
Чл. 166, ал. 4 „При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности само на лица, които нямат придобито основно или средно образование, а при валидиране на компетентности по учебен предмет по чл. 134 – само на:
Лица, придобили средно образование, ако учебният предмет не е включен в дипломата им за средно образование.
Зрелостници, които не са изучавали учебния предмет в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование или са изучавали учебния предмет чужд език като профилиращ на по-ниско ниво от Общата европейска езикова рамка.“
Чл. 167, ал. 3 „Валидирането по учебен предмет по ал. 1, т. 2 се извършва по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, като лицето избира дали да положи изпита върху учебното съдържание, което в училищното образование се изучава за придобиване на общообразователната подготовка в класовете от средната степен на образование, а за български език и литература – от втория гимназиален етап, или върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия предмет, предвидено за изучаване в избираемите часове във втория гимназиален етап на средно образование.“

# 684
  • София
За окончателни оценки - средноаритметично от годишните оценки от двете години.

# 685
[Аз нещо не разбрах. .След като дъщеря ми не е учила профил информатика последните две години, и изобщо не е изучавала такъв предмет, може ли да се запише на профилираната матура по информатика. Оли може да се явява, само ако е имала ООП последните две години, но не като профил. Например английски или математика

# 686
  • София
Да, ще оже да се яви на профилирана матура по информатика като допълнителна.

# 687
Вече доста се напрягам. Ма в тези училища защо не викнат децата и да им разяснят какво що, а трябма всеки поединично да се спасява и да открива топлата вода. Поне в това на набора изтлежда няма никаква разяснителна кампания. Вчера ми звъни за ми каже, че решил втората матура да пише английски, че да не си развалял диплома с математиката. Ма защо сине майчин, писа профил математика и се напъваш да кандидатстваш със същата. Нямало да запише всички предварителни, а само два, нямало да се яви на матура по математика. Абе направо ще се гръмна. Хората му дали 10 шанса, той ще си остави 2, че е много рАзумен. Май за матурата си преправи мнението, като му предоставих доказателства, че не влиза в Дипломата. Да идва юни месец, всичко да е свършило, че много се напрягам. Моят пък мъж такъв недалновиден, само 100л. Вино ми е направил. Та докъде ще стигне с този кандидат студент, абитуриент и вадодушник. Защото пък душата ни извади с тази кола. Може математиката да не е на дневен ред, ама да се оборудва колата е много важно. Мрън, наоплаках се 😤

# 688
  • София
Моето ще се явява на матура по ПП математика, но няма да ходи предварителни изпити по мат в СУ - нисък му бил коефициентът. Обаче щял да се подсигури с матура по информатика.... И аз чета у нас, че всички шансове трябва да се използват, но той можел да си направи сметката.....Доооообрееееееее, нищо че често сметките му криви излизат.
С колата положението пак е на обратно. Уж искаше, намерих човек, който да ходи с него и да го консултира на място, на направи диагностика на избраните коли. Дадох му телефона на човека, да се чуят, да се разберат... и до там приключи въпроса. Подпитвам го какво е направил, че аз на кола и шофьор се надявам Joy. Всяко нещо по реда си се случвало, сега приоритет му били изпитите, после щял да реши кое да подхване - колата или бала?!? Тя, щото годината е от поне 800 дни!!! Честно казано, абдикирала съм от всичко, защото всичко си можел сам и си знаел сам. И ми е добре! Докъдето го докара, каквото и да направи, сам ще си го е постигнал - и успеха, и провала!

Мрън! И аз си измрънках!

# 689
  • тук-там
Моята отлага изпита по кормуване. Първо бяха предварителните матури на дневен ред, сега са редовните. И аз като слънчева се надявам на шофьор. Имаме кола и кучета за разхождане, ама нямам отмяна за момента. Но девойката си е права - шофирлъка няма да избяга, а матурите са веднъж.
Иначе явно съм подлагала в годините и никакъв шанс не се изпуска. Даже сама веднага си решава, че ще гепи следващия.

Общи условия

Активация на акаунт