Дванайсетокласници - тема 2

• 60 712
  • 790
  •   1
Отговори
# 720
# 721
Здравейте,
Извинявам се, обаче не мога да схвана.
Профил Математика и информатика.
Втора матура Математика, профил
Трета матура по желание: Физика, обаче профил може ли да държи?

Според статия от вчера:
"Преди дни депутатите приеха промяна в Закона за училищното образование, според която, ако ученик не е учил даден предмет, например математика, като профилиращ в 11. и 12. клас, то той все пак ще може да положи този предмет на нивото на профилиращ предмет, а не на по-ниското ниво на общообразователен като допълнителна трета или четвърта матура. Така се облекчава кандидатстването в чужбина, защото тежестта на общообразователната матура в балообразуването е по-малка."
Би трябвало, да може.

# 722
Ако физиката не е била профилиращ предмет и е заявен трети ДЗИ по желание, ще го положи върху ООП. Ако е заявено валидиране на компетентности може да се яви върху учебното съдържание от профилираната подготовка по реда на допълнителните ДЗИ и ще получи удостоверение за валидиране на компетентности по учебен предмет по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, което при кандидатстване във висше училище дава право за включване на оценката в балообразуването или за прием при условията на чл. 68, ал. 4 от Закона за висшето образование.
Всъщност нямам идея как са уредили нещата с подаването на заявленията, а щеше да е толкова по-лесно, ако бяха публикували писмото на МОН в тая връзка. Няма начин да няма писмо.

# 723
  • София
На дъщеря ми са им раздали само заявления за ДЗИ. Направи ми впечатление, че има графа, в която да посочиш нивото на чужд език, на което ще се положи матурата. Не знам как са изглеждали заявленията миналата година, но това ми се стори странно. Чудя се колко ученици знаят кое ниво да посочат.

# 724
Опитвам се да си избистря въпроса. Обиколих сайтовете на РУО, но в нито един не открих допълнителна информация по въпроса ( с изключение на краткото писмо на РУО – София, което вече видяхме).
Та, последното ми виждане по въпроса е следното( не го приемайте твърде сериозно).
Чл. 166, ал. 4 При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности само на лица, които нямат придобито основно или средно образование, а при валидиране на компетентности по учебен предмет по чл. 134 – само на:
1.   Лица, придобили средно образование, ако учебният предмет не е включен в дипломата им за средно образование.
2.   Зрелостници, които не са изучавали учебния предмет в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование или са изучавали учебния предмет чужд език като профилиращ на по-ниско ниво от Общата европейска езикова рамка.

Предполагам, че настоящите зрелостници по т. 2 просто трябва да посочат в заявлението за допускане до ДЗИ на реда за  ДЗИ по желание съответния предмет и вида на подготовката, т. е. дали ще го положат върху ПП или върху ООП.
Доколкото според закона  в дипломата за средно образование се вписват успешно положените допълнителни държавни зрелостни изпити е възможно резултатът да бъде вписан в дипломата. Удостоверението за валидиране на компетентности вероятно се отнася за лицата по т. 1.
Но, както казах, това са си мои разсъждения. Ще видим какво ще се случи на практика. Не завиждам на директорите и зрелостните комисии в този момент.

# 725
  • София
Дидева, и моето предположение е такова, предвид формата на заявлението - посочваш вида подготовка и нивото на езика, по които ще се положи ДЗИ. Досега /преди промените/ тези неща бяха предопределени. Но пак казвам, не знам как са изглеждали заявленията миналата година.

# 726
  • София
Някой може ли да обясни какво е това валидиране на компетентност? Никога досега не съм го чувала. За професионални гимназии ли става дума?

# 727
Дидева много благодаря, но направо се обърках с това валидиране. Детето не знае какво да пише в заявлението на матурите, ако не държи ПП физика, ще трябва да доказва с изпит пред холандските унита.
Ще пита и в училище, днес.

# 728
  • София
Ами ние само предполагаме в момента, защото никъде не се намират конкретни указания /щом Дидева не намира Laughing /. Та, предполагам, че като трета матура в заявлението трябва да напише: физика - профилирана. Но най-добре да пита в училище това ли е заявлението, с което може да заяви явяване на профилирана матура по предмет, който не й е профил. Може пък те да имат някакви указания.

# 729
  • тук-там
Ох, и аз имам въпрос към запознати. Моята дъщеря ще подаде за втора матура по немски език и ми обясни, че ако на немската матура по немски (лайстунг) изкара 6, може да не ходи на матурата по немски за българска диплома. Но това как става? Едва ли е автоматично? Може би Русалка тук може да ми помогне. Или някой с дете в НЕГ.

# 730
Ама знам аз, че тук се научават много неща. Не случайно наборът ни е кръстил БГ Мафия. Та поправете ме, ако греша това, което разбрах. Може сега да запише 2ра задължителна матура английски, да запише 3та математика и ако не издържи математиката, това не се отразява по никакъв начин на дипломата? Но пък ако изкара добра оценка, може да кандидатства с нея. Трябва да мисля и най-лошото, и най-доброто.

# 731
  • София
Ох, и аз имам въпрос към запознати. Моята дъщеря ще подаде за втора матура по немски език и ми обясни, че ако на немската матура по немски (лайстунг) изкара 6, може да не ходи на матурата по немски за българска диплома. Но това как става? Едва ли е автоматично? Може би Русалка тук може да ми помогне. Или някой с дете в НЕГ.
Скрит текст:
Има праг от точки от немския абитур , над който се полага 6 на българския ДЗИ по немски. Но най-вероято трябва все пак самият ученик да заяви някъде, че иска оценката му да се признае. Но понеже не съм сигурна каква точно е  процедурата, попитах майка на такова дете Heart с призната  шестица  - като ми отговори по-късно на този конкретен въпрос, ще споделя Simple Smile Но всяка година има доста такива деца, за миналата сметките  на база таблицата с резултатите от ДЗИ  показват, че са били цели 25 (брой явили се на ДЗИ по БЕЛ - брой държали втора матура, понеже тези служебни шестици ги няма в статистиката на МОН), та има голям шанс  междувременно някоя майка  на дете с такава шестица да се включи. Ако пък не се, потърпи до довечера  само.

# 732
  • София
Ама знам аз, че тук се научават много неща. Не случайно наборът ни е кръстил БГ Мафия. Та поправете ме, ако греша това, което разбрах. Може сега да запише 2ра задължителна матура английски, да запише 3та математика и ако не издържи математиката, това не се отразява по никакъв начин на дипломата? Но пък ако изкара добра оценка, може да кандидатства с нея. Трябва да мисля и най-лошото, и най-доброто.
Pisa, ние сме в подобна чуденка. Колебае се между английски и математика. Доколкото разбрах, за кандидатстване в чужбина е добре резултатите да са максимално високи, т.е. избира се по-лесната матура за да има по-висок бал /при нас това е вариант с английски/ Но ако избере математика, тогава евентуално няма да се явява на кандидатстудентски изпит за ТУ по математика, но пък има вероятност бала да е по-нисък, зависи как се представи. Мисли да подава и в ТУ и в Германия, пък ще видим къде ще го приемат и къде ще запише.

# 733
Нали оценките от матурите не влизат в Бала.
Относно компетентностите го разбирам, ако си завършил преди две години примерно МГ, но нямаш профил математика, защото системата е от преди една година, можеш да се явиш на ПП матура о да получиш удостоверение за компетентност

# 734
Не влизат в бала, но пък ако се изложи/нали все да предвидя най-черния вариант/ и изкара под 30 точки, няма да вземе диплома.

Общи условия

Активация на акаунт