Дванайсетокласници - тема 2

• 60 722
  • 790
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
Няма значение, че е в математическа гимназия. Матурата е една и съща за всички, които са в математически профил, независимо дали са в МГ, ЕГ или СУ.

sanaka , а може би и Дидева бихте ли ми казали какви са ви впечатленията от миналогодишната матура по математика /профил/. Как беше като трудност и как се справиха децата. Има ли стара тема, която да прочета за да не натоварвам хората които нямат интерес с излишна информация?
До към 10-ти клас дъщеря ми бяха с прекрасен преподавател, сегашният е блестящ математик, НО!?.........за съжаление има голямо НО. Иначе с учебния материал няма проблем, пълна отличничка е, старателна е и май само аз се притеснявам от новия формат на матурата.

# 706
Здравейте!
Синът ми е специалност Хуманитарни науки с профили БЕЛ и Философия, третият избираем профил е Английски. Сега спорим дали втората избираема матура може да е пак БЕЛ

# 707
  • София
Скрит текст:
Няма значение, че е в математическа гимназия. Матурата е една и съща за всички, които са в математически профил, независимо дали са в МГ, ЕГ или СУ.

sanaka , а може би и Дидева бихте ли ми казали какви са ви впечатленията от миналогодишната матура по математика /профил/. Как беше като трудност и как се справиха децата. Има ли стара тема, която да прочета за да не натоварвам хората които нямат интерес с излишна информация?
До към 10-ти клас дъщеря ми бяха с прекрасен преподавател, сегашният е блестящ математик, НО!?.........за съжаление има голямо НО. Иначе с учебния материал няма проблем, пълна отличничка е, старателна е и май само аз се притеснявам от новия формат на матурата.
Аз бих могла да коментирам матурата по математика точно толкова, колкото и матурата по китайски. Joy Със сигурност Дидева ще е значително по-полезна по този въпрос. Помня, че миналата година доста се коментираше, че профилираната матура като втора задължителна е била с доста по-голяма сложност от същата, избрана като допълнителна матура. Едва ли ще повторят това тази година.

# 708
Втората не може. Само ако е трети ДЗИ по желание.
(2) Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по чл. 132, ал. 2 се полага по учебен предмет, избран от ученика измежду учебните предмети Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информатика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика, Предприемачество, Музика, Изобразително изкуство и Философия, ако ученикът го е изучавал в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
(4) Зрелостникът може да положи допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература само ако е изучавал учебния предмет като профилиращ. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
По отношение на ДЗИ по математика. Аз съм аматьорче, затова ще оставя санака да отговори.
А, докато пишех, тя вече се е включила. Joy

# 709
Матурата профил матемтика от миналата година  я има публикувана в сайта на МОН. За всяко дете е с различна трудност, моята влезе, опита се да я  реши  и после си видя грешките и резултата.  Някакви данни колко шестици,  колко двойки и колко ученика са се явили  , не съм срещала

# 710
  • Cobrs
Здравейте, имам няколко лаишки въпроса относно матурите. Леко се включвам чела - недочела, но се чудя:
1. Ако ученикът е с профил английски език, математика и информатика, трябва да избере един от тези профилиращи предмети за втора задължителна матура, нали?
2. Ако избере английски език като втора задължителна матура, може ли да избере математика и/или информатика като избираеми матури?
3. Ако се държи избираема матура по математика в този случай, тя върху материала за профилирана подготовка ли ще е (математиката е профилиращ предмет)?
4. Има ли някаква разлика - като трудност и като  тежест, между задължителната матура по профилна математика и избираема матура по профилна математика?

# 711

1. Ако ученикът е с профил английски език, математика и информатика, трябва да избере един от тези профилиращи предмети за втора задължителна матура, нали? - ДА
2. Ако избере английски език като втора задължителна матура, може ли да избере математика и/или информатика като избираеми матури? - ДА
3. Ако се държи избираема матура по математика в този случай, тя върху материала за профилирана подготовка ли ще е (математиката е профилиращ предмет)? - ДА
4. Има ли някаква разлика - като трудност и като  тежест, между задължителната матура по профилна математика и избираема матура по профилна математика?
 - НЕ, но миналата година се случи. Simple Smile
С уговорката, че всички ДЗИ без първия по БЕЛ са избираеми, но единият е задължителен, и има възможност за до два по желание.

# 712
  • Cobrs
Дидева, много ти благодаря!!!!!!

# 713
Матурата по математика (профил) е била сравнително лесна, каквото и да означава това. За тази година се готвят за трудна такава, пак каквото и да означава това.
При положение,  че минала година темата по физика (профил) е била по-трудна при трета матура от тази за задължителна втора, ми се струва трудна работа,  да се опитваме да разберем каква ще е тази година,  какво остава да търсим статистика . За съжаление експертите и експериментите на МОН продължават.

# 714
  • София
И аз да се включа на слабо време. По-горе бе разказан за случай, в който ученик се явява на 3та матура по желание, но резултатът е слаб и отива на поправка(ако правилно разбрах). Това означава ли, че в този случай ученикът не може да вземе дипломата си юни месец?🤔

# 715
Чл. 138. ...(2) Зрелостник, който не се е явил или не е положил успешно допълнителен държавен зрелостен изпит, придобива средно образование, ако е положил успешно задължителните държавни зрелостни изпити, съответно държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. В тези случаи в дипломата за средно образование се вписват само успешно положените допълнителни държавни зрелостни изпити.
Мисля, че примерът беше за недобре направен избор, довел до двойка на втория задължителен и успешно положен ДЗИ по желание.

# 716
  • София
Пък нашият директор тази вечер рече, че ако профилът ти е математика, втората матура е ПП математика. До тук добре...
Но новата промяна била в това, че за трета матура можеш да избереш ООП математика.

# 717
  • София
Аз не го разбирам така текста.
Чл. 166, ал. 4 „При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности само на лица, които нямат придобито основно или средно образование, а при валидиране на компетентности по учебен предмет по чл. 134 – само на:
Лица, придобили средно образование, ако учебният предмет не е включен в дипломата им за средно образование.
Зрелостници, които не са изучавали учебния предмет в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование или са изучавали учебния предмет чужд език като профилиращ на по-ниско ниво от Общата европейска езикова рамка.“
Става въпрос за валидиране на компетентностите и тази възможност изобщо не се отнася за зрелостници, които са изучавали предмета като профилиращ.

# 718
Сигурна съм, че пунктуално е цитирал член и алинея от ЗПУО. Ако изобщо го е чел.
От вчера коментираме валидирането на компетентности. Особено аз. Joy
Иначе все още е така.
Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.

# 719
Момичета безценни сте с вашите постове. Ние все още нямаме никаква информация, въпреки официалното ми запитване, а срокът за записване за матурите бил до 21. 02 . Моята р решила да запише Информатика профил, но за математиката се чуди, дали да е Ооп или Пп. Защото в Айндховен и искат математика като задължителна матура  , каквото и да значи това.

Общи условия

Активация на акаунт