Бързи здравословни въпроси и отговори – 37

• 31 729
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! С какво точно лекувате хрема и гърло? От два дни капя ксилометазолин, смуча неоангин, пия синулан форте. Нямам температура.

# 646
Мимито,
Включи промивки с морска вода, ако имаш инхалатор - инхалации със нещо като Кависепт.
Лечението на такива неща е симптоматично, аз почнах със същите неща, обаче при мен сополите станаха много бързо жълти (което при мен е признак на бактериална инфекция), та ми изписаха и АБ.
Но, ако хремата е бистра или бяла, лечението, което провеждаш е достатъчно.

# 647
Здравейте! С какво точно лекувате хрема и гърло? От два дни капя ксилометазолин, смуча неоангин, пия синулан форте. Нямам температура.

Не лекувам сополи, да не съм бебе. Отминава..
7 дни без лекарства, седмица с лекарства.

# 648
Teta75, има сополи и сополи.
Аз по Коледа 3 дни бях спала общо 5-6 часа, заради сополи, без Ксилометазолин не можех изобщо да легна… И при хора с хроничен синузит или ринит, или изкривена носна преграда, за съжаление не минава за 1 седмица.

# 649

Виброцил за хрема.
Гранофурин за гърло.
Но аз много рядко боледувам и при мен действат тези неща.

# 650
Като Тета и аз в повечето случаи, но ако е само дразнене в гърлото и някой сопол, няма нужда от някакво кой знае какво лечение. Топли течности, пилешка супа и чакам да ми мине. То за няколко дена или минава, или си проличава че трябва и лекар.

Синулан поне при мен не помага при вече обострено състояние, по-скоро за поддръжка би ми свършил работа... Иначе имам познати доволни, но и те го вземат за профилактика а не като вече са втасали. Геломиртол вземам обикновено, помага ми. Етерични масла са обаче, на някои хора казват че може да дразни стомаха. Иначе е много ефективно, а и помага и за отхрачване ако има какво.
Капки не използвам никакви, те не ми и помагат, влача хроничен синузит откакто се помня и за него ксилометазолин и подобни ги изключвам. Но слагам етерични масла от мента, евкалипт и понякога и чаено дърво в аромалампа, като съм си вкъщи. Отпушват ми носа и дишам по-лесно, особено нощем като си легна има голяма разлика със или без това нещо в стаята. Еквивалент на ядене на лукчета, общо взето, просто на мен са ми отровно сладки и не посягам към тях.

# 651
Имай предвид, че с Ксилометазолин повече от седмица, до 10 дни не бива да продължаваш. Може да минеш на Виброцил или други капки. Да не навлизаме в подробности за Ксилометазолина, че ще стане мазало в темата.

# 652
О, Ксилометазолин е само за спешни случаи, абсурд повече от 10 дни.
На мен ми изсушава ужасно лигавицата на носа, уж съм си взела вариант с пантенол, ама все тая.
Виброцил и той е подобна работа, аз поняког го ползвам вместо Ксилометазолин.
За хронични състояния си има други препарати, тези 2-та са за остри.
И да ви кажа, виждала съм рентген на човек, пристрастен към Ксилометазолин. Ползвал го е повече от година. Чакахме заедно пред кабинета на моя УНГ и се заговорихме. Ужасна гледка, предполагам, че е бил за операция.

# 653
Ох много обичам ксилометазолин, ма не може Sad

# 654
Не използвайте ксилометазолин в никакъв сличай. Мои личен съвет към Вас.  Преди 2 седмици на 11 декември ми се запуши носа и аз изобщо не вярвах в митове и легенди,че видиш ли Олинта нещо ще ми навреди. Първоначално пръсках само вечер,за да заспя. После започна да се налага и на обяд да слагам,докато не стигнах крайна фаза 1 седмица по късно 4 пъти през деня и 1 път през ноща. Да,обаче на 20 декември през ноща получих нещо като “филм”,стягане в главата и световъртеж,не мога да отворя очи,ММ се изплаши дори… На сутринта звъннах на познат очен лекар - посъветва ме таблетки Ибупром синус 12 таблетки докато ги изпия по схемата,Синулан форте дуо спрей 3х2 за 5 дни + Гентазон 3х2 за 5дни… Еми от 2-3 дни дишам супер нормално и съм му благодарна за адекватното лечение,но си обещах за напред,болна ли съм,никога повече Олинт и подобни съдържащи ксилометазолин. Включително и за дъщеря ми (1г6м) вече ще избягвам подобни капки…

# 655
А, вярно че Синулан и на спрей имаше, аз все за таблетките си мисля и затова писах че не са за когато се търси бързо действие.
Ибупром синус не е зле, другото дето действа и още по-бързо е Сотапирин - той е с парацетамол а не с ибупрофен, но отново малка доза а не като за при температура и прочие, плюс също противоалергична съставка за отпушване на носа. Ако закъсам със запушен нос, се случва да взема едно такова точно преди лягане, колкото да мога да заспя. Действат също както прахчетата от сорта на Колдрекс, Фервекс и проче, но в прахчетата има много повече парацетамол дето в случая не ми е нужен. Ако мога бих минала и без парацетамол, но не съм срещала точно тая съставка дето ми отпушва носа самостоятелно, че и в такава разтворима форма да действа бързо. Та си затварям очите за него, ако съм преценила че много ми трябва другото, то е рядко и само веднъж вечерта.
Гентазон е гентамицин с кортикостероид, не знам как изобщо го дават без рецепта а ей така по "съвет" от обаждане... не е редно по принцип.

# 656
Ето, почна се с Ксилометазолина...
От както преборих хроничния алергичен ринит, почти не съм страдала от хрема. Но на Heel, добре действа за носа Цинабсин, а за гърло Тонзилотрен. А комбинацията  между двете и Инфлуцид е добра. Първите два дни ударно 4 или 5 пъти *2 от всяко, след това се редуцира до 3*2… поне още три или четири дни.
За гърло предпочитам добрия стар Гранофорин (или Грануфорин, така и не запомних точно).

Не ме линчувайте, Хил са хомеопатия и не са лекарствени продукти в общия смисъл. Споделям опит, основно с порасналите ми вече деца.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 21:55 от 🧡 Clo 🧡

# 657
Ето, почна се с Ксилометазолина...
Сезон му е, не че нещо Grinning
Скрит текст:
Докато работех в аптека се шегувахме че се познава кога се сменят сезоните - идват представителите и плясват най-отпред съответните актуални продукти - като се сменят от такива за хрема и настинка с такива за разстройство, значи идва лятото Joy И обратното, съответно - като се сменят рекламите от Имодиум на Колдрекс предимно, значи почва зимният сезон.
Шега, ама то си е така.

# 658
Trium
Не използвайте ксилометазолин в никакъв сличай. Мои личен съвет към Вас.  Преди 2 седмици на 11 декември ми се запуши носа и аз изобщо не вярвах в митове и легенди,че видиш ли Олинта нещо ще ми навреди. Първоначално пръсках само вечер,за да заспя. После започна да се налага и на обяд да слагам,докато не стигнах крайна фаза 1 седмица по късно 4 пъти през деня и 1 път през ноща. Да,обаче на 20 декември през ноща получих нещо като “филм”,стягане в главата и световъртеж,не мога да отворя очи,ММ се изплаши дори… На сутринта звъннах на познат очен лекар - посъветва ме таблетки Ибупром синус 12 таблетки докато ги изпия по схемата,Синулан форте дуо спрей 3х2 за 5 дни + Гентазон 3х2 за 5дни… Еми от 2-3 дни дишам супер нормално и съм му благодарна за адекватното лечение,но си обещах за напред,болна ли съм,никога повече Олинт и подобни съдържащи ксилометазолин. Включително и за дъщеря ми (1г6м) вече ще избягвам подобни капки…

Не съм ЗА Ксилометазолин, но в твоя случай вероятно е имало наслагване на бактериална инфекция, която само той не е могъл да тушира. Водя се от това, че от Гентазон, който е Гентамицин + кортикостероид ти е минало.
Тъй че не го анатемосвай съвсем, не е той причината да не ти мине, неговата функция всъщност е да намалява отока на носната лигавица, за да можеш да дишаш и да не ти се запушва носа от сополи, но когато има бактериална инфекция, няма как да няма оток и запушване и ако не се лекува с АБ, дали локално или орално, нищо няма да стане.
За инфо - с хроничен ринит съм от над 10 години и всъщност съм пробвала всички възможни варианти, цялата гама спрейове за нос и капки за очи.
Ксилометазолин и Виброцил не се почват за повече от 7, максимум 10 дни, защото изсушават лигавицата, освен това тя става податлива на хипертрофия, затова, ако има хроничен процес УНГ изписват след острата фаза и лечението на евентуалната бактериална инфекция (при мен са винаги стафилококи, просто си ги имам в носоглътката) спрейове с антихистамин или кортикостероиди.

# 659
DeVa® , за мен Виброцил е най-доброто нещо. Аз винаги имам 1 опаковка в резерва, защото много хубави лекарства спират от производство или спират им вноса в България. С Виброцил излекувах хроничен синузит. То на него се пише, че лекува хроничен синузит. Грамофурин също е моето лекарство и, за мен, няма по-ефикасно от него.

Общи условия

Активация на акаунт