Бързи здравословни въпроси и отговори – 37

• 31 724
  • 737
  •   2
Отговори
# 660
Високо ГГТ - 110, нормални асат и алат, високи триглицериди, нормален холестерол.
Чак след празниците е на работа личния лекар. Моля за коментар...

# 661
Високо ГГТ - 110 и високи триглицериди не говорят за нормален холестерол. Не се разбира кой холестерол е нормален така написано. Ще си трябва диета и движение, за да не ескалират нещата с времето. Не е болка за умиране ако се вземат мерки.

# 662
Здравейте! Имам питане относно съпруга ми с един мъжки проблем. Снощи се е  събудил в странна поза и е усетил силна болка в единия тестис, тоест предполага се че е спал накриво нещо.
Сега в седнало и легнало положение не го боли но ако стои прав продължително почва постепенно болката и става силна, съответно почва да му се гади и иска да седне. Чувствал, че има лек оток, почти незабележим. Няма апетит, не знам има ли общо или от притеснението...
Доста четохме из интернет, уж можело да си продължи няколко дена, дори и да не е сериозно, но се чудим дали да ходи да го видят някъде или да чакаме да видим как ще се развият нещата?

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 17:54 от Анонимен

# 663
Високо ГГТ - 110 и високи триглицериди не говорят за нормален холестерол. Не се разбира кой холестерол е нормален така написано. Ще си трябва диета и движение, за да не ескалират нещата с времето. Не е болка за умиране ако се вземат мерки.

Всички холестероли са в норма. Триглицеридите са 2,5 при референтни до 1,5

# 664
Над 1 триглицериди не е ок.
2.5 е ужасно много.

# 665

И така да е, не е добре. Говори за лошо хранене, диета. Сладко, тестяно, вглехидрати ако консумирате в изобилие качват триглицеридите. Вероятно ги консумирате, защото високата глюкоза го показва. Когато не могат да се употребят и изгорят надвишавени калории и се употребява захар, те се превръщат в тези триглицериди. Това съвсем просто казано, с две думи. Иначе ако имате интерес, може да прочетете из нета по-подробно.

# 666

И така да е, не е добре. Говори за лошо хранене, диета. Сладко, тестяно, вглехидрати ако консумирате в изобилие качват триглицеридите. Вероятно ги консумирате, защото високата глюкоза го показва. Когато не могат да се употребят и изгорят надвишавени калории и се употребява захар, те се превръщат в тези триглицериди. Това съвсем просто казано, с две думи. Иначе ако имате интерес, може да прочетете из нета по-подробно.

Много благодаря за отговора!
Глюкозата е в норма.
Ще чета в интернет и ще гледам да спазва диета до срещата с лекар.
ГГТ ме притеснява най-много...

# 667
Ако пиете алкохол и той трябвяа да се намали. Но като се видите с доктор той ще прецени има ли място за притеснение или не, т.к. така на парче по принцип не се интерпретира нищо. Понякога ако другите показатели са наред, няма място за пристнение, но това лекар го решава.

Извинявам се това ГГТ съм го вдияла като ОГТ (натоварването с глюкоза). Но при такива триглицериди, едва ли и там ще е наред работата, макар да е ок кръвната захар.

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 19:38 от vici75

# 668
За ГГТ може да се отрази ако е имало скорошно вземане на лекарства, дори и от по-безобидните дето човек почти не ги брои. Алкохол, дори малко количество може да се отрази, поне 24 часа не трябва да е имало никакъв. Точно сега по празниците, е хубаво и това да се има предвид.
Бих повторила изследването малко по-нататък, то май не е и скъпо. Ако пак излязат такива стойности, вече трябва да се търси причината.
Триглицеридите са си притеснителни обаче без чудене, много е тази стойност. Обикновено ги свързват с някаква степен на инсулинова резистентност, при която глюкозата няма как да се усвоява нормално и съответно се превръща в мазнини за енергия, това най-просто казано.
Това обаче при положение че не сте в процес на активно сваляне на тегло, тогава не са релевантни триглицеридите много-много.
Много фактори има, не знам и какво друго е изследвано и изобщо по какъв повод/симптоми са изследвани и тези показатели, все нещо има заради което е направено изследването.

# 669
За ГГТ може да се отрази ако е имало скорошно вземане на лекарства, дори и от по-безобидните дето човек почти не ги брои. Алкохол, дори малко количество може да се отрази, поне 24 часа не трябва да е имало никакъв. Точно сега по празниците, е хубаво и това да се има предвид.
Бих повторила изследването малко по-нататък, то май не е и скъпо. Ако пак излязат такива стойности, вече трябва да се търси причината.
Триглицеридите са си притеснителни обаче без чудене, много е тази стойност. Обикновено ги свързват с някаква степен на инсулинова резистентност, при която глюкозата няма как да се усвоява нормално и съответно се превръща в мазнини за енергия, това най-просто казано.
Това обаче при положение че не сте в процес на активно сваляне на тегло, тогава не са релевантни триглицеридите много-много.
Много фактори има, не знам и какво друго е изследвано и изобщо по какъв повод/симптоми са изследвани и тези показатели, все нещо има заради което е направено изследването.

Много благодаря за отговора!
Профилактично е пуснато изследването. Пуснати са хормони щитовидната жлеза, пакет бъбречна функция, чернодробни, холестероли + триглицериди, ГГТ, глюкоза, блокиран хемоглобин, урина.
Всичко е в норма, освен триглицериди и ГГТ.
Няма симптоми/оплаквания.
В Рамус са правени изследванията. Ей така в края на годината да видим всичко ли е в норма. Има леко наднормено тегло.
Почваме диета и чакам след празниците да проработи личния лекар Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 22:07 от Blue_blue_sky@

# 670
ГГТ и при мен излезна висок 66, лекарката ми направи обстоен преглед на ехограф, всичко е наред. Предполага, че е от бустер и противогрипна ваксина. Ще изчакам месец и пак ще пускам.
Токсична работна среда с вредни материали, алкохол, лекарства са сред заподозрените причинители за повишени стойности.

# 671
Здравейте! Имам питане относно съпруга ми с един мъжки проблем. Снощи се е  събудил в странна поза и е усетил силна болка в единия тестис, тоест предполага се че е спал накриво нещо.
Сега в седнало и легнало положение не го боли но ако стои прав продължително почва постепенно болката и става силна, съответно почва да му се гади и иска да седне. Чувствал, че има лек оток, почти незабележим. Няма апетит, не знам има ли общо или от притеснението...
Доста четохме из интернет, уж можело да си продължи няколко дена, дори и да не е сериозно, но се чудим дали да ходи да го видят някъде или да чакаме да видим как ще се развият нещата?
Аз не бих чакала и минута, консултация с хирург и уролог веднага. Ако не сте го направили вече.

# 672
Здравейте. На антибиотик съм заради цистит, Лл каза , че много ще чакам сега за стерилна урина и направо ми даде Левокса. Обаче още никакъв ефект,ама никакъв. Имах 2 приема, дали не ми действа или? Колко време след спирането му мога да пусна едни кръвни изследвания,които имах и все пак и стерилна урина.

# 673
Трябва време да подейства..48 или 72 чАса поне......не става веднага с първо хапче.
Аз бих изчакала 3 пълни дни и ако няма грам подобрение, бих пуснала все пак стерилна и ще искам смяна на АБ.
Ако АБ не е точен, бактериите няма ли да излязат? Той не ги морИ всъщност...
Или кръвни да видиш утайката пада ли..ако да, действа, ако не..не действа...

# 674
Ох,не знам, убедих се,че е някакъв ужас да откриеш лекар по празниците. Като си дойдох в София ходих до Лл, той каза да почна Левокса, защото стерилна ще излезе чак идната седмица,а на мен ми става все по-зле. Каза, че трябва да изчакам след края на Аб за стерилна урина,но не питах колко.
А кръвните изследвания са ми з асъвсем друго и няма общо,но просто не знам след колко време няма да се отрази Аб на резултатите

Общи условия

Активация на акаунт