Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 11

• 27 051
  • 702
  •   1
Отговори
# 225
Така е, забравих вече и въпрос, и годините Joy

Май никой не спомена колко странно отговори жокера на зализания участник - убедено заяви "акумулатор", все едно знае отговора.
А на мен ми беше странно и това, че тримата му приятели изглеждаха еднакво на снимките... Малко като мормоните, които обикаляха едно време.

# 226
Не е така... Нацистка Германия анексира Чехия през 1939г.,а Словакия я прави отделна от Чехия държава.

# 227
pppqqq, мъжът ми също каза веднага акумулатор, като си мислеше за багдадската батерия (нещо, което аз чувах за първи път), но се беше объркал.

# 228
Аз си мислех, че е автоматичните врати, защото са много по-лесно осъществими. Преди няколко дни четох, че архитект от 17-ти век си е направил такива в къщата си (не изискват ток).
Багдадската батерия е спорна (много ортодоксални учени отричат, че е батерия), а и май е от по-ранен период.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 10:35 от pppqqq

# 229
  • Пловдив
Чехословакия е, така си е било и в предаването, ама аз не чух верния отговор, а ММ и той се разсеял в същия момент, и като го питах, вика: "СССР", та затова се възмутих.

Иначе това, което казва Деф за окупацията от Германия през ВСВ, е вярно. Погледнах в Уики да видя от колко държави е била призната, не видях, но пишеше за правителство на Чехословакия в изгнание, явно това е основанието да я смятат за непрекъснато съществувала.

За въпроса за древното изобретение ние не знаехме отговора, предположихме асансьор, някакъв като днешните строителни съоръжения.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 10:43 от Магдена

# 230
Аз пък си мислех, че е ескалатор. Имам някакви спомени за подемник в Александрийския фар, по-скоро нещо като товарен асансьор, задвижван от хора.
Хубав въпрос беше, наистина!

# 231
Между другото, според Гугъл, Херон е изобретил и парна машина (дали парата е задвижвала вратите, или е отделен механизъм?). Може да го използват в друг въпрос.

# 232
  • Русе
Аз пък си мислех, че е ескалатор. Имам някакви спомени за подемник в Александрийския фар, по-скоро нещо като товарен асансьор, задвижван от хора.
Хубав въпрос беше, наистина!

И аз си помислих за ескалатор, защото първите асансьори са били задвижвани с механична сила, с помощта на въжета.

# 233
Май никой не спомена колко странно отговори жокера на зализания участник - убедено заяви "акумулатор", все едно знае отговора.

Обърка се, защото според мен си помисли за "Багдатската батерия".
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F

Аз пък не знаех името на човека, но знаех за вратите на храма и затова щях да позная по описанието.

Истинска парна машина не е имало тогава, вероятно става дум а за първия механизъм, задвижван от пара. Това е едно кълбо с две дюзи на лагери, което се пълни с вода и се нагрява, а парата излиза от дюзите и го върти. Тогава е било само куриоз без практическа полза.

# 234
Това е неговата парна машина:

Създавал е и автомати (роботи) - спомням си, че съм гледала в Древно инженерство нещо за това - "жива" статуя, която наливала вино, или нещо подобно (споменаваха в предаването).
Не е изключително - за тронът на цар Соломон има легенда, че "оживявал" и ако някой друг се опитвал да седне, бил наказван от изкуствените животни, поставени в основата му.

# 235
# 236
Еееех, Ерих Мария Ремарк...

# 237
Много плямпане иначе, а за Елин Пелин… жокер!

# 238
Много плямпане иначе, а за Елин Пелин… жокер!

И аз не го знам. Мога да изрецитирам половината приказка, ама кой я е писал не знам. Открай време съм така с много книги, някак не отразявам авторите.

# 239
52 било свързани с национални герои… 🤦♀

Общи условия

Активация на акаунт