Стани богат - тема 30

• 10 527
  • 562
  •   1
Отговори
  • тук, на мястото си
Във връзка с преминаването на България към евро, наградата в новия пролетен сезон на "Стани богат" е вече 100 хиляди  евро.
Първата сигурна сума, която не може да бъде загубена от играча дори и при грешен отговор  е 300 евро на 5-и въпрос. Втората  сигурна сума е плаваща и стойността ѝ се определя от участника преди задаването на съответния въпрос между 6-и и 14-и – от 500 до 50 000 евро.
Жокерите, които участникът има право да използва остават непроменени.
На 12 май 2026 година предаването ще навърши 25 години откакто е в родния ефир. За четвърт век няма победител в шоуто.

Правилата на играта:

15 въпроса – от 100  до 100 000 евро
Първа сигурна сума – 300 евро на 5-ти въпрос.
Втора сигурна сума – по избор на участника между 6-ти въпрос и 14-ти въпрос: 500 евро – 50 000 евро

Жокери:

-- „Помощ от приятел в публиката“
  --„ 50 : 50“
  --„ Обади се на приятел“
  -- „Попитай водещия“

Жокерите са четири, но участника има право да ползва само три. Кои и кога - решава само той.

Старата тема:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1829349

# 1
Резюме на изминалата седмица
Участници: 10
Печалба: 5600 евро
Оценка на всички: Слабо-средняшки
Корелация между сума-сложност на въпросите: Доста добра ( както никога)

След днешния епизод моята успеваемост е следната:
Знам - 22
Не знам - 5
Колебание между верния и друг "възможен" отговор - 9

* Жалко за последния играч!
Имаше потенциал, изкара доза късмет с въпросите, бързо премина нагоре, но сякаш се поувлече (възгордя) и за съжаление падна от високо.

# 2
Тази седмица щяла да е посветена на джен зи.

С ММ единодушно, все едно се бяхме наговорили, заявихме, че тази седмица пропускаме Стани богат.

# 3
То май няма смисъл да се гледа. Не знам те по какво всъщност имат познания - освен евентуално нещо, което са завършили. Не се интересуват от новини, попкултура, спорт, кино, география (въпреки че като ги питаш за хоби - казват пътувания)... За историята видяхме - жена, която мисли, че Паисий е писал на латински (въпреки че тя, според мен е от моето поколение - т.е. милениал)...

Трябва да им задават ученически въпроси - като в Златната лига и тогава евентуално може да отговорят нещо.

# 4
  • Пловдив
Дума "гонче" не са чували тия младите, не само чобанин и сарафин, както преди време едни други.
Иначе не знам отговора, но точно гончето е ловджийско и не е една порода, мисля. Кокершпаньолът също е ловно.

# 5
Пойнтер също е ловно куче.

# 6
Даже и да не са чували за ловните породи, то все трябва да знаят, че ротвайлерът е куче за охрана, не за лов.

Срамът не се проявява с мимика, изчервяването не е  мимика.

# 7
# 8
  • Пловдив
Срам, ЧС горе е написала защо.
Във Враца ще е съкровището, Рогозен е в оня район.

Стара Загора е под Средна гора, не под Стара планина, Панагюрище също, особено ако "под" означава ниски части или подножие, а не юг. Wink

Ротвайлерът не е тип куче за лов, но едва ли всеки може да знае, че е точно за охрана. Може да е за бой, за търсене на нещо, за теглене на шейна... Wink Иначе те и овчарките са за охрана - охраняват овце.

"Матема" се среща в стари текстове в смисъл чалъм или знание, но не мога да намеря пример с такъв текст. Срещала съм го със сигурност.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 23 мар 2026, 18:37 от Магдена

# 9
Аз, ако съм чула правилно, младежът учи в Математическата гимназия. Е, може ли да не знае произходът на думата? Мисля, че дори 1-ят им урок трябва да почва с това - какво означава математика. А иначе, ако не го знаеш, по пътя на елиминацията - броене и смятане са елементарни, свързани донякъде с науката, небе - доста отвлечено и общо, с известен риск остава "знание". За Капоти бях сигурна, че не е "Тифани", но нямам спомен другите му книги да съм чела, даже не знам дали са издавани тук. ММ /чужденец/ закова "Хладнокръвно" /с английското име/ веднага.

# 10
Но едно от значенията на думата логос е понятие,знание,наука. Припокрива се с матема...

# 11
  • Пловдив
Аз за Труман Капоти щях да ползвам Кънчо.
И той да каже "Не знам". Wink
Никаква представа нямам.

# 12
Не ги гледам джен зи-тата - да не се ядосвам, та не знам какъв е бил въпросът, но на Капоти съм чела Закуска в Тифани, Музика за хамелеони, разкази, и ....... Хладнокръвно е просто убийствена, четеш и ти настръхва косата......(впрочем и филм имаше).

# 13
Съвсем не беше толкова лесно това с математиката, защото всички науки с названия с гръцки произход съдържат "логос", а в математика го няма. Затова е съвсем резонно човек да си помисли, че името има някаква по-практическа основа, свързана с броене, счетоводство и прочее.

# 14
  • София
Алфея, благодаря за продължението (и на бандата пишещи, все повече). Май - като ви изчетох, ще се присъединя ритуално към NellyN в негледането. Или с позитивен мазохизъм, като реша да се повеселя на чужд гръб.
А Тр.Капоти си е поне мъничко и над "общата култура". По едно време се учеше и в "журналистиката", защото го водят родоначалник на "новата журналистика"; Хладнокръвно наистина е... да ти настръхне хладнокръвието.

Общи условия

Активация на акаунт