Лоша миризма в пералнята!!!😒

• 14 368
  • 94
  •   1
Отговори
# 75
Съществуват. Такъв оцет за почистване видях в DM.

# 76
  • София
След пране дрехите не миришеха на изпрано. Ползвах препарат Хайтмайн за почистване. След ден-два се появи ужасна миризма, каквато преди нямаше. Пуснах цикъл с оцет и сода (сега прочетох тук, че не трябвало, но късно). На какво може да се дължи? Филтърът е почистен, уплътнението също. Възможно ли е да влиза мръсна вода? Пера на 40 градуса с препарат на прах, отскоро ползвам омекотител. Моля за съвет!

# 77
  • Mediterraneo
Пране на 60 градуса. Смени праха, не ползвай омекотител. Играй си с комбинации от тези три фактора.

# 78
Дрехи, които са носени 1 седмица и дънки или панталон, носени по 2 седмици, правилно ли правя като ги включвам на дълга програма на памук на 60 градуса със сух прах за пране за 2 часа и 15 минути?
Относно миризмата от пералня: ако слагате омекотител, по-добре го добавете в барабана, като стопирате центрафуга, после пуснете допълнително изплакване и центрафуга. В никакъв случай в чекмеджето. Става лигаво, мазно и гадно. После трябва да изплакнете чекмеджето с топла вода. Също ще ви посъветвам, колкото и досадно е и отнема време около 15-20 минути да попиете уплътненията на пералнята с попивателна гъба, да махнете чекмеджето да го поиете с попивателната гъба, с която сте попивали уплътненията, после с 1 късче кухненска хартия. Така правите и с гнездото, където е било чекмеджето. Оставяте да изсъхне чекмеджето, гнездото за 1-2 часа и отваряте широко вратата на пералнята. Това го правите, когато окончателно приключите с прането за деня. Ще видите после колко работа ще си спестите и винаги пералнята ще бъде чиста и няма да излъчва лоши миризми. Също така един път в месеца включвайте на програма памук на 60 градуса с никакъв препарат и прах на празен ход пералнята да се почисти и дезинфекцира. Три пъти в годината почиствайте и филтъра.

# 79
Дрехи, които са носени 1 седмица и дънки или панталон, носени по 2 седмици, правилно ли правя като ги включвам на дълга програма на памук на 60 градуса със сух прах за пране за 2 часа и 15 минути?
Относно миризмата от пералня: ако слагате омекотител, по-добре го добавете в барабана, като стопирате центрафуга, после пуснете допълнително изплакване и центрафуга. В никакъв случай в чекмеджето.
Скрит текст:
Става лигаво, мазно и гадно. После трябва да изплакнете чекмеджето с топла вода. Също ще ви посъветвам, колкото и досадно е и отнема време около 15-20 минути да попиете уплътненията на пералнята с попивателна гъба, да махнете чекмеджето да го поиете с попивателната гъба, с която сте попивали уплътненията, после с 1 късче кухненска хартия. Така правите и с гнездото, където е било чекмеджето. Оставяте да изсъхне чекмеджето, гнездото за 1-2 часа и отваряте широко вратата на пералнята. Това го правите, когато окончателно приключите с прането за деня. Ще видите после колко работа ще си спестите и винаги пералнята ще бъде чиста и няма да излъчва лоши миризми. Също така един път в месеца включвайте на програма памук на 60 градуса с никакъв препарат и прах на празен ход пералнята да се почисти и дезинфекцира. Три пъти в годината почиствайте и филтъра.
Ей това, което си болднала е много грешно! Как ще ливне неразтворен, мазен омекотител върху някоя дреха?!

След пране дрехите не миришеха на изпрано. Ползвах препарат Хайтмайн за почистване. След ден-два се появи ужасна миризма, каквато преди нямаше. Пуснах цикъл с оцет и сода (сега прочетох тук, че не трябвало, но късно). На какво може да се дължи? Филтърът е почистен, уплътнението също. Възможно ли е да влиза мръсна вода? Пера на 40 градуса с препарат на прах, отскоро ползвам омекотител. Моля за съвет!
Не мисля, че влиза мръсна вода. Системното пране на 40 градуса прави точно това-лоша миризма. Пускай поне кърпи и чаршафи на 60.
Сега, сложи в пералнята една чаена лъжица прах и я пусни на еко програма на 60 градуса празна. Повтори процедурата с препарат K2r. Сух препарат е и има две дози в кутията. Има го  в Лили, ДМ, супермаркетите....

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 15:34 от petiaivanov

# 80
Празният цикъл с вода и прах без дрехи се прави на 90 градуса. Това + избърсване на гумените уплътнения преди него - би трябвало да помогне.

# 81
Тези отлагания се натрупват по "опаката" страна на барабана. Ако маншонът не е много стегнат, могат да се напипат с пръст. Нещо като лигава кал е.

# 82
  • Paris, France
Относно миризмата от пералня: ако слагате омекотител, по-добре го добавете в барабана, като стопирате центрафуга, после пуснете допълнително изплакване и центрафуга. В никакъв случай в чекмеджето.
Скрит текст:
Става лигаво, мазно и гадно. После трябва да изплакнете чекмеджето с топла вода. Също ще ви посъветвам, колкото и досадно е и отнема време около 15-20 минути да попиете уплътненията на пералнята с попивателна гъба, да махнете чекмеджето да го поиете с попивателната гъба, с която сте попивали уплътненията, после с 1 късче кухненска хартия. Така правите и с гнездото, където е било чекмеджето. Оставяте да изсъхне чекмеджето, гнездото за 1-2 часа и отваряте широко вратата на пералнята. Това го правите, когато окончателно приключите с прането за деня. Ще видите после колко работа ще си спестите и винаги пералнята ще бъде чиста и няма да излъчва лоши миризми. Също така един път в месеца включвайте на програма памук на 60 градуса с никакъв препарат и прах на празен ход пералнята да се почисти и дезинфекцира. Три пъти в годината почиствайте и филтъра.
Ей това, което си болднала е много грешно! Как ще ливне неразтворен, мазен омекотител върху някоя дреха?!

Аз слагам омекотител директно в барабана, но разтварям първо с вода в празна бутилка от омекотител и така изливам върху дрехите. Доливам малко вода и пускам едно плакнене с центрофуга. Пералнята си долива вода и дрехите излизат перфектни.

Много мръсни или преседели непрани дълго време дрехи пера по 2 пъти. Веднъж със студена вода и течен препарат, който слагам директно по петна, ако има и веднъж на максималната температура, която пише, че издържат.

Имах пералня, на която дъното на барабана се махаше и филтърът беше вътре. Никога не съм намирала лигаво по барабана или някаква мръсотия вътре. Поне веднъж седмично пера хавлии на 90-95° и след това пране пералнята е като нова. Мирише ако я държа затворена дълго. Просто пускам хавлии на 95° и е готова. Като се сетя, чистя с лимонтузу на 95°, чистя филтъра веднъж годишно и това е. Пералните миришат от непрекъснато пране на ниски температури. Което мога, пера на 60°, хавлиите на 95°С. Пералня без температури, по-високи от 60° не купувам.

# 83
Здравейте, не успях да намеря тема за сушилни.Ще ви кажа какъв ми е проблема, може някой да ми даде съвет. На село имам сушилня Беко, нова е купувана и съм я ползвала няколко пъти.След приключване дрехите са влажни,пробвах 3 програми.Снаха ми има същия модел и нейната е така.Дали ние не уцелваме програмата или е проблем на сушилнята,ако има някой с такава, нека сподели.

# 84
Здравейте, не успях да намеря тема за сушилни.Ще ви кажа какъв ми е проблема, може някой да ми даде съвет. На село имам сушилня Беко, нова е купувана и съм я ползвала няколко пъти.След приключване дрехите са влажни,пробвах 3 програми.Снаха ми има същия модел и нейната е така.Дали ние не уцелваме програмата или е проблем на сушилнята,ако има някой с такава, нека сподели.
Темата за сушилните:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1772145.msg49676636;_gl=1%2Aalra … EMk5n#msg49676636

Не нацелвате програмата и настройките. Прочетете си хубаво упътването и вижте коя програма за какви материи е, до колко килограма е и какви допълнителни фунции има.

# 85
Намерих темата, благодаря за препоръките.

# 86
Дали този препарат от лидл може да се пусне на 40 градуса

# 87
Дали този препарат от лидл може да се пусне на 40 градуса
То сигурно и на 1 градус може, но нали целта е чрез високата температура да се размекнат и разтворят наслоявананията и да се унищожат микроорганизмите, които "творят" тази миризма и мръсотия. Не случайно на опаковките пише 60 градуса (поне!)
Нали не мислиш, че в тази мръсотия дрехите ще бъдат чисти?

# 88
Истината е, че ако дрехите миришат лошо след пране, значи не само те имат нужда от освежаване – и пералнята пищи за помощ. Един цикъл на 90° с оцет или сода я вкарва обратно във форма. А ако продължава да вони – време е не за нов омекотител, а за нова пералня.

# 89
Истината е, че ако дрехите миришат лошо след пране, значи не само те имат нужда от освежаване – и пералнята пищи за помощ. Един цикъл на 90° с оцет или сода я вкарва обратно във форма. А ако продължава да вони – време е не за нов омекотител, а за нова пералня.
Че пералнята пиши за помощ - пищи, но не по начина, по който предлагаш.
Аз пък мисля, че оцетът е за салати. Защо да храни гъбите?
Нов омекотител - нови налепи и мръсотии....
Не е ли по-редно да се ограничи употребата му само до необходимост за определени материи?

Общи условия

Активация на акаунт