Лоша миризма в пералнята!!!😒

• 14 359
  • 94
  •   1
Отговори
# 60
Аз винаги пера на 60 градуса. А при центрафугиране-пералнята има само 800 оборота и пускам два пъти, за да се изцедат по-добре дрехите и да изсъхнат по-бързо. Сега стана студено и прострях мои дрехи на терасата на 02.02 вечерта, и още не са изсъхнали.

# 61
  • Paris, France
Вечер и нощем няма смисъл да се оставят навън дрехите, защото ще ги намериш по-влажни, отколкото си ги изнесла. Зимата влажността е над 95% често, особено през нощта. На мене сушените навън дрехи ми миришат лошо когато са сушени на студено. Под 10°С и даже 13° като е, не изнасям навън. Окачвам в банята, по стаите, в хола. Хавлии, чаршафи, калъфки и пликове без ластици и ципове слагам директно на радиаторите на парното.

А не мухлясват ли след 2 дена влажни?

Моята пералня много мачка ако е силно пълна (без да е препълнена) и затова не центрофугирам по 2 пъти.

# 62
  • София
Студеният въздух е с по-ниска влажност от топлия. Влажно е само когато има мъгла. Ако не ми е студено, простирам навън вечерта. Сутринта прибирам на сушилка в банята и всичко изсъхва за още час.

# 63
Прозорецът е отворен почти през целия ден, за да се проветряват. Миришат на хубаво и свежо после. Не мухлясват за 2 дни. Сушилник няма къде да поставя вкъщи.

# 64
  • Paris, France
В момента в парижкия район е 2°С и 98% влажност и няма да пада. Абсурд е нещо да изсъхне. В София днес имаше момент с 54% влажност и в момента е 52% и 4°С, та има надежда там, но и там не простираме навън.

Аз не държа сушилник в апартамента и го вкарвам само ако никъде нямам място. Закачам на релсата в банята. Хавлии на закачалка с щипки, а панталони на 2 закачалки, та да минава въздух. Като студентка си бях купила още една релса за перде и я бях поставила в средата на банята специално за простиране. Това е идея за малко жилище.

Някои години са топли зимите и пада под 85 и даже 80 влажността, та и януари съм сушила навън, но в студа не.

Баба ми вадеше всичко на балкона и после прибрахме твърди, макар и сухи замръзнали дрехи, та ги чакахме да омекнат. Скапваха се бързо влакната. Още помня как лятното пране миришеше божествено, а зимното вонеше на нещо като бензин. 

По-миналата година изсуших 2 пранета на 16.01 на балкона. Обикновено от началото на декември до средата на февруари не сушим навън.

# 65
В София и околнолностите, та чак отвъд Перник и из цялото Софийско поле, зимата пране не бих изнесала-непоносима смрад от кюмбета е вечер/нощем и рано сутрин. Всичко това вмирисва прането.
НАскоро карах по магистрала Струма към София, а и често ми се налага. В момента, който наближих Перник, колата ми се напълни с тази смрад. Не се диша.

# 66
Преди време гледах клипче как се почиства пералнята. Гуменото уплътнение мацката почистваше с препарат. След това отвори чекмеджето за прах  и омекотител. Напръска, затвори вратата и я пусна. Започна да пръска вода в чекмеджето и с помощта на четка за зъби разтърка отлаганията. Добави сода за хляб в отделението за прах, оцет в барабана и сода за хляб и пусна на 90 градуса. Всичко светна. Да си призная, пробвала съм това с оцет и сода на висока темп.
Смятам да пробвам и другия трик. Успех!

# 67
Оцетът и содата ги оставете за кухнята. Оцетът разяжда кръстачките. Нищо не р светнало, а само видимата страна на страна на барабана. Ако мушнете пръст между барабана и маншона, за да опипате барабана от невидимата страна, всичката мръсотия ще си е там.
Тези бабини деветини са писани и обсъждани безброй пъти в този форум.
Това за чекмеджето в така., но и във всяко упътване си го пише и е онагледено с картинка как дюзите се почистват с четка.
Хора, не си съсипвайте пералните с оцет.

# 68
И аз мисля, че такъв домакински оцет няма място в пералнята. Сода бикарбонат прибавям от време на време към прането, когато са повече замърсени и за дезифенфекция. Но тази миризма на оцет, не знам как ще се отмирише.
За почистване на пералня купувам от DM специален течен продукт, мисля че беше на Denk mit. Много добре почисти пералнята. И всякакви миризми изчезнаха. Дюзите на уплътнението ги почистих с клечки за уши. Мястото, където е чекмеджето и недостъпните там места с четка за зъби.
Не знам дали при вашите перални, по уплътнението и по дюзите му, остава вода след свършване на цикъла.на пране. И също така в чекмеджето и отдолу под чекмеджето има вода. Всичко това след всяко пране след махане на изпраното пране, попивам до сухо с попивателна гъба. И чекмеджето също. Отнема ми около 5 минути. И после оставям вратата на пералнята широко отворена и чекмеджето също, колкото се е възможно да се проветрява.

# 69
  • Paris, France
Оцетът и содата ги оставете за кухнята. Оцетът разяжда кръстачките.

..... ако седи в контакт достатъчно време с тях и е във висока концентрация. Още в малките класове, в прогимназията се учи, че основа + киселина = сол и вода. Содата неутрализира киселината и затова е тъпо да се слагат заедно.

Оцетът е слаба киселина, малко като лимонената киселина, която е още по-слаба. Зависи и колко оцет се сложи и в каква концентрация е (има 5, 8, 12 и 20% по магазините), колко е твърда водата, с какво количество вода е програмата и на каква температура. Зависи и колко сода се слага и дали. Също, във всяка пералня остават някакви алкални йони от праховете за пране и минералите във водата. Лимонена киселина съдържат всички еко и почти всички не еко препарати за почистване на перални и миялни, но без сода.

Точно заради липсата на много гуми за чистене, лесния достъп до дюзите и супер лесното почистване на отделението за препарати, което не е чекмедже, харесвам и ползвам перални с горно отваряне и хоризонтална ос на барабана.

# 70
  • Бургас
На мен един техник, който гледа старата ми пералня ми каза само с  лимонтозу на дълга програма.

# 71
  • Mediterraneo
Има и оцет за почистване, не е задължително да слагаш такъв за ядене.

# 72
  • Paris, France
Е, ясно, че никой няма да хаби ябълков, винен, балсамов оцет за пералня или миялна, а и миришат по-силно. Прозрачния от вода и оцетна киселина имам предвид като пиша за оцет.

# 73
В България повечето хора си сипват оцет за готвене. Най- популярните оцети са евтини. Повечето дори не подозират, че другият съществува, защото не е популярен и го има на малко места.

# 74
  • Mediterraneo
В България повечето хора си сипват оцет за готвене. Най- популярните оцети са евтини. Повечето дори не подозират, че другият съществува, защото не е популярен и го има на малко места.

Именно. Невена, на теб ти е ясно, но са единици наистина хората, които го знаят.

Общи условия

Активация на акаунт