Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XI

• 48 211
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • София
След Силоза и Отвъд се поразрових да гледам нещо по-продължително (да съм го "изпуснал", да има повече от него накуп и, все пак, да ми е интересен поне като идея). Захванах се със Snowpiercer. Има 3 изтекли сезона, има игрална версия (даже май предхожда сериите), обещание за 4-и сезон (поне в IMDb).
(ИНФО за потенциални мераклии: за да не сваляте серия по серия, първите 2 сезона ги има във версии накуп в обичайните наши 2 сергии - за банани и зелки. Субтитри - също. За 3-я се поозорих малко. При нас е епизод по епизод, т.е. има ги. За гледане открих вариант в exodus и в opentracker.org - без предв.рег., през старата търсачка на РАР.бг излизат 20 резултата с различен обем (https://search.torrends.to/snowpiercer+s03). Субтитри има в subs.sab (за др.релийз, но поне в еп.01 стават.)

Мое мнение (с елементи на спойлер):
Скрит текст:
Минах вече първите 2 сезона, не съм много зарибен. Не е лошо, но цялото действие тече в един супервлак (на края на С02 - от 1034 вагона; което не е нито цяло градче-капан, нито остров, нито поне континент - почти като Силоз е, ама...). Много бавно се развиват - почти като в кръговрат - едни и същи, или сходни действия. Има герои, които - именно, заради големия обем на замисъла - се представят добре и са в противоречиви лагери. Обаче има сцени, съшити с бели конци; и други - където логиката куца, или са елементарно зададени. Хем ще гледам С03, хем си прочетох резюметата в IMDb; ами, става ясно, че С04 е задължително да се случи, ако зрителят иска да има някакъв финал. Не съм чел книгите, нито съм гледал големия филм - може би, там има. Някъде за завършек - в кой ли, обаче, сезон, би трябвало да напуснат влака и да започнат да градят ново общество на затоплящата се Земя. Ще ми се - макар засега да няма такива признаци - да открият някъде оцелели хора по другите континенти, понеже се получава някак прекален американски шовинизъм. А пост-апокалиптичната визия за оцелели хора в затворено пространство (повтарям се: не в бивш мегаполис, не на цял континент, даже не в Космоса), което е само влак - след 20 епизода взима да става скучновато. Едновременно с това, точно влакът е предизвикателството пред романиста и сценаристите и в целия Е01 хрумките са задоволително любопитни. След 20 серии и прегледани резюмета на още 10, лично мен вече ме дразни как на фона на привилегиите на "първата класа" да екзекутират и хибернират други от "по-низшите", и още куп жертви в една полу-успешна "революция" - няма кой да убие главния антагонист и малкото оцеляло, всякакво, ново човечество не излезе навън някъде да "поправя"/"рестартира" живота с тия познания, умения и технологии, с които са създали Влакът и глобалната Линия през цялата замръзнала планета...

# 511
  • Berlin
Сериалът е правен по филма и май покриваше 1ви сезон на сериала. Обсъждахме, когато излизаха сезоните.

# 512
  • София
С голямото дете изгледахме Играта на Ендер, и на двамата много ни хареса. Единствено в първите 5-10 мин. има две сцени на насилие, които бих му спестила, но не са нито толкова брутални, нито с кофти последствия.
Малко остана отворено накрая
Скрит текст:
с това, че не стана ясно как военните му позволиха да вземе бебето и да му потърси друга планета; нито как точно ще порасне това бебе без родител, без никой, който да го учи.
Като цяло, качествено фентъзи. Дайте препоръки за подобни филмчета, да стават за 10 годишни хлапета Smile

# 513
  • София
Гледайте:
Звезден прах ; Златният компас ; Хрониките на Нарния ; Пърси Джаксън Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 23:14 от Diavolo

# 514
  • София
Хрониките сме ги гледали, Пърси Джаксън го чете като комикс, не съм се сещала за филма 🤔 (не помня от къде ми е останало впечатлението, че е много пукотевица и ефекти и малко смисъл). Сега ще разгледам другите две предложения, благодаря 🌺

# 515
Аз препоръчвам  и "Пътешествие до центъра на земята" , "Тайната на скритият град"

# 516
  • София
@ Marisha - Открих О.С.Кард докато (на български) "играта" и посланията на Ендър бяха само тетралогия, после четох и петата (имаме ги първите пет) и все още се надявам, че някога някой ще продължи след първия (единствен) филм. Защото мисля, че си струва. Ако у дома ви се четат такива неща - пробвайте. Имаше страници, над които почти съм плакал - това за въздействието на написаното (като стил и послания).
Цикъл „Ender Wiggin“ („Ендър Уигин“)
    Играта на Ендър, Ender's Game (1985)
    Говорителят на мъртвите, Speaker for the Dead (1986)
    Ксеноцид, Xenocide (1991)
    Рожби на съзнанието, Children of the Mind (1996)
    Сянката на Ендър, Ender's Shadow (1999)
    Сянката на хегемона, Shadow of the Hegemon (2001)
    Сянката на марионетките, Shadow Puppets (2002)
    Shadow of the Giant (2005)
    Shadows in Flight (2012)
След първите 4, има нещо като "римейк" на историята през очите на други участници/герои. Но поне в кн.№5 удоволствието от такова "завръщане" отново си струваше. Доста философия има нататък, Ендър не остава само дете (както и другите с него).
Филмът ми хареса. При положение, че е по книга, а знам и какво има напред. Затова и ми се ще да има продължения.
(Като шега, но поне в този сюжет политкоректността няма да дразни - има толкова много раси, и земни и извънземни..., Холивуд може да се развихри спокойно.)

# 517
Не знам защо не го продължиха, мисля, че е харесван филма.
Гледам си сега Вещерчо, много е хубав, даже Йенефер се е разхубавила.

# 518
  • София
EmBrother , това е страхотна новина! Simple Smile Не бях ровила и сега разбирам за следващите книги. В читанка намерих всички без втората (на нея й предстои нов тираж и вероятно затова са свалили електронната версия) Няма да питам какво-що, свалила съм ги Wink SmileySmiley Много благодаря за инфото, за другите вероятно не е ново, но аз съм пропуснала продълженията на книгата!
И аз започвам Вещерчо тия дни, откога го чакам Heart

# 519
Кофти е че Войната на Световете е без субтитри, има някакъв гаден дублаж само.

# 520
  • София
За нищо, Marisha. Чака ви (у дома) страхотно време с прочита на Ендъровото житие. Единственото ми леко неудобство беше, че клерикалните идеи/философии някак не винаги ми дападаха. Но е великолепна история за мислещи не-деца!

# 521
Изгледах финалните епизоди на Манифест. След омотването в 3 сезон, се върнаха в правия път и завършиха много смислено, въпреки че граничеше леко с романтична драма от сладникавост.

# 522
  • Дивата природа
https://scifi.bg/novini/2023/06/trejlar-za-posledniya-film-s-kari-fishar/
последният филм с Carrie Fisher - https://www.imdb.com/title/tt6195756/
В Wonderwell Фишър властва над магическа гора, а Рита Ора й съперничи...

Засега он-лайн с РУСКО многогласово аудио + лого с реклами!
;Докато излезе дигитално и оригинално на английски:
https://kinogo.sh/67359-kolodec-chudes.html

# 523
  • София
Dota: Dragon's Blood
https://www.imdb.com/title/tt14069590/

Фентъзи/НФ анимация, продукция на корейското студио, Mir, излъчвана от Нетфликс. Адаптация по видеоиграта на Valve.
3 сезона, 24 епизода. Сериалът е завършен!

Сложен митогологичен конфликт между слънцето и луната, между дракони и демони, феи и хора и какво ли още не...
Първи сезон ми хареса много, но много бързо се изтъркаха и трудно ми задържаха интереса. Втори сезон бе доста по-слаб от първия, а последния трети също ме разочарова в някаква степен.
Големия ми проблем с историята е, че така бе направена, че едва ли не трябва да си играл играта и да си запознат с всичките герои и техните мотиви. Много разпокъсана история, която беше навсякъде и прескачаше с бясно темпо.
Обикновено схващам нещата колкото и да е сложен даден филм или сериал, но този така е направен, че непрекъснато губех нишката.
Финалът беше приемлив, но не и такъв, че да им простя пропуските.
Не е лоша анимацията, не казвам, че съм разочарован или, че не препоръчвам да се гледа, но очаквах много повече, особено след силния старт и големите претенции.
-
7.0 / 6.5

# 524
Аз изгледах само първи сезон - не беше лош, ама и не беше нещо особено. Вторият направо забравих да го гледам, въпреки че се канех.

И Касълвения, и Кръвта на Зевс ми харесват повече. Между другото, първият уж щеше да има продължение (спиноф в по-ново време), а вторият е подновен, но преди 3-4 години и нищо не се чува.

Общи условия

Активация на акаунт