Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 21

• 34 283
  • 799
  •   1
Отговори
# 195
Maria.B той ще ви даде списък с какви изследвания да направите и кога на следващия преглед. Сега мисля не трябва нищо да правите, за да иследвате НМХ трябва да имате поне 3 седмици прием. Препоръчвам ви да си организирате и преглед при доктор, който разбира от тромбофилии и ще ви следи занапред, може да се наложи допълнителна терапия. Др Станулов не следи кръвоток в началото - не знам дали това е важно за вас.
Успех и всичко да е наред и до край!

Мерси. А Бихте ли ми препоръчали доктор който да разбира от тромбофилии, че като гледам с фактор 13 съм и е нещо май сериозно доколкото четох в нета.

# 196
На първа страница са изброени лекарите, които се занимават с тромбофилии. Като си изберете, може да питате за конкретен тук момичетата които го посещават.

# 197
Maria.B той ще ви даде списък с какви изследвания да направите и кога на следващия преглед. Сега мисля не трябва нищо да правите, за да иследвате НМХ трябва да имате поне 3 седмици прием. Препоръчвам ви да си организирате и преглед при доктор, който разбира от тромбофилии и ще ви следи занапред, може да се наложи допълнителна терапия. Др Станулов не следи кръвоток в началото - не знам дали това е важно за вас.
Успех и всичко да е наред и до край!

Мерси. А Бихте ли ми препоръчали доктор който да разбира от тромбофилии, че като гледам с фактор 13 съм и е нещо май сериозно доколкото четох в нета.

Доктор Баев препоръчвам

# 198
  • Варна
Малко ми потъна въпросът - трябва ли да са на гладно контролните изследвания?

# 199
Здравейте Simple Smile не знам колко съм в темата, но имам мисед аборт заради тромбофилия. Днес пуснах ЧХГ на 4ти ден закъснение и резултатът е 315.. не знам дали е добър, не знам как ще издържа още 48 часа за да повторя теста... Моля, ако някой има подобна ситуация или подобен резултат за същите дни да ми даде мнение. Благодаря Simple Smile

# 200

Didi, когато съм се обаждала в НКБ винаги са ми казвали да поставям инжекцията 4 часа преди часа ми за преглед и никога не са споменавали нищо за храна и вода. Иначе съм пускала и на гладно и след прием на храна и резултатите винаги са били подобни (при една и съща терапия), което не знам колко е меродавно, но това е от опита ми.

# 201
  • Sofia
Никога не са ми казвали от НКБ (Паскалева и от регистратурата), че трябва да съм на гладно. Съответно не съм се съобразявала.

Единствено ако си на НМХ, трябва да си направиш изследванията (АntiXa) 4 часа след поставяне.

# 202
Здравейте, бях при АГ, на 15 - ти съм при Хематолог. Но докато чакам часа си - искам да се чувствам, че правя нещо... Исках да ви питам има ли някаква терапия, която сте започвали заедно с опитите за бебе?

# 203
Здравейте Simple Smile не знам колко съм в темата, но имам мисед аборт заради тромбофилия. Днес пуснах ЧХГ на 4ти ден закъснение и резултатът е 315.. не знам дали е добър, не знам как ще издържа още 48 часа за да повторя теста... Моля, ако някой има подобна ситуация или подобен резултат за същите дни да ми даде мнение. Благодаря Simple Smile
Тази стойност означава започваща бременност. Друго не може да ви каже, дори да я сравните с още 100 резултата. Изчакайте си следващото засичане, пуснете и Прогестерон също, както и след второто засичане на ЧХГ си запишете час за тромбофилията.
P.S. Има отделна тема за ЧХГ също така.

# 204
Здравейте, дами,
Според вас тези резултати достатъчни ли са за загуба в 23г.с. или е добре да пусна допълнителни изследвания? Все още чакам за час при проф. Паскалева и ще ми е много по-спокойно ако междувременно чуя мнение по въпроса Relaxed

# 205
  • Sofia
По отношение на тромбофилията са достатъчни. Аз съм изследвала почти същите (без последните три - Ф7, AGT и NOS3). Нo на мен ми бяха предписали да изследвам и бета Фибриноген (b-Fibrinоgen c.-455G>A).

Хомозигот означава, че и двата алела на даден ген са с мутацията и генът не функционира нормално. Хетерозигот означава, че само единият алел на гена е с мутация - тоест генът може и да функционира коректно, но може и да не функционира правилно, няма как да се знае.

АСЕ се свързва с риск от високо кръвно (особено ако е хомозигот).

MTHFR означава, че обикновените форми на Б витамините не се усвояват и трябва да се приемат метилираните им форми (напр. Фолат вместо фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12). Обикновените форми само се трупат в организма, без да се усвояват (при предозиране могат да станат и токсични). Ако нивата на тези витамини са ниски, това води до завишаване на хомоцистеина, който ако е завишен, води до завишен риск от ССИ. При такава мутация е хубаво да се изследват нивата на тези витамини (Б9, Б6, Б12) и на хомоцистеина. Ако има дефицити, трябва да се попълнят. С попълване на дефицитите в повечето случаи спада и хомоцистеина (който трябва да е под 7, най-добре под 5).

MTRR е свързано с усвояването на Б12.

TAFI (особено хомозигот) се свързва с риск от нарушение на фибринолизата (процесът, който позволява на кръвта да се запази течна. Тоест когато има мини съсиречета, фибринолизата е естествен процес, който ги разгражда преди да са се уголемили или направили поразии). Свързва се с риск от повтарящи се спонтанни аборти и дълбоки венозни тромбози.

ПП: Паскалева зачита за тромбофилия най-вече Фактор 5 Лайден и Фактор 2 Протромбин.

# 206
  • Варна
Най - накрая стигнахме до консенсус да слагам НМХ (хетеро PAI и ACE). Ходих да издирвам фракси или клексан за да се върна да ми покаже как се слага и с 300 зора намерих клексан две опаковки. Сега почвам да обикалям аптеките и да се запасявам. Въпросът ми е като съм почнала клексан само клексан ли търся вече или ако намеря фракси да го взимам. Мога ли така да си ги сменям както си искам? Също за поставянето в листовката пише под 90 градуса, а тя ми показа под 45. Кое е по-добре?

# 207
  • София
Диди,
От Фраксипарин някои жени правят алергична реакция, аз слагах през цялата бременност без проблем предимно фрякси. Можеш да започнеш с фракси ако имаш, и след това ако е необходимо да минеш на Клексан.
90 или 45 градуса, зависи къде бодеш и колко мазничко има на това място. За мен най-лесно беше да хващам гънка на корема. После в паласките мм бодеше на 90 градуса, а в болницата ми ги биеха в ръката - със или без гънка. Тихичко честито!

Димана,
Почвай терапия за тромбофилията, или потърси специалист да ти назначи. Терапия се почва от положителен тест. Тихичко честито!

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 13:59 от delisardeli

# 208
  • Варна
Ами нямам засега Фракси, само Клексан намерих. Просто се чудя може ли така-каквото намеря и да ги сменям при нужда ако не намеря от това, което ползвам в дадения момент.

# 209
  • Sofia
Ами нямам засега Фракси, само Клексан намерих. Просто се чудя може ли така-каквото намеря и да ги сменям при нужда ако не намеря от това, което ползвам в дадения момент.
По това време миналата година бях бременна и пак липсваха НМХ по аптеките. Бях на фракси 0.3, но Паскалева ми каза да слагам каквото намеря фракси 0.3/0.4, клексан 0.4 - до каквото се добереш.

Общи условия

Активация на акаунт