Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 21

• 34 219
  • 799
  •   1
Отговори
# 180
Момичета, как мислите-според вас възможно ли е Коагулацията да е перфектна, но анти-ха фактор да показва недостатъчна доза НМХ? И ако да, то тогава не е ли редно абсолютно всеки път да се пускат всичките 5 показателя? Кое е водещо в крайна сметка, не би ли трябвало да сочат заедно към едно и също нещо...

# 181
  • Вестерос
Здравейте, въпрос към хората, които приемат фраксипарин и аспирин. На биохимичния скриниг ми беше дадена препоръката за прием на аспирин до 32-34г.с поради по-висок риск от прееклампсия и ИУРР. АГто ми ме посъветва са спирам вече аспирина, защото съм в 32 седмица и има клапа на сърцето, която трябва да се затвори на бебчето, а докато се приема аспирин не можело. Та исках да ви попитам - на вас кога ви препоръчаха да спрете аспирина? Иначе аз си продължавам с фраксито.
В 32 г.с. спрях аспирина.

За Варна сме бях апратли при Д-р Кудева хематолог, но така и не се срещнах, че беше болна.

# 182
  • Варна
Ако не съм на НМХ, а само на Натаспин пак ли същите изследвания се пускат като на първа страница?

# 183
  • Sofia
AntiXa се пуска само, ако си на терапия с НМХ

# 184
  • Вестерос
Ако не съм на НМХ, а само на Натаспин пак ли същите изследвания се пускат като на първа страница?

Пускаш коагулационен статус/ време кървене, време съсирване, фибриноген, протромбиново време, aptt/ и д-димер. Поне така бях аз.

# 185
  • София
При мен беше точно така - перфектен кръвоток според двамата фетални, при които се следях, а според антиХа трябваше да вдигна дозата. Проф. Паскалева беше препоръчала да вдигна дозата и да пусна антиХа отново в 3 триместър, за да видим как ще е. В крайна сметка реших да се доверя на АГ. Междувременно ми се скъси шийката и лежах за задържане, та нямах нито желание, нито възможност да експериментирам 😂.

Момичета, как мислите-според вас възможно ли е Коагулацията да е перфектна, но анти-ха фактор да показва недостатъчна доза НМХ? И ако да, то тогава не е ли редно абсолютно всеки път да се пускат всичките 5 показателя? Кое е водещо в крайна сметка, не би ли трябвало да сочат заедно към едно и също нещо...

# 186
Когато спирате терапията с НМХ след раждане, колко време са ви казвали че се продължава? На мен Паскалева ми беше написала 2-3 седмици, но навсякъде в публикации пише, че за риск от ДВТ и други инциденти препоръчителният период за НМХ е 6 седмици след раждане, а за висок риск дори и 12 седмици.

# 187
Момичета, извинете ме, защото вероятно много пъти е писано, но ми е донякъде спешно. Моля ви, препоръчайте ми АГ в София, който разбира от тромбофилии, следи рискови бременности и е достъпен (да не се чака с месеци за час, да може да се пише с него по вайбър, да отговаря в рамките на деня и да може да му се звъни при спешни случаи). Със загуби съм, с пет мутации, на 41 и след инвитро.
Благодаря ви!

# 188
  • София
Момичета, извинете ме, защото вероятно много пъти е писано, но ми е донякъде спешно. Моля ви, препоръчайте ми АГ в София, който разбира от тромбофилии, следи рискови бременности и е достъпен (да не се чака с месеци за час, да може да се пише с него по вайбър, да отговаря в рамките на деня и да може да му се звъни при спешни случаи). Със загуби съм, с пет мутации, на 41 и след инвитро.
Благодаря ви!
Д-р Чучумишев и консултация с д-р Тончев (хематолог) за тромбофилиите
Д-р Росица Колева (Токуда) и консултация с д-р Паскалева (хематолог НКБ) за тромбофилиите.

Не знам как протича комуникацията с д-р Чучумишев,но д-р Колева отговаря на Вайбър и комуникацията с нея е много лесна и бърза.
Имам лични впечатления и от двамата.

# 189
  • Sofia
Когато спирате терапията с НМХ след раждане, колко време са ви казвали че се продължава? На мен Паскалева ми беше написала 2-3 седмици, но навсякъде в публикации пише, че за риск от ДВТ и други инциденти препоръчителният период за НМХ е 6 седмици след раждане, а за висок риск дори и 12 седмици.
Аз съм с Протромбин + още 4 мутации и фамилна обремененост (БТЕ, инфаркти, инсулти, ДВТ) - на фона на това Паскалева ми каза да продължа с инжекциите около 3-4 седмици. Месец след раждането ги спрях. Изследвах д-димер около 3 месеца след секциото и беше 2 и нещо при горна реф. граница 0,55... и тя ми върна инжекциите за още един месец.
Та, не знам. На мен ми се струваше, че един месец след раждане е малко (не съм лекар все пак). Иначе съм попадала на мнения във фейса, че момичета, претърпели ДВТ или др. си бият инжекциите 6 седмици след раждането (по препоръка на лекар, разбира се).

# 190
На мен също ми се струва малко. Навсякъде пише "по стандарт", че терапията е 6 седмици, а от едно проучване с хиляди родилки дори правят заключение, че периода на терапия трябва да бъде 12 седмици, защото случаите на тромботични инциденти се връщат към нормалните за небременни чак след този период. Ето статията и самото проучване, ако за някого представлява интерес:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311485?query=featured_home#t=article

https://news.weill.cornell.edu/news/2014/02/risk-of-serious-bloo … isk-lasts-twice-a

Аз самата направих преходен инсулт (ТИА) по време на бременността си и затова мисля, че за 2 седмици рискът не е преминал. При мен мутацията е само PAI хетерозигот (не съм изследвала други от по-широкия пакет, затова не знам дали има комбинация и с други).
В момента съм 4 седмици след секциото и на своя глава съм на инжекции. Имам преглед при Паскалева другата седмица и ще изкажа опасенията си и ще видим какво ще каже. Благодаря!

Последна редакция: ср, 07 дек 2022, 05:40 от Ми-08

# 191
  • Варна

Пускаш коагулационен статус/ време кървене, време съсирване, фибриноген, протромбиново време, aptt/ и д-димер. Поне така бях аз.
Тъп, но спешен въпрос - трябва ли да е на гладно? Аз ядох вече, защото не мога да стана от леглото, ако не подложа нещо.

# 192
Здравейте, може ли въпрос. За БХС има ли проблем ако поставя нмх сутринта? Кръв ще взимат следобед, но нмх ще продължи да действа.

# 193
Здравейте момичета след инвитро съм при д-р Станулов, в Афродита. С тромбофилия съм, изследвания та ги пуснах преди да почнем процедурата, сега съм  в 6 г. седмица.
 Д-р Станулов ми изписа клексан 0,4.
 На 15.12 ще ходя да чуя пулс.
 Доколкото съм чела, той следи до 10та седмица някъде и после препраща към друг АГ.
 Та въпроса ми е да го питам ли кога за пръв път и какви показатели да пусна тези свързани с тромбофилия. За пръв път се сблъсквам, а и незнам какви показатели, през колко време се следи.

# 194
Maria.B той ще ви даде списък с какви изследвания да направите и кога на следващия преглед. Сега мисля не трябва нищо да правите, за да иследвате НМХ трябва да имате поне 3 седмици прием. Препоръчвам ви да си организирате и преглед при доктор, който разбира от тромбофилии и ще ви следи занапред, може да се наложи допълнителна терапия. Др Станулов не следи кръвоток в началото - не знам дали това е важно за вас.
Успех и всичко да е наред и до край!

Общи условия

Активация на акаунт