Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 21

• 34 273
  • 799
  •   1
Отговори
# 480
FBID10206506436694795, а какви показатели изследваш и колко често?
Питам, за да си направя справка какво предстои при мен.

# 481
Irelia, не са Ви изследвани всички гени. При мутация в PAI е желателно да си направите изследване и на ACE, защото комбинацията носи повишен риск.
Аз съм с PAI, ACE, MTHFR, VEGFA и TAFI. Нито една от тях сама по себе си не е високорискова, на комбинацията е кофти. На НМХ инжекции съм от трансфера насам.

# 482
Когато бях в 5гс получих кафеникаво зацапване. На преглед намериха хематом 20мм, а ембрионалния сак беше 16мм. Лекаря не се притесни и каза че явно хематома ще се изчисти. Общо 3 седмици имах зацапване и се изчисти. Тогава лекаря каза с такъв размер не би следвало да се резорбира и в моя случай щом изтече всичко ще е наред. Пих аспирин 100 и утрогестан поставях.

# 483
Елиза, благодаря за включването.
Още съм объркана и всяка информация, свързана с тромбофилията ми е полезна.
Ще пусна за изследвания и гените, които си изброила. Каквото съм изследвала до момента не е било по лекарска насока, а въз основа на прочетено във форума.

# 484
FBID10206506436694795, а какви показатели изследваш и колко често?
Питам, за да си направя справка какво предстои при мен.

Д димер, фибриноген и аптт. Ако си на НМХ трябва да пускаш и анти ха периодично за да се следи дали дозата е подходяща.

# 485
Няма за какво, Irelia. И аз всичко сама си изследвах след загуба и четене във форума.

# 486
Момичета, колко време отнема да се разорбира хематом 24мм без налично кървене? От болницата не ми дават никаква информация.

# 487
  • Варна
Здравейте, момичета. Пиша ви с надежда да споделите опит, ако има някой минал през същото. Бременна съм в 8+1, след първа неуспешна бременност кухо яйце през септември 2022, изчистих се сама. Сега всичко вървеше добре. На 30/12 бях на преглед (6+5дни) и ембриончето си отговаряше на размерите и чухме сърчицето. Следващият ми преглед трябваше да е на 16.01, но вчера започнаха едни болки много подобни на ПМС, и преди имах придърпвания и знам, че са нормални, но тези бяха непрестанни. Пих но-шпа , но нямаше промяна и отидох на спешен кабинет. От там ми казаха, че имам хематом 24мм , а ембриончето е 16мм… Приеха ме в болница за 3дни (поне за сега това ми казаха) и ми вливат обезболяващи. Лежа и само ставам до тоалетна. Нямах кървене нито преди това, нито днес. Д-р Константинова ми каза да спра терапията за 2-3дни и да я възобновя след това както си беше 0,6 клексан сутрин и 1 таблетка аспирин протект 100мг вечер. Въпросът ми е относно хематома какъв е шанса да се разорбира с такива размери и отделно се притеснявам дали тази терапия не е много силна за мен, дъмнения изразиха двама лекари, но не и следящата ми, която се занимава с рискова бременност и е много опитен лекар.
Контролните изследвания за тромбофилиите как са? Вече няколко момичета около мен се оплакват от 0.6, което им изписва К. несъобразено с килограми. Даже наскоро и в едната фейсбук група четох коментар на едно момиче, което и според изследванията видимо преразредена кръв и тя ѝ казва "няма проблеми, продължавай".

# 488
Здравейте, момичета. Пиша ви с надежда да споделите опит, ако има някой минал през същото. Бременна съм в 8+1, след първа неуспешна бременност кухо яйце през септември 2022, изчистих се сама. Сега всичко вървеше добре. На 30/12 бях на преглед (6+5дни) и ембриончето си отговаряше на размерите и чухме сърчицето. Следващият ми преглед трябваше да е на 16.01, но вчера започнаха едни болки много подобни на ПМС, и преди имах придърпвания и знам, че са нормални, но тези бяха непрестанни. Пих но-шпа , но нямаше промяна и отидох на спешен кабинет. От там ми казаха, че имам хематом 24мм , а ембриончето е 16мм… Приеха ме в болница за 3дни (поне за сега това ми казаха) и ми вливат обезболяващи. Лежа и само ставам до тоалетна. Нямах кървене нито преди това, нито днес. Д-р Константинова ми каза да спра терапията за 2-3дни и да я възобновя след това както си беше 0,6 клексан сутрин и 1 таблетка аспирин протект 100мг вечер. Въпросът ми е относно хематома какъв е шанса да се разорбира с такива размери и отделно се притеснявам дали тази терапия не е много силна за мен, дъмнения изразиха двама лекари, но не и следящата ми, която се занимава с рискова бременност и е много опитен лекар.
Контролните изследвания за тромбофилиите как са? Вече няколко момичета около мен се оплакват от 0.6, което им изписва К. несъобразено с килограми. Даже наскоро и в едната фейсбук група четох коментар на едно момиче, което и според изследванията видимо преразредена кръв и тя ѝ казва "няма проблеми, продължавай".

Не съм правила все още понеже ми казаха около 11-12 седмица..
Ръст 173, 59кг. Имам Лайден, но повечето ми казват 0,6 е много. Казаха ми в болницата да спра за 2дни с терапията и после да пробвам с 0.4 и да видим как е. Ако трябва да съм честна, имам по-голямо доверие на АГ-то си от д-р Константинова. Искрено се надявам да се разорбира хематома, доста съм уплашена и форумът ми помага да не се чувствам, че съм единствена с проблеми. Стискайте ми палци да премина трапа. Innocent

# 489
  • София
Ирелия, аз със същите мутации бях на терапия с НМХ през цялата бременност до 2 седмици след раждането. Имах изписан и аспирин протект, но от него прицапвах, затова ми го спряха.

Номад, според мен аспирин протект всеки ден е много, защото действието му е 72ч и се натрупва при ежедневен прием. НМХ 0.6 вероятно също ти е много, обикновено с тези кг се започва с 0.4 и след изследвания на антиХа, рязко вдигане на кг или проблеми с кръвотока може да се увеличи. АГ би трябвало да има по-добър поглед върху нещата, тъй като гледа на ехограф състоянието ти.

# 490
Мрнн, тромбофилията сама по себе си не е основание за взимане на болничен. Ако прецените, можете да си вземете - де факто в България болничен се издава по желание на бременната жена, не по медицински показания. Работата в офис не е рискова. Аз като съм ходила на работа съм доста по-активна и имам повече движение, отколкото вкъщи. Ако ви притеснява, стандартните препоръки за тромбофилия - ставане от стола и разхождане на всеки 30-40 минути, ако трябва и таймер може да си навивате.

Здравейте пак. Бременна съм в 14+2г.с и след установена тромбофилия ми предстои да започна Фраксипарин 0.4. Питането ми е , вие продължихте ли да ходите на работа, или си взехте болнични?Аз работя в офис, притеснява ме това, че по цял ден седя. При първата ми бременност, не знаех, че имам тромбофилия и до 7 месец си ходеха на работа. Сега обаче вече се притеснявам и се чудя как е редно да постъпя. Или по-точно как е най-добре за мен и бебето? Моля за съвет и споделяне на личен опит.

# 491
Marta_r, някои хора, които работим в офис, нямаме никакъв шанс да ставаме да се разхождаме на всеки 30-40 минути. При нас е толкова уплътнено времето, че понякога и за вода/тоалетна не можем да станем. От офис до офис има разлика. Това, че голяма част по офисите могат да си клатят краката не важи за всички. В такъв случай болничният е спасение. 10-12 часа на стол при рискова бременност е безразсъдно.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 11:06 от Елиза 123

# 492
Irelia, не беше ли питала същото и по-назад?
Нямаш всички гени, трябват още два ,но с хомозигот ПАИ е хубаво да си на нмх терапия. Няма как да навреди,като имаш мутации,нито се натрупва нито нищо.

# 493
Marta_r, някои хора, които работим в офис, нямаме никакъв шанс да ставаме да се разхождаме на всеки 30-40 минути. При нас и толкова уплътнено времето, че понякога и за вода/тоалетна не можем да станем. От офис до офис има разлика. Това, че голяма част по офисите могат да си клатят краката не важи за всички. В такъв случай болничният е спасение. 10-12 часа на стол при рискова бременност е безразсъдно.

Точно това ме притеснява. Аз нямам възможност да се разхождам. Имам много работа, а основния фактор е, че съм сама в офиса и не мога да го затварям когато си поискам. Поставям себе си и бебето на първо място и мисля да започна с болничните от другата седмица.  Благодаря за съветите на всички.

# 494
Nomadgirl, аз съм с хетерозигот на Лайден, ПАИ и АСЕ, както и с хомозигот на МТХФР. Изследвала съм само 8 гена, мисля разширен пакет се водеше в Геника.
Миналата бременност бях на аспирин протект 75 след овулация и след + тест клексан 0.4. В 5-6 месец се наложи промяна на терапията - аспирин протект 100 и клексан 0.6. В 7-8 месец ми спряха аспирина заради кървене. На клексан бях до около 40-тия ден след раждането.
Със сегашната бременност пак започнах така след овулация, но имах кървене и останах само на клексан 0.4.
Давам пореден пример, че при всеки е индивидуално. Следене на ехограф често и поне веднъж месечно кръвни изследвания за коагулация.
И аз мисля, че доза 0.6 е много като за начало. Както и аспирина 100мг също.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 15:06 от Jupiter sea

Общи условия

Активация на акаунт