Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 21

• 34 166
  • 799
  •   1
Отговори
# 150
  • София
VonBG, възможно е да имаш мутации в други гени, освен изследваните. Може да имаш придобивата тромбофилия, може да е и нещо трето. Щом са ти казали да пиеш аспирин протект - действай.

Аспирин протект се изписва за подобряване на кръвотока към бебето, пие се до към 34-36гс.

Стискам палци всичко да е наред!

Yvka,
При теб последните 3 мутации са свързани с неусвояване на синтетични витамини от група Б. Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин и при ниски стойности приемай само метилирани форми. И двата витамина трябва да са в равновесие и близо до горната граница преди забременяване. Ниските нива на витамините могат да повишат хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Също ниските нива на витамините от група Б могат да доведат до проблеми с бебето - дефекти на невралната тръба, спина бифида и др.

Възможно е на фона на всички тези мутации, макар и по нискорискови фактори, да е по-добре да си на терапия с НМХ или аспирин протект по време на бременността. Можеш да се консултираш с хематолог. И при бременност - АГ с опит в проследяване на бременни с тромбофилия, да се следи кръвотока към бебето с доплер.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 14:12 от delisardeli

# 151
Здравейте, прекрасни, Flowers Hibiscus

Все още не съм бременна, но много се надявам и това да ми се случи. Поради семейна предразположеност, пуснах генетични изследвания и имам следните мутации:

MTHFR 677 (Хетерозиготен носител C/T)
PAI 5G>4G (Хетерозиготен носител 5G/4G)
ACE I/D  (Хомозиготен носител D/D)
Factor XIII (Хетерозиготен носител Val/Leu)

Бях пускала и витамини Д и Б, изглеждат ниски.. та и там ще трябва да работя за подобряване:

Витамин В12/Vitamin B12: 376 pg/ml   (187-883; латентен дефицит < 300)   
Витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D 3 : 14.7 ng/ml   (10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране)

Изчетох доста и забелязах, че лекарското съсловие се е разделило на две мнение при тези мутации: едни твърдят, че трябва терапия с НМХ, а други - не. Вие с вашия опит на какво мнение сте?
Мисля този месец да си запиша час за преглед, колебая се между проф. Лисичков или др. Тончев. Кой бихте ми препоръчвали?

# 152
  • София
При комбинация хетерозигот по PAI и мутации в ACE или Factor 13 се назначава терапия с НМХ.

Вдигни и нивата на витамините, трябва да са около горната граница преди забременяване. За Б9 и Б12 трябва да приемаш само бионалични или метилирани форми.

# 153
Здравейте, утре съм при аг, но реших и тук да попитам. В 31 гс съм, видях, че протромбиновото време и аптт са по-високи. Трябва ли да се притеснявам според вас.

Иначе днес като забих иглата направо почна да се пълни с кръв и след като я извадих тече доста кръв.

# 154
Протромбиновото не е ли в граници? Нормални са,границите за бременни са различни. Д димер и фибриноген са завишени, но и те са в граници за трети триместър.

# 155
Със сигурност се постарайте да вдигнете нивата на Б12 и Д. Терапия според мен е добре да има. От предложените доктори мога да кажа, че др Лисичков не е подходящ избор по мое мнение. Прекарах много тегав, дълъг престой при него, в който ми цитираше енциклопедии и всякакви излишни неща, едва успявах да го прекъсна, барем да попитам нещо, но отговори на въпросите си така и не получих. 20мин се бореше с компютъра си да ми покаже там нещо. Човекът е възрастен и определено за мен вече не трябва да практикува.

Здравейте, прекрасни, Flowers Hibiscus

Все още не съм бременна, но много се надявам и това да ми се случи. Поради семейна предразположеност, пуснах генетични изследвания и имам следните мутации:

MTHFR 677 (Хетерозиготен носител C/T)
PAI 5G>4G (Хетерозиготен носител 5G/4G)
ACE I/D  (Хомозиготен носител D/D)
Factor XIII (Хетерозиготен носител Val/Leu)

Бях пускала и витамини Д и Б, изглеждат ниски.. та и там ще трябва да работя за подобряване:

Витамин В12/Vitamin B12: 376 pg/ml   (187-883; латентен дефицит < 300)   
Витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D 3 : 14.7 ng/ml   (10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране)

Изчетох доста и забелязах, че лекарското съсловие се е разделило на две мнение при тези мутации: едни твърдят, че трябва терапия с НМХ, а други - не. Вие с вашия опит на какво мнение сте?
Мисля този месец да си запиша час за преглед, колебая се между проф. Лисичков или др. Тончев. Кой бихте ми препоръчвали?

# 156
Протромбиновото не е ли в граници? Нормални са,границите за бременни са различни. Д димер и фибриноген са завишени, но и те са в граници за трети триместър.
Аз уж ги сравнявах ама явно нещо не съм догледала. Благодаря! 😊

# 157
Здравейте. Бихте ли казали в събота мога ли да си пусна Анти - Ха в НКБ/ 3а градска?
Благодаря.

# 158
Здравейте. Бихте ли казали в събота мога ли да си пусна Анти - Ха в НКБ/ 3а градска?
Благодаря.
За тях не зная,  но аз през уикенда пускам анти ха в Токуда, там работят .

# 159
Здравейте. Бихте ли успокоили. Аз съм на Клексан 0.4 заради хетерозигот ACE, PAI.
D-dimer последен път 2.2 в 35г.с+5дни.
Преди бях на Клексан 0.6 и d-dimer беше 1.9.
Пуснах и анти-ха днес, в понедельник съм на преглед.

Та това което ме претеснява - тромбоцитите са ми по долната граница - 150.

Трябва да спра клексан 24 часа преди секцио. Претеснявам се от кървенето, понеже имало по обилно кървене след първото ми секцио, и ме оправиха с плазма.

# 160
  • Варна
Смятате ли, че късните загуби може би са типични повече за по-леките форми на тромбофилия? В смисъл, че като има повече и по-тежки мутации случката се случва бързо, докато при по-леките с напредване на бременността се повишава рискът. Въртят ми се някви мисли из главата и търся логики.

# 161
  • София
Нз, аз скоро преди 10 дни направих спонтанен аборт в 12 г.с. въпреки, че бях на терапия с клексан 0,4 заради хомозиготен PAI. Изследвахме абортирания материал проблема не беше е него. Доктора не можа да ни отговори дали тромбофилията е причината

# 162
  • Sofia
Смятате ли, че късните загуби може би са типични повече за по-леките форми на тромбофилия? В смисъл, че като има повече и по-тежки мутации случката се случва бързо, докато при по-леките с напредване на бременността се повишава рискът. Въртят ми се някви мисли из главата и търся логики.
Аз съм хетеро Ф2 Протромбин (високорисков) и Паскалева ми каза, че той създава проблеми най-вече в третото тримесечие. А аз имам ранна загуба в 9 г.с.. Така, че останах с впечатление, че късните загуби ги свързва с високорисковите мутации, но може това, което ми каза, да се отнася само за Протромбина.

Според други специалисти е възможно тромбофилията да е причината за загубата ми (аз съм и хомозигот ТАФИ, според някои и то се води високорисково), защото тогава бях без терапия НМХ, а приемах и Дуфастон, който допълнително сгъстява кръвта. С предишните бременности също не бях на терапия с НМХ, но и бях по-млада и не са ми изписвали прием на Дуфастон. Аз все си мисля, че Дуфастона нещо оплеска нещата миналия път. Не е редно да изписват подобен медикамент без изследвания за тромбофилия 😟.

# 163
Здравейте, въпрос към хората, които приемат фраксипарин и аспирин. На биохимичния скриниг ми беше дадена препоръката за прием на аспирин до 32-34г.с поради по-висок риск от прееклампсия и ИУРР. АГто ми ме посъветва са спирам вече аспирина, защото съм в 32 седмица и има клапа на сърцето, която трябва да се затвори на бебчето, а докато се приема аспирин не можело. Та исках да ви попитам - на вас кога ви препоръчаха да спрете аспирина? Иначе аз си продължавам с фраксито.

# 164
Здравейте, ако има мами с тези мутации - на каква терапия сте?

Общи условия

Активация на акаунт